"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αριστερο-κεντρο-δεξιά φλυαρία!

Αριστερο-κεντρο-δεξιά φλυαρία!

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Δημοσιεύθηκε στις: 19-02-2013  (X.N.)
  • «Χωρίς την εξουσία, οι ιδεολογίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν· με την εξουσία οι ιδεολογίες επιβιώνουν σπάνια»! (Φιντέλ Κάστρο)

Θεωρούμε όχι μόνο άκαιρη χρονικά τη συζήτηση που ξεκίνησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου (!), αλλά και εκ των προτέρων αποτυχημένη.

Τα χαμηλά ποσοστά που το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει δημοσκοπικά δηλώνουν, αν μη τι άλλο, ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του έχει χειραφετηθεί αναζητώντας αλλού κομματική «στέγη». Ή, ότι έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την πολιτική προσχωρώντας στο? κόμμα των «αναποφάσιστων»!

Με μια μετάλλαξη, ίσως βίαιη, που το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ υπέστη εδώ και τέσσερα χρόνια εξαιτίας της τρόικας, είναι πολύ δύσκολο σήμερα να πείσει τον οποιονδήποτε καλόπιστο ψηφοφόρο για το ότι θα μπορούσε να «συγκροτήσει ένα νέο κοινωνικό συνασπισμό στη θέση του παλιού», που το ίδιο ουσιαστικά διέλυσε με τις σκληρές πολιτικές του. Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί γεννιούνται, όταν υπάρχουν και οι κατάλληλες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Η αγαστή, εξάλλου, συνύπαρξη του κ. Βενιζέλου με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ., που έχουν πιο διακριτές ιδεολογίες, το καθιστούν περεταίρω αναξιόπιστο. Αποδεικνύεται «πατριωτικό» μεν, αλλά όχι «ριζοσπαστικό» ή «λαϊκό», όπως θα το ήθελε ο κ. Βενιζέλος. Το άλλοτε κυρίαρχο σοσιαλιστικό κόμμα φαίνεται να δείχνει πως βρίσκεται σε μια ιδιότυπη? ομηρεία της Ν.Δ. Ειδικά μετά την? απαλλαγή του αρχηγού του από τους ενόχους της λίστας Λαγκάρντ.

Στο τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα διατείνονταν ότι είχαν ως βασική ιδεολογία τους τον? άνθρωπο. Και μάλιστα σε πιο περίοπτη θέση από την αριστερά! Άρκεσε μια οικονομική κρίση με την κατάρρευση των χωρών του Νότου της Ε.Ε., για να απογυμνωθούν όλες οι πολιτικές? ιδεολογίες: αριστερές, σοσιαλιστικές ή κεντρώες. Η συμπεριφορά κάθε κόμματος στην κρίση που βιώνουμε εδώ και 4 χρόνια φανερώνει μόνο ένα πράγμα: πως η μόνη ιδεολογία που κυριαρχεί σήμερα είναι η πάση θυσία κατάκτηση της εξουσίας. Ή, η διατήρησή της, άσχετα με την οικτρή κατάσταση που θα κληθούν να κυβερνήσουν.

Στ.Γ.Κ., stcloris.gr


Σχολιάστε