"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το γυαλί και οι πολιτικοί

 

 

 

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΣΤΗΝ ελληνική πολιτική αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Λιγότερο το αποτέλεσμα.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ διαιωνίζεται. Αφ΄ ότου δε το «γυαλί» μπήκε στα σπίτια και στη ζωή μας, οι πολιτικοί κάνουν το παν επιδιδόμενοι στο να προβάλλουν το «φαίνεσθα» καλύπτοντας προσεχτικά το «είναι». Του εαυτού τους και των πραγμάτων.

Ο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΣ των ψηφοφόρων ως παλαιοπολιτική τακτική εφαρμόζεται σε κάθε τηλεοπτική ή άλλη σύγκρουση. Κυρίως δε στη Βουλή, εν ώρα ψηφοφοριών, όπου το show των κομμάτων είναι επιμελώς μελετημένο.

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ και στην, πριν λίγες μέρες, υπόθεση των «παραπομπών» στην ανακριτική Επιτροπή. Ενώ το βασικό θέμα ήταν η «αλλοίωση και η διαχείριση» από τον κ. Παπακωνσταντίνου της λεγόμενης λίστας Lagarde, τελικά είδαμε μια φραστική μονομαχία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, περί παντός του –κομματικού- επιστητού!

Η ΔΙΑΜΑΧΗ των δυο κομμάτων, με πολλές εντυπωσιακές ατάκες διεξήχθη με επίκεντρο τις λέξεις «σκευωρία» (ΠΑΣΟΚ) και «συγκάλυψη» (ΣΥΡΙΖΑ), διανθισμένες από ολίγον μνημόνιο και άλλα «ετερόκλητα» θέματα.

ΦΥΣΙΚΑ, στο πεδίο των λέξεων θα ήταν δύσκολο για ένα κόμμα πολλών συνιστωσών και αντιφατικών απόψεων (ΣΥΡΙΖΑ) να τα «βγάλει πέρα» με έναν πολιτικό, ευφραδή ρήτορα και γνώστη των δικολαβικών επιχειρημάτων (Ευ. Βενιζέλος-ΠΑΣΟΚ).

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ στην Ελλάδα επιβιώνουν με παλαιοπολιτικά κόλπα. Αλλά η άσκηση παλαιοπολιτικής είναι το μόνο που δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες. Που ζουν μια παρατεταμένη και ολοένα επιδεινούμενη κρίση, αλλά και μια ανεξέλεγκτη βία στην καθημερινότητά τους.

ΕΔΩ και τρία χρόνια, τα κόμματα στη χώρα μας έγιναν περισσότερο αυτιστικά ζώντας την αγωνία των εκλογών και της επιβίωσής τους. Δεν τους ενδιαφέρει η αξιοπιστία τους. Ούτε καν η σωτηρία της χώρας. Μεταλλάσσονται γρηγορότερα από τον Πρωτέα, υφιστάμενα άπειρες «ιδεολογικές» μεταμορφώσεις. Κυρίως μπροστά στο «γυαλί»… (Στ.Γ.Κ. www.stcloris.gr)

 

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ

ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΗΜΑ που ακόμη και τα ΜΜΕ και ο Τύπος που ο ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις κατηγορεί ως «διαπλεκόμενα συμφέροντα», φιλοξενούν τις απόψεις βασικών στελεχών του. Πώς; Παρουσιάζοντας συνεντεύξεις τους ή δημοσιεύοντας απόψεις τους. Όπως η παρακάτω (απόσπασμα) του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος («Τα Νέα», 19-20/1/13).

 

ΜΕΤΑΞΥ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης, γράφει και τα εξής για το πώς βλέπει μια αριστερή κυβέρνηση στην εποχή μας. Και στη χώρα μας:

«…Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια κυβέρνηση παραδοσιακού τύπου, η οποία μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της με τον λαό παθητικό θεατή σε ένα κυβερνητικό μονόπρακτο. Η Αριστερά, για να κάνει το κυβερνητικό άλμα, χρειάζεται να βρεθούν συμπαραταγμένες σε ένα κοινό πρόγραμμα όλες οι δυνάμεις της και κυρίως να κατακτήσει την πολιτική, την ιδεολογική και την πολιτιστική ηγεμονία σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό και αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ, στο οποίο, με κυρίαρχο τον ρόλο της μισθωτής εργασίας, θα συμπεριλαμβάνονται τα μικρομεσαία επαγγελματικά και βιοτεχνικά στρώματα των πόλεων και η μικρομεσαία αγροτιά…».

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, αν τα παραπάνω έχουν σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Ποιες ελληνικές και αριστερές μάλιστα δυνάμεις θα βρεθούν «συμπαραταγμένες σε ένα κοινό πρόγραμμα»; Και πώς θα κατακτηθεί η περιλάλητη «αριστερή ηγεμονία» στην πολιτική, την ιδεολογία και τον πολιτισμό; Με τόσες συνιστώσες που ταλανίζουν με τις αντιφάσεις τους τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ αμέτοχο σε μια τέτοια προοπτική και τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, μήπως τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη όνειρο… χειμερινής νυκτός; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε