"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προανακριτικές και άλλες επιτροπές…

 

 

 

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ KAI ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΠΙΟ παλιά υπήρχε η σκωπτική παροιμιώδης έκφραση που έλεγε πως «αν θέλεις να μη λύσεις ένα πρόβλημα, το παραπέμπεις σε Επιτροπή»!

 

ΑΥΤΟ κάνει και η Ελληνική Βουλή κάθε φορά που προκύπτει  θέμα με κάποιον βουλευτή της. Η υπόθεση σπάνια φτάνει στα Δικαστήρια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

 

ΠΡΩΤΟΝ γιατί «κόρακας, δεν βγάζει μάτι κόρακα» και δεύτερον επειδή κανείς δεν επιτρέπει εκεί μέσα να διαρραγούν τα στεγανά που τους προστατεύουν. Από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχονται, οτιδήποτε κι αν καταγγέλλεται.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμη και τώρα η συνταγματικά κατοχυρωμένη  ασυλία των βουλευτών, αλλά και η διαγραφή του οιουδήποτε… αμαρτήματός τους ∙ πάντα ελέω Συντάγματος που οι ίδιοι συνέταξαν και ψήφισαν. Όχι ο λαός.

 

ΕΤΣΙ, η χώρα, πριν καν βυθιστεί στην οικονομική κρίση, είχε  ήδη χάσει το παιχνίδι μιας έντιμης και αξιόπιστης  πολιτικής. Με τη βοηθεία, φυσικά, ημών των ψηφοφόρων.

ΟΣΟ για την παιδεία των εθνοπατέρων μας, αυτή περιορίζεται στην «παιδεία» αύξησης, με κάθε τρόπο, της πελατείας τους. Κυρίως δε μέσω ρουσφετιών.

ΚΑΤΙ τέτοιο προϋποθέτει μια μονολιθική και κατευθυνόμενη αντιμετώπιση -σύμφωνα με τις επιταγές του κόμματος- της αξιοκρατίας και της «αλήθειας».

ΑΚΟΜΗ και τώρα, ακούμε μονότονους μονόλογους στη Βουλή -κυρίως ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της συγκυβέρνησης- για τον… αριθμό των μελών της Επιτροπής! Λες και όλα εξαρτώνται από τη… ζυγαριά των αριθμών! Αργότερα, υποθέτουμε, το ίδιο θα γίνει για τον… αριθμό των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, και πάει λέγοντας.

ΟΛΑ στην ελληνική πολιτική είναι «πάρε, δώσε» μεταξύ των κομμάτων. Όλοι αγωνίζονται για τα «κεκτημένα» τους. Όχι για αυτά του λού. Όσο για τις λέξεις δικαιοσύνη, τρομοκρατία, «νομιμότητα» παραμένουν αιτούμενα.

ΑΛΛΑ, όσο παραμένουμε θιασώτες των παρελκυστικών τακτικών της Βουλής (με Προανακριτικές ή Εξεταστικές Επιτροπές), η έννοια της δικαιοσύνης θα αμφισβητείται συνεχώς. Όσο δε για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αυτή θα παραμένει στα αζήτητα… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ…

  • «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση του πλούτου δεν λύνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Βέβαια χαρήκαμε πολύ για τη σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρώ, την οποία δεν θεωρούσαμε δεδομένη κατά την προεκλογική περίοδο». (Έλκε Φέρνερ,  αντιπρόεδρος της Κ. Ο. του SPD, στην «Αυγή της Κυριακής», για τις συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο)

[-Όταν άλλα λέμε σε προεκλογικές περιόδους, άλλα εννοούμε, άλλα αποκαλύπτονται εκ των υστέρων και ποτέ δεν μαθαίνουμε την αλήθεια των πραγματικών προθέσεων. «Ιδεολογήματα» των πολιτικών μας και όποιος τα πιστεύει, μπράβο του…]

 

  • «Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την απόλυτη και αυτονόητη καταδίκη της τυφλής βίας στην εξάρθρωση του φαινομένου και την τιμωρία των υπευθύνων». (Δημήτρης Παπαδημούλης,  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  στον Alpha 9,89)

[-Πολύ σωστά τα «πρέπει», αλλά, ας… προχωρήσουμε λιγάκι  σε σοβαρές και εφαρμοστέες προτάσεις. Όχι μόνο δικολαβίες και ευχολόγια…]

 

  • «Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος είναι μακρύς» (Γ. Στουρνάρας, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών, 22/1/13)

 

[-Εντάξει, ο αγώνας «συνεχίζεται»! Αλλά ποιος αγώνας; Για ποιους και για τί; Μάλλον, ο αγώνας που λέει, «εμπρός να (ξανα)φορολογηθείτε συνταξιούχοι και μισθωτοί, για να σωθούμε εμείς οι υπόλοιποι»!] (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε