Το Κλουβί και η Φωλιά
Posted on 13 Δεκ, 2012 in Κείμενα | 7 commentsΤο καλό, όχι μόνο πρέπει να λέγεται αλλά και να προβάλλεται
«ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΚΑΙ Η ΦΩΛΙΑ»
[Το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας (ΕΟΑΚ)]
(Συλλογική εργασία των μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, 2012, έκδοση του σχολείου)
——————————————-
ΥΠΑΡΧΟΥΝ βιβλία καταπληκτικά ως προς τους μυθοπλαστικούς τους κόσμους και τους χαρακτήρες τους. Υπάρχουν κι άλλα που βασίζονται μόνο στη σκληρή πραγματικότητα των ντοκουμέντων πάνω σε θλιβερά γεγονότα, και των μαρτυριών όσων τα έζησαν.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙ θαυμάσια εργασία του «Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας» να ανασυστήσει σε βιβλίο, με τον ευρηματικό τίτλο «το Κλουβί και η Φωλιά», την ιστορία του κτηρίου στο οποίο φιλοξενείται, είναι όχι μόνον εμπεριστατωμένη-εξονυχιστική θα λέγαμε-, αλλά και συγκλονιστική από το πλήθος συγκινήσεων που χαρίζει στον αναγνώστη του.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μυθιστορία, αν και έχει όλα τα στοιχεία για ένα υπέροχο παιδικό μυθιστόρημα. Δεν είναι μια ψυχρή καταγραφή γεγονότων αναφορών, εγκυκλίων, δικαστικών αγώνων κ.λπ., ενός χώρου-του «Εθνικού Ορφανοτροφείου Καλαμάτας»… Πάνω απ΄ όλα επιμένει σ΄ αυτή τη μυστική σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ανάμεσα στην τραυματική παιδική ηλικία των τροφίμων του άλλοτε Ορφανοτροφείου- που για άλλους υπήρξε «Κλουβί» και για άλλους «Φωλιά»- και του τώρα. Για όλους όμως τους τροφίμους του, το Ορφανοτροφείο υπήρξε ένας χώρος που περικλείει τα τρυφερότερα, τα ωραιότερα, τα σπουδαιότερα χρόνια τους: την παιδική ηλικία που άφησε ανεξίτηλες μνήμες πίσω. Ευχάριστες ή δυσάρεστες.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κανείς να ξαναδιαβάσει πολλές φορές τις μαρτυρίες εκείνων των παιδιών που έζησαν πολλά χρόνια στο Ορφανοτροφείο. Σήμερα το κτήριο εκπέμπει μόνο ευχάριστες μελωδίες και «ιστορίες» από μια μαθητεία άλλης υφής.
ΚΑΘΕ ιστορία του τότε θα μπορούσε να σταθεί αυτόνομα και να αποτελέσει τον καμβά για διήγημα, θεατρικό δρώμενο ή σενάριο μικροταινίας. Όλες μαζί, ή πολλές από αυτές, θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα με πολλές παράλληλες ζωές.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, εκτός από αντικειμενική μαρτυρία μιας επώδυνης περιόδου της ζωής πολλών παιδιών της Καλαμάτας, πιθανόν κι άλλων προερχομένων από άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί μια σοβαρή βιβλιογραφική πηγή, για κάθε μελετητή, πάνω στο θέμα των Ορφανοτροφείων: με τους σχετικούς νόμους που αναφέρει, τις διατάξεις και τις σχετικές πηγές του. Το δε φωτογραφικό «άλμπουμ» στο τέλος της εργασίας είναι εύγλωττο για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί (;), υποθέτουμε…
ΜΙΑ αξιοζήλευτη εργασία που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια ενός σχολείου και μιας επαρχίας. (Στ.Γ.Κ.)
[Υ.Γ. Γι την ιστορία αναφέρουμε τις συντονίστριες καθηγήτριες: την κα Εύη Ντινοπούλου και την κα Κατερίνα Κωνσταντινάκου,
όπως και τους μαθητες της ομάδας εργασίας α, β, γ Γυμνασίου και Β΄Λυκείου της σχολ. χρονιας 2011-1012:
Κ. Κεραμιδά, Β. Καμπύλης, Δ. Αργυροπούλου, Κλ. Γιανούκου, Δ. Τενέντε, Ισμήνη Γυφτάκη-Μπεκ, Δ. Κολλάτου, Β. Χριστοπούλου, Αλ. Μουτσούλα, Χλόη Καλύβα, Αν. Μανιάτη, Ελπίδα Θάνου, Γ. Σπυροπούλου, Παναγιώτα-Φρύνη Αδαμαπούλου, Θ. Ηλιοπούλου, Δ. Κασκάνη, Μ. Αλεβίζου και Ξανθή Παναγιωτοπούλου]
Θα ηθελα να αποκτησω και εγω αυτο το βιβλιο … αλλα δεν ξερω με ποιο τροπο. Θα ηθελα να με ενημερωσετε αν ειναι εφικτο! Ευχαριστω.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην κα Εύη Ντινοπούλου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και αρμόδια για την έκδοση του βιβλίου:
evidin@hol.gr
Πάντα καλά!
Στ.Γ.Κ.
Καλησπέρα!Πως μπορω να αγοράσω το βιβλίο;
Γεια σας
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην κα Εύη Ντινοπούλου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και αρμόδια για την έκδοση του βιβλίου:
evidin@hol.gr
Πάντα καλά
Στ.Γ.Κ.
Αγαπητη μου εζησα και γω στα δυσκολα χρονια στο κλουβι 1962-70
Καλημέρα! Έστειλα email αλλά δυστυχώς η αποστολή απέτυχε…. υπάρχει άλλος τρόπος να προμηθευτώ το βιβλίο?
Για ποιο βιβλίο ενδιαφέρεστε;
-Αν πρόκειται για “Το Κλουβί και η Φωλιά”, πρέπει να αποτανθείτε στο “Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας” που το
εξέδωσε. [ Εθνικού Σταδίου 16, Καλαμάτα
τηλ. 27210 96966
-Αν πρόκειτα για το δικό μου, “Τα παιδοπολίτικα-Από την απωλεια στην καταλλαγή” (Χανιά, 2023),
το συζητάμε