"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η δημοκρατία εκδικείται; (“Χ.Ν.”)

 

 

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ;

  • «Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για την εδραίωσή της, διαφορετικά κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Το μόνο όπλο που διαθέτουμε γι αυτό, είναι ο νόμος». [Paul Auster (1947-), Αμερικανός συγγραφέας]

ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, για να λειτουργήσει σωστά, οφείλει όχι μόνο να νομοθετεί την ισονομία, αλλά και να εφαρμόζει πιστά τους νόμους της «προς πάσαν κατεύθυνσιν».

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οφείλει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των συλλαμβανομένων για οποιοδήποτε λόγο, κατοχυρώνοντας κυρίως τη σωματική ακεραιότητά τους.

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ αποφασίζουν για την ενοχή ή την αθώωση κάθε συλλαμβανόμενου. Όχι τα κρατητήρια.

Η ΧΡΗΣΗ βίας, ώστε να αποσπασθούν επιθυμητές… ομολογίες (ενίοτε ανομολόγητες), παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές. Δεν χαρακτηρίζει μια ευνομούμενη Δημοκρατία.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ πρέπει να γίνουν έρευνες και να δοθούν εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη, που είδαμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Κάτι που μας θυμίζει… ζαρντινιέρες!

ΕΤΣΙ, η σχετική με τη βία αστυνομικών οργάνων ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, κ. Σπύρου Λυκούδη μάς βρίσκει σύμφωνους: «Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά. Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται

ΑΛΙΜΟΝΟ, αν η άσκηση βίας από όργανα καταστολής/πρόληψής της, γενικευθεί. Άλλο η νόμιμη άμυνα, άλλο οι δέουσες ενέργειες για τη σύλληψη κάποιου και άλλο η χρήση βίας για να εκμαιευθούν επί τούτου ομολογίες…

ΣΕ ΜΙΑ δημοκρατία πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε από το δόγμα ότι πας συλλαμβανόμενος είναι και ένοχος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Τότε μάλλον δεν έχουμε δημοκρατία… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


Σχολιάστε