"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρητικά εκατο-γραφήματα

 

 

 

ΕΚΑΤΟ-ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

 

Η ΚΡΗΤΗ γιορτάζει φέτος τα εκατό χρόνια από την ενσωμάτωσή της στη μητέρα Ελλάδα. Πέρσι ήταν τα εκατόχρονα της Θεσσαλονίκης, για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκαν πολλοί Κρήτες, εραστές της ελευθερίας.

 

ΕΙΝΑΙ ευχάριστο ότι το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος  Βενιζέλος» οργανώνει, με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της Κρήτης και όχι μόνο, σειρά σχετικών εκδηλώσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

ΚΑΙ ΠΟΛΥ σωστά ξεκινάμε από τα σχολεία. Διότι οι μαθητές πρωτίστως πρέπει να γνωρίζουν καλά το παρελθόν (ειδικά το πρόσφατο), ώστε να κρίνουν ψύχραιμα το παρόν και να οραματισθούν το μέλλον τους.

 

ΣΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ από την Ένωση, δεν είναι ανάγκη να τονισθούν μόνο τα ιστορικά γεγονότα που, λίγο πολύ, όλοι τα μαθαίνουμε στα σχολεία.

 

ΕΚΕΙΝΟ στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση -κατά την άποψή ας- είναι η περιοδική αλλαγή του τρόπου ζωής. Πολλές φορές βίαια, άλλες φορές χωρίς προετοιμασία, και άλλοτε άστοχα και άκριτα, όπως έγινε εδώ και 38 χρόνια, με τη Μεταπολίτευση.

 

ΣΗΜΑΣΙΑ μεγίστη, κατά την άποψή μας, πρέπει να δοθεί στο έργο, στη δράση και στις σκέψεις του μεγάλου Εθνάρχη, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επειδή, ωριμότερος, διεισδυτικότερος και «δυνατότερος» Έλληνας παίκτης στην διεθνή σκακιέρα για την υποστήριξη και προώθηση των εθνικών συμφερόντων, δεν πέρασε.

 

ΓΙ ΑΥΤΟ, η αναπόληση της προσωπικότητάς του, αλλά και η σκέψη της απουσίας του, σε τούτους τους δυσκολότατους καιρούς, πρέπει να είναι καθημερινή.

 

ΒΕΒΑΙΑ, πολλοί θα πουν πως κάθε εποχή έχει τους ηγέτες της, ή τους πολιτικούς που της αξίζουν. Όμως, ηγετική μορφή που να συγκεντρώνει τόσα πολλά προτερήματα, να έχει «δρομολογήσει» τόσα πολλά θέματα για τη δημιουργία μιας σωστής ελληνικής πολιτείας, να έχει συγκρουσθεί μετωπικά με τόσα «κατεστημένα», δεν έχει ξαναπαρουσιασθεί στον ελληνικό χώρο… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 


Σχολιάστε