"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα ταξίδια των υποψηφίων πρωθυπουργών

 

 

 

ΕΙΘΙΣΤΑΙ, οι αρχηγοί της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας, πριν από το τελικό (;) τους χρίσμα από τον λαό, να αναζητούν ερείσματα στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ αλήστου μνήμης το ρηθέν «Ανήκομεν εις την Δύσιν» -τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια- του Κ. Καραμανλή (του πρεσβύτερου). Αλλά και η απάντηση του Ανδρέα, ως αντιπολίτευση, ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Επικοινωνιακά παιχνίδια της εποχής.

ΦΥΣΙΚΑ, είναι γνωστά και τα ταξίδια όλων των μετέπειτα πρωθυπουργών -από Ανδρέα μέχρι και Γ. Παπανδρέου (1981 – 2011), άλλοτε σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, άλλοτε σε Ρωσία κι άλλοτε σε χώρες της Βαλκανικής ή της ανατολικής Μεσογείου.

ΔΕΝ είναι κακό να αναζητά κανείς ερείσματα παντού, εφόσον αυτά είναι για το συμφέρον του έθνους, και όχι για μικροκομματικά οφέλη. Δεν είναι κακό να εκθέτει κανείς τις όποιες απόψεις έχει. Εξάλλου, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας απαιτεί κάτι τέτοιο, αφού τα πάντα στην πολιτική είναι θέμα διαπραγματεύσεων.

ΟΜΩΣ, η υπάρχουσα… διγλωσσία των ‘ταξιδευτών’ είναι προφανής: ο Ανδρέας φώναζε το «Ε.Ο.Κ. και ΝΑΤΟ, ο ίδιο Συνδικάτο», στο εσωτερικό! Οταν έγινε πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν βγήκε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ο.Κ., αλλά επαναδιαπραγματεύθηκε, με τη σοβαρότητα ενός υπεύθυνου πια πολιτικού, τη συνθήκη προσχώρησής μας, επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού. Δεν ζήτησε ούτε αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, ούτε κατάργηση των συμφωνηθέντων εισόδου μας στην (τότε) Ε.Ο.Κ.

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ, φυσικά, δεν διαθέτει ούτε τη σαγήνη της χαρισματικής προσωπικότητας του Ανδρέα, ούτε και τα ερείσματα που εκείνος είχε χτίσει, προτού καν γίνει αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Η δυναμική που παρουσίαζε τότε το ΠΑΣΟΚ, εδραζόταν σε ένα όραμα του Ανδρέα που αγκάλιαζε το λαό και περικλειόταν στη λέξη Αλλαγή… Τώρα;

Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (εσκεμμένη ή… ανεξέλεγκτη, ενίοτε δε ακραία), αλλά και οι μεταπτώσεις στον ‘επίσημο’ λόγο του κόμματος, μάλλον εμποδίζει τον πρόεδρό του, τον κ. Τσίπρα, να προσεγγίσει τους συνομιλητές του έξω εκθέτοντάς τους μια συγκροτημένη και ενιαία εναλλακτική πολιτική/πρόταση. Η έλλειψη αυτή, τον αποδυναμώνει στις συναντήσεις του με σημαίνουσες προσωπικότητες (Σόιμπλε). Αλλά και εσωτερικά, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει πείσει τον κόσμο, ώστε το κόμμα του -ο ΣΥΡΙΖΑ- να έχει ανοδική πορεία.

(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


Σχολιάστε