"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Kλειδιά…

 

 

 

Κλειδια και κλειδαμπαρώματα (“Χ.Ν.”, 25-2-13)


ΤΑ κλειδιά του σπιτιού μάς παρέχουν μια ασφαλή  στέγη. Ή, τουλάχιστον μας την παρείχαν μέχρι πριν μερικά χρόνια. Σήμερα, κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια μας, προσθέτουμε  σύρτες, λουκέτα ασφαλείας, συναγερμούς, κρυφές κάμερες…, και πάλι ζούμε με τον τρόμο των διαρρήξεων και των δολοφονιών. Είμαστε δεν είμαστε  στο σπίτι, ο φόβος είναι συνεχής, για το σε ποια κατάσταση θα το βρούμε, ή τι θα συμβεί αν συναπαντηθούμε με τον κλέφτη!

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ έχουν χάσει το πραγματικό νόημα ύπαρξής τους. Έπαψαν να μας προστατεύουν! Το περίφημο «οικογενειακό άσυλο», προστατευμένο από το Σύνταγμα, έχει καταργηθεί εκ των πραγμάτων. Αλλά και η τεχνολογία των διαρρήξεων προηγείται κατά πολύ από εκείνη της ασφάλειάς μας.

ΠΑΡ΄ΟΛΑ όλα αυτά, ο ήχος των σπιτίσιων κλειδιών διατηρεί τη μυστική μουσικότητά του! Περιέχει ένα γνώριμο κώδικα: όταν τον ακούς στην πόρτα, με τις νευρικές στροφές που κάνουν τα κλειδιά στην κλειδαριά, ανακουφίζεσαι διότι ένα αγαπημένο πρόσωπο επιστρέφει… Το φαγητό είναι έτοιμο, καιρός να καθίσουμε στο τραπέζι. Να τα πούμε… Ή, όταν ακούς τον ήχο τους, περασμένα μεσάνυχτα, όσο αθόρυβος κι αν είναι αυτός, μαρτυρεί πως τα παιδιά γύρισαν από έξω. Οπότε μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος…

… ΔΕΝ είναι μόνο τα κλειδιά του σπιτιού που μας αγχώνουν (1). Το αυτοκίνητο, το γραμματοκιβώτιο, η αποθήκη, το εξοχικό, τα pass-words στο διαδίκτυο, ο κλειδάριθμος της εφορίας αποτελούν κι αυτά πηγές άγχους.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ στη μεταφορική του σημασία έχει να κάνει με τις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας. Συσχετίζεται με οποιοδήποτε πρόσωπο ή οτιδήποτε θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση ενός προβλήματός μας. Μιλάμε για το «κλειδί» μιας υπόθεσης (εννοώντας ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε «θέση-κλειδί» μιας υπηρεσίας. Υπάρχουν «άνθρωποι-κλειδιά» (στην πολιτική και την οικονομία)), χρειαζόμαστε «φράσεις-κλειδιά» για να εκφραστούμε κ.ά. Στο σχολείο οι δάσκαλοι επεσήμαναν τις «λέξεις-κλειδιά»  προκειμένου να κατανοήσουμε ένα κείμενο,  ή για να συνθέσουμε την περίληψή του. Στο διαδίκτυο έχουμε «λέξεις-κλειδιά» για μια εγκυρότερη αναζήτηση πληροφοριών κ.λπ. Βέβαια, για κάθε διαδικτυακό «κλειδί» υπάρχει και το «αντικλείδι» του. Σ΄ αυτό διαπρέπουν οι χάκερς…

ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ «κλειδιά» ζωής, κατά την άποψή μας, είναι:

-η βαθιά και αντικειμενική γνώση της ιστορίας: μας κάνει σωστούς πολίτες και ψηφοφόρους

-η αμφισβήτηση των αυθεντιών: μας οδηγεί στην πραγματική γνώση,

-η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας (αυτοπεποίθηση): το βασικό «κλειδί» επιτυχίας,

-η ασθενής μνήμη και η καλή υγεία: τα «κλειδιά» μιας ισόρροπης ζωής

-η άριστη γνώση των προοπτικών της αγοράς: μας προσανατολίζει στη σωστή επαγγελματική αποκατάσταση

-η επισταμένη γνώση του εαυτού μας (αυτογνωσία): μας οδηγεί στην αυτοεκτίμηση και τη μετριοφροσύνη

-η συνέπεια λόγων και πράξης, μας κάνει αξιόπιστους στους άλλους

-η υιοθέτηση του μέτρου: το «κλειδί» της μακροζωίας…

ΣΗΜΕΡΑ, βέβαια, η ζωή έγινε υπερβολικά αγχωτική. Πού και πώς να ψάξεις «κλειδιά» για να λυτρωθείς από τα δεσμά της; Όμως, η ζωή, όσο μίζερη κι αν είναι, ενέχει και ευκαιρίες/κλειδιά. Όπως για παράδειγμα:

-ο ενθουσιασμός είναι προϋπόθεση κάθε δημιουργίας.

-το χαμόγελο προδιαθέτει τον άλλο ∙ του δημιουργεί ένα πρώτο κλίμα φιλικής επικοινωνίας.

-η πραγματική φιλία είναι το μοίρασμα σκέψεων, ονείρων, σχεδίων και μυστικών με τον άλλο.

-το άγχος απαλείφεται, όταν υιοθετούμε μια πιο αισιόδοξη στάση απέναντι σε κάθε κατάσταση.

-η ψυχραιμία είναι το κλειδί για την αυτοσυγκράτησή μας, πριν από κάθε άστοχη αντίδραση.

-η επιτυχία μιας ανακάλυψής μας, είναι να μη προδίνουμε τα μυστικά της.

-για την καταλλαγή μας, το σωστό φάρμακο είναι να δεχόμαστε τη συγγνώμη και να συγχωρούμε τους άλλους.

-η πρόοδος απαιτεί τάξη, προγραμματισμό και συγκεκριμένη μέθοδο δράσης.

-για να τα έχουμε καλά με τους άλλους, προϋπόθεση είναι να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας…

ΕΧΕΙ, άραγε, και η πολιτική τα «κλειδιά» της;  Σίγουρα, αφού οι πολιτικοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά προεκτάσεις των δικών μας συμπεριφορών. Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, νομίζουμε πως τα μόνα δυνατά «αντικλείδια» είναι:

-η ουσιαστική αναθεώρηση της στάσης μας απέναντι στο ρόλο των πολιτικών

-η ψήφιση ενός νέου «υγιούς» Συντάγματος, με τη συμμετοχή και του λαού στη σύνταξή του

-ο καθένας από τη θέση του να πράττει το σωστό

-η ισονομία να γίνει πραγματικότητα ∙ χωρίς «ασυλίες», (ν)τροπολογίες και εξαιρέσεις

-η αξιοκρατία και η αξιολόγηση παντού, ακόμη και στη Βουλή

-ο χαρακτηρισμός της φοροδιαφυγής, αλλά και της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, ως εγκλημάτων κατά της πατρίδας, και

-ας συμφωνήσουν, έστω και μια φορά, όλα τα κόμματα της Βουλής, αν πράγματι αγαπούν την πατρίδα, σε 4-5 βασικά θέματα/κλειδιά. Με πρώτο και αναντίρρητο, τη σωτηρία της χώρας…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

-(1) Τυχαίο γεγονός αποτέλεσε την αφορμή του παραπάνω σημειώματος:  Η φθορά των κλειδιών του σπιτιού, μας έκλεισε για ώρες απ΄ έξω! Μη έχοντας εφεδρικό κλειδί, βρεθήκαμε μέρα Κυριακή, «άστεγοι» κι ανήμποροι… Αυτό μας έκανε να αναλογιστούμε πόσο εύκολο είναι να χάσουμε την ψυχραιμία μας, τον εαυτός μας, τη ρουτινιάρικη καθημερινότητά μας, όλο τον κόσμο, όταν κάποια από τα «κλειδιά» «σκουριάσουν», «σπάσουν», ή «φθαρούν» ανεπανόρθωτα. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε