"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ανθρώπου βίος και πολιτεία

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ

Όταν ο Θεός δημιούργησε το γάιδαρο, του είπε:

«Θα δουλεύεις από το πρωί  ως το βράδυ και θα κουβαλάς βαριά πράγματα στην πλάτη σου. Θα τρως χόρτο και θα έχεις πολύ λίγη νοημοσύνη. Θα ζεις 50 χρόνια».

Τότε ο γάιδαρος του απάντησε:

«50 χρόνια τέτοια ζωή; Είναι πολύ σκληρό. Δώσε μου μόνο 30  χρόνια». Έτσι κι έγινε. Μετά ο Θεός δημιούργησε το σκύλο και του είπε:

«Σαν σκύλος θα φυλάς την ιδιοκτησία του ανθρώπου και θα είσαι ο πιο αφοσιωμένος φίλος του. Θα τρως ότι περισσεύει από τον άνθρωπο και θα ζεις για 25 χρόνια».

Τότε ο σκύλος απάντησε:

«Θεέ μου, 25 χρόνια τέτοια ζωή δεν αντέχεται.  Δώσε μου μόνο 10 χρόνια».

Έτσι κι έγινε. Μετά ο Θεός δημιούργησε τον πίθηκο και του είπε:

«Θα πηδάς από δέντρο σε δέντρο και θα συμπεριφέρεσαι σαν βλάκας. Θα κάνεις το γελωτοποιό και θα ζεις για 20 χρόνια». Τότε ο πίθηκος απάντησε:

«Θεέ μου, 20 χρόνια σαν γελωτοποιός του κόσμου πάει πολύ. Δώσε μου μόνο 10 χρόνια». Έτσι κι έγινε.

Τελικά ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και του είπε:

«Είσαι άνθρωπος, το μόνο λογικό ον που θα κατοικεί στη γη. Θα χρησιμοποιείς τη νοημοσύνη σου για να επιβάλλεσαι στα άλλα δημιουργήματα. Θα εξουσιάζεις τη γη και θα ζεις για 20 χρόνια».

Τότε ο άνθρωπος απάντησε:

«Θεέ μου, να είμαι άνθρωπος μόνο για 20 χρόνια δεν φτάνει. Δώσε μου σε παρακαλώ τα 20 χρόνια που άφησε ο γάιδαρος, τα 15 χρόνια που άφησε ο σκύλος  και τα 10 χρόνια που άφησε ο πίθηκος».

Έτσι κι έγινε. Από τότε ο άντρας ζει 20 χρόνια  σαν άντρας. Μετά παντρεύεται … και δουλεύει 20 χρόνια σαν γάιδαρος και από το πρωί ως το βράδυ κουβαλά τα βάρη.

Μετά αποκτά παιδιά και ζει 15 χρόνια σαν σκύλος φρουρώντας το σπίτι και την περιουσία του τρώγοντας ότι περισσεύει από την οικογένεια.  Και αφού γεράσει πια ζει σαν πίθηκος, συμπεριφέρεται σαν βλάκας και κάνει τον γελωτοποιό στα εγγόνια του!

… Υπερβολικό-για τους άνδρες-αλλά ωραίο έ;

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε