"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Διάψευση προβλέψεων

 

 

 

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ (GREXIT) ΚΑΙ… ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

ΕΙΘΙΣΤΑΙ με το τέλος του χρόνου, να γίνεται απολογισμός των «πεπραγμένων» καθώς και αξιολόγηση των προσώπων και των γεγονότων του χρόνου που φεύγει. Αυτός ο αναστοχασμός αφορά τόσο τα άτομα και τις οικογένειες, όσο και τα κόμματα και τους πολιτικούς.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πρόσωπα που πράγματι επηρέασαν τα πράγματα της χώρας, χωρίς όμως να αλλάξουν αποτελεσματικά τη ροή τους. Υπάρχουν και γεγονότα καταλυτικά για την πορεία ενός ατόμου ή μιας κοινωνίας.

ΔΕΝ   θα σταθούμε σε πρόσωπα. Τα ξέρουμε όλοι και κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέα. Φανήκανε όλα τους κατώτερα των κρίσιμων περιστάσεων. Ή, μάλλον τα γεγονότα  υποσκέλισαν πολλά από αυτά, στη δίνη τους.

…ΠΕΡΣΙ, στο δεύτερο εξάμηνο (2012) αρχίσαμε να έχουμε διαψεύσεις «προαναγγελθέντων θανάτων». Διαψεύστηκαν πολλές Κασσάνδρες σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Την καταστροφή των δυο (Ελλάδας-ευρώ) ευχόντουσαν διακαώς διεθνείς  οικονομικοί κύκλοι. Με το… αζημίωτο, φυσικά. Την πληρώνουν τώρα!

ΒΛΕΠΕΤΕ, οι Οικονομολόγοι (ακόμη και της περιωπής ενός νομπελίστα, του Paul Krugman), ή οι Σύμβουλοι Εταιριών  του Διεθνούς «Τζόγου» (Ν. Ρουμπινί), αποδείχθηκαν χειρότεροι κι από  τους αστρολόγους των Μάγια.

ΚΑΙ η Ελλάδα και το ευρώ «βαίνουν καλώς», και αναρρωνύον! Η καταστροφή της Ε.Ε. δεν συντελέστηκε, ενώ και το ευρώ βρίσκεται σε άνοδο.

Η ΛΕΞΗ που κυριάρχησε διεθνώς όλο το 2012 ήταν το πράγματι ευρηματικό Grexit (Greece+exit). Δηλαδή, η… αμετάκλητη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με συνακόλουθη τη διάλυση της Ευρωζώνης.

ΣΗΜΕΡΑ το Reuters  (ένα απ΄ τα εγκυρότερα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία) διαπιστώνει μια σταδιακή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας. Η διάσπαση του ευρώ απεφεύχθη, επειδή οι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου απέδειξαν την πολιτική τους βούληση: τόσο για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όσο και για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

ΑΠΟ πολιτικής σκοπιάς, όλα τα παραπάνω είναι θετικά. Γεννούν την αισιοδοξία ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Γιατί, «αν δεν πάνε καλά (όπως λέγεται), δεν θα είναι το τέλος»! Καλή χρονιά…  (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


Σχολιάστε