"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Της ημέρας (σχόλια, 20-11-12)

 

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (όπως δημοσιεύτηκαν στα “Χ.Ν.”, 20-11-12, Στ.Γ.Κ.)

ΜΕΤΑΞΥ πολλών άλλων… διαπιστώσεων που κάνει ο κ. Κ. Σημίτης στο βιβλίο του με τίτλο «ο Εκτροχιασμός», που μόλις κυκλοφόρησε, μένουμε σε μια που θεωρούμε αρκετά σημαντική. Γράφει:

«Για την κοινή γνώμη, οι αιτίες της κατάρρευσης παραμένουν αδιευκρίνιστες. Οι πολιτικές παρατάξεις μετέθεσαν η μία στην άλλη τις ευθύνες. Η πλειονότητα των πολιτών στράφηκε κατά των κομμάτων και του κομματικού συστήματος. Ο θυμός, ο φόβος, η εχθρότητα, ο λαϊκισμός και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κυριάρχησαν. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διευκόλυνε τη λύση. Ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας θεώρησε την Ένωση (Ε.Ε.) υπεύθυνη για τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών. Ένα άλλο υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και επιμένει σε αυτήν».

…ΜΑ, η τέχνη ανθρώπων της πολιτικής έγκειται, άραγε, μόνο στο να κάνουν διαπιστώσεις; Αυτές γίνονται κι από απλούς πολιτικούς του… ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ. Σημίτης περιγράφει την… κοινή γνώμη, όπως προέκυψε αυτή από την κρίση, σαν να είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής. Θαρρείς και κάνει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ! Τόσα χρόνια πρωθυπουργός, τι έκανε για να προλάβει τα «αίτια της κατάρρευσης» του κράτους (που θα γνώριζε σίγουρα); Πόσες άραγε από τις «ευθύνες» του κόμματός του, μετέθεσε κι ο ίδιος σε άλλα κόμματα; Αυτές τις ευθύνες απαιτούμε να μάθουμε εμείς οι πολίτες. Να μας τις «διευκρινίσουν» οι πολιτικοί κι ο καθένας ας αναλάβει τις δικές του. Θα βρεθεί κανείς τους να μας πει την πλήρη αλήθεια; Γι αυτές τις («αδιευκρίνιστες») ευθύνες θα την πληρώσει κανείς; Αμφιβάλλουμε… (Στ.Γ.Κ.)

—————————————

 

Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

ΕΙΝΑΙ στη φύση του φασισμού/ναζισμού να αγνοεί τις συλλογικές πράξεις ηρωισμού ενός λαού, τα σύμβολα αντίστασής του και κυρίως την ιστορία που δεν τον «βολεύει».

ΕΙΝΑΙ στο… χαρακτήρα του να προκαλεί αμφισβητώντας τα προφανή και υιοθετώντας κατασκευασμένα επί τούτου ψέματα. Είναι στο σχέδιό του να απαξιώνει κάθε τι που είναι πανανθρώπινο, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η Παιδεία…

ΕΙΝΑΙ επίσης στο είναι του να θέλει να ελέγξει, να χαλιναγωγήσει και να «εκπαιδεύσει» κατά το δοκούν, το βασικότερο κύτταρο μιας μελλοντικής κοινωνίας, τη νεολαία. Και μάλιστα από το… νηπιαγωγείο!

…ΑΥΤΑ είναι γνωστά από την Ιστορία. Το θέμα είναι ότι εμείς οι νεοέλληνες αφήνουμε κατά μέρος την Ιστορία μας. Δεν την διαβάζουμε όπως θα έπρεπε. Παραδινόμαστε δυστυχώς μόνο στο θυμικό μας που…  οδηγεί τις αντιδράσεις μας τις περισσότερες φορές.


ΓΙΑ το Πολυτεχνείο (17 /11/1973) υπενθυμίζουμε, σε όσους ηθελημένα αγνοούν ή απαξιώνουν, ότι λίγες χιλιάδες νέων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενάντια στο εκμαυλιστικό και εκφοβιστικό  ρεύμα της εποχής, τόλμησαν να βγουν μπροστά. Να διακινδυνεύσουν και τη ζωή τους σε μια προσπάθεια ανατροπής της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αφυπνίζοντας με το αίμα τους και τις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης. Τόλμησαν να πρωτοπορήσουν για να αλλάξει η δομή της καταπιεσμένης και  συμβιβασμένης, στο μεγαλύτερο μέρος της, ελληνικής  κοινωνίας.

ΕΚΕΙΝΟΙ  τόλμησαν το ακατόρθωτο αψηφώντας μια χούντα.  Εκείνοι οι νέοι, στο μεγάλο επτάχρονο σκοτάδι, διάβασαν πολλά απαγορευμένα πολιτικά -και όχι μόνο- βιβλία. Κατανόησαν το πνεύμα του κάθε φασισμού, έζησαν στο πετσί τους τις πρακτικές που εφαρμόζει αυτός. Γι αυτό και θέλησαν την ελευθερία, το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό, με κάθε τίμημα.

ΕΚΕΙΝΗ την τόλμη και διαύγεια στόχων χρειαζόμαστε σήμερα. Απειλούμαστε από δυο φασισμούς: τον οικονομικό του διεθνούς κεφαλαίου και τον… ιδεολογικό «κοινωνικό» της «Χρυσής Αυγής»! Και δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα που μας κυβερνάει, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα ευχόμασταν για να αποτραπούν και οι δύο. Γι αυτό απαιτείται επαγρύπνηση… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε