"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μεταβατική περίοδος και αισοδοξία!

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ή ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΦΟΔΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ;

ΖΟΥΜΕ μια μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από το βάρος μιας πρωτόγνωρης παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ τη Δύση, και αδύναμο κρίκο το Νότο της Ευρωζώνης (ιδιαίτερα της χώρα μας), τόσο το ευρώ, όσο και άλλες χώρες με εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα, βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.

ΕΙΝΑΙ κανόνας στη ζωή, το νέο να διαδέχεται το παλιό: με πόλεμο, με καταστροφές και νεκρούς, με αφανισμούς κοινωνικών τάξεων. Ή πάλι, χωρίς πόλεμο αλλά με την οικονομία ως πολιορκητικό κριό. Ή και την καινοτομία που μεταβάλλει τον τρόπο ζωής.

ΑΠΛΑ, στη θέση ενός άλλοτε αιματηρού πολέμου- με προσωποποιημένο τον εχθρό-, τώρα έχουμε μια «αναίμακτη» σύγκρουση με τους δανειστές μας.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους, που αυτοκτονούν, που βλέπουν τα όνειρά τους να καταρρέουν, τις προσδοκίες τους να ακυρώνονται.

ΟΙ ΤΥΧΕΣ χωρών και οι ζωές ανθρώπων παίζονται με κυνισμό, στα ζάρια του «τζόγου» των αγορών, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, σήμερα, είναι άγνωστο. Όμως, εκκολάπτεται. Χωρίς να ξέρουμε βέβαια, αν θα «γεννηθεί» ομαλά ή θα είναι απότοκο βίαιων συγκρούσεων, ή πραγματικών πολέμων.

Η ΕΠΟΧΗ που βιώνουμε είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι στις αλλαγές που έρχονται ο εαυτός μας -το άτομο-, για πρώτη φορά στην Ιστορία, παίζει σημαντικό ρόλο.

ΠΡΙΝ μπει ο 21ος αιώνας η κινητοποίηση των μαζών πάνω σε  θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, ήταν δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα. Σήμερα όχι.

ΜΕ ΤΗΝ τεχνολογία στη διάθεση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από «τάξη» και «ιδεολογία», η «συνεννόηση», η επικοινωνία και η δράση γίνονται αστραπιαία. Τόσο σε μια χώρα, όσο και παγκόσμια.

ΕΤΣΙ, οι κυβερνήσεις γίνονται πιο εύκαμπτες, πιο λογικές στις άγριες μεταβολές που επιδιώκουν. Η ευελιξία τους (όπως, για παράδειγμα, στο φορολογικό εδώ) είναι αναγκαία, εφόσον επιθυμούν να μείνουν στην κυβέρνηση… Να,  ένας πρόσθετος λόγος που ενισχύει την αισιοδοξία μας για  αλλαγή και έξοδό από την κρίση… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)


Σχολιάστε