"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέο πολιτικό σκηνικό (;)

 

 

 

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ (“Χ.Ν.”, 18-12-12)

ΤΟ ΟΤΙ μπαίνουμε σε νέα φάση ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος στη χώρα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιληπτική ικανότητα. Η δόση μαμούθ που περίμενε ως μάννα εξ ουρανού η κυβέρνηση, φαίνεται να σταθεροποιεί το επί μήνες ασταθές και εφιαλτικό ταυτόχρονα διεθνές κλίμα, σχετικά με την τύχη της Ελλάδα και του ευρώ. Αυτό επιτρέπει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα να ανασυνταχθεί και να επαναπροσδιορισθεί.

ΤΑ ΔΥΟ άλλοτε μεγάλα κόμματα εξουσίας πήρανε το μάθημά τους από τις δυο  εκλογικές αναμετρήσεις του 2012: η αυτοδυναμία τέλειωσε, όπως τέλειωσαν- με τα σκληρά μνημόνια- και οι ιδεολογίες περί «σοσιαλισμού» (ΠΑΣΟΚ), ή «νεοφιλελευερισμού» (Ν.Δ.)… Έστω κι αν υπάρχουν ακόμη ορισμένοι αδιόρθωτοι πολιτικάντηδες που επιμένουν σε ευκαιριακούς αυτοπροσδιορισμούς, η ροή των πραγμάτων είναι αμετάκλητη.

ΠΑΡΤΕ για παράδειγμα τις λέξεις «ριζοσπαστισμός», «ριζοσπαστικός». Χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά πρώτα από τον Κ. Καραμανλή, τον πρεσβύτερο, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για την ονομασία της Ε.Ρ.Ε («Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση»). Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί το ΚΚΕ στον τίτλο της εφημερίδας του («Ο Ριζοσπάστης»). Το ίδιο, ο «ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ» («Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς»), όπως κι ο Α. Λοβέρδος με τη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ «του» («Ριζοσπαστικό Κίνημα Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας»). Η ελληνική πολιτική έχει το… χάρισμα να χρησιμοποιεί λέξεις passe-partout, κι αλίμονο στους ευκολόπιστους ή τους αδαείς.

ΕΤΣΙ, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγεται συχνά ότι, στην Ελλάδα, είσαι ό,τι δηλώσεις! Ειδικά αυτό ισχύει για τους εθνοπατέρες μας που, διαγραφόμενοι από το κόμμα με το οποίο ψηφίστηκαν, σηκώνουν παντιέρα ιδρύοντας δικό τους κομματίδιο, με «δική» τους νέα ιδεολογία και… προοπτική.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η τύχη τέτοιων… παραφυάδων δεν ευδοκιμεί στη χώρα. Είτε γιατί εύκολα προσάπτεται στα μέλη τους ο χαρακτηρισμός του «αποστάτη», είτε διότι δεν έχουν άμεση σχέση με το λαό και τα προβλήματά του.

ΤΟ ΖΟΥΜΕ, με τους τριγμούς και τις διαγραφές βασικών στελεχών στο ευκαιριακό οικοδόμημα του Π. Καμμένου (ΑΝ.ΕΛ.), αλλά και τη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα, οι ανεξαρτητοποιήσεις εθνοπατέρων ανέρχονται στον αριθμό των 44!

ΠΟΤΕ δεν είχαμε τόσους διαγραφέντες. Όλοι τους περιμένουν την εκκόλαψη νέων αξιόπιστων κομμάτων. Μια αναδιανομή δηλαδή του πολιτικού συστήματος, για να αποφασίσουν προς τα πού θα στραφούν αναζητώντας στέγη και… καινοτόμες ιδέες. Αλίμονό μας! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


Σχολιάστε