Ελεγκτικοί μηχανισμοί δανείων
Posted on 15 Νοε, 2012 in Σχόλια | 0 commentsΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ της κρίσης φάνηκε ξεκάθαρα πως η χώρα μας θα αποτελούσε ένα… άριστο πεδίο πειραματισμού του διεθνούς κεφαλαίου. Ή μάλλον, ένα σάκο του μποξ για επιθέσεις κατά του ευρώ.
Η «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» της ελληνικής οικονομίας ήταν το πρόσχημα, διότι υπάρχουν κι άλλες χώρες που βρίσκονται σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Απλά, αποτελέσαμε τον αδύναμο οικονομικό κρίκο της Ευρωζώνης, το «αμαρτωλό» μέλος της που έπρεπε να τιμωρηθεί προς παραδειγματισμό των άλλων…
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στον τρίτο χρόνο πειραματισμών, τα φάρμακα που εφαρμόζονται δεν αποδίδουν, ενώ και τα αρνητικά μεγέθη διογκώνονται επικίνδυνα. Ήδη ξεπεράσαμε τις αντοχές μας, η ελληνική κοινωνία έχει αποσυντεθεί ενώ ελπίδα ανάνηψης δεν φαίνεται πουθενά…
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ, λοιπόν, αλλαγή της φαρμακοδοσίας: με πιο ισχυρή «φαρμακευτική» λιτότητα (Μνημόνιο ΙΙΙ), με πρωτοφανείς διαρθρωτικές αλλαγές (απολύσεις στο δημόσιο), αλλά και ισχυρότατη ένεση δισεκατομμυρίων ευρώ (τελικά 44, αντί των 31,5) ως αντίδοτο…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σίγουρο ότι ο οργανισμός μας θα αντιδράσει θετικά! Αυτή τη φορά τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα περνούν από ασφυκτικούς ευρωπαϊκούς ελέγχους: Που θα είναι αυτόματοι και θα επιβάλλουν περικοπές δαπανών, αμέσως μόλις σημειωθεί οποιαδήποτε «παρεκτροπή» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού! Επιθυμία όλα αυτά της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να σιγουρευτεί πως αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν θα πέσει έξω.
…ΕΙΝΑΙ γεγονός πως η ασυδοσία και ο μηδενικός έλεγχος χαρακτήριζαν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, για δεκαετίας. Θυμηθείτε τα όργια με τα ΜΟΠ, με τα πάσης φύσεως ολοκληρωμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα ολυμπιακά έργα, τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, τις αγροτικές επιδοτήσεις κ.λπ. Αν αναλογιστεί κανείς πού πήγαν αυτά τα χρήματα, μάλλον θα δικαιώσει τις γερμανικές απαιτήσεις για αυστηρούς ελέγχους… Αν υπήρχε συστηματικός έλεγχος και όχι ασύστολη κομματική διασπάθιση των χρημάτων, ίσως η κατάσταση να ήταν λιγότερο κρίσιμη…
ΣΗΜΕΡΑ φτάνουμε στο άλλο άκρο: στον απόλυτο έλεγχο της χρήσης αυτών των χρημάτων από τρίτους. Όχι ότι είναι κακός ένας σοβαρός έλεγχος, αλλά πολύ φοβόμαστε πως, ακόμη κι έτσι, οι παλαιο-πολιτικοί μας θα βρουν τρόπους για να ικανοποιούν και πάλι τους ημετέρους τους. «Έλληνες εσμέν», και Έλληνες παραμένουμε. Ή μήπως όχι; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;
ΤΟΝΙΣΕ, και πολύ σωστά ο κ. Αντ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία και τα εξής, με αφορμή το μικρό «πραξικόπημα» των υπαλλήλων της Βουλής, λίγο πριν την υπερψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ: «Σας ρωτώ και μου αρέσει η ευθεία γραμμή: είναι λογικό οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν εφ’ άπαξ… 8 φορές μεγαλύτερο από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων; Γι’ αυτό καθιερώθηκε η αυτονομία της Βουλής; Για να πληρώνει οκταπλάσιο εφ’ άπαξ; Για να θωρακιστεί η Δημοκρατία καθιερώθηκε και σ’ αυτό επιμένουμε. Φυσικά δεν πρόκειται να παραβιαστεί το Σύνταγμα. Ασφαλέστατα, το Αυτοδιοίκητο της Βουλής είναι απόλυτα σεβαστό. Και θα παραμείνει. Για σκεφθείτε: Και η Δικαιοσύνη δεν έχει το αυτοδιοίκητο; Αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαστών καθορίζονται από την κυβέρνηση. Ασφαλώς οι δικαιολογημένες υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής είναι απολύτως σεβαστές. Αλλά η Πολιτεία, κυρίες και κύριοι, θα αποφασίζει για τα οικονομικά τους. Όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής. Όπως εκτιμούμε και το έργο πολλών άλλων λειτουργών του δημοσίου: των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστικών, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών. Που όλοι τους υφίστανται περικοπές… Όταν, λοιπόν, η χώρα είναι βυθισμένη σε ελλείμματα κι όταν γίνονται περικοπές σε όλους, πώς είναι δυνατό κάποιοι να εξαιρούνται;»
ΕΛΑ, ΝΤΕ! Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, τα… ερωτήματα! Τόσα χρόνια όμως, πού ήταν για να… διαπιστώσει τα παραπάνω «χοντρά» και άδικα με τους υπαλλήλους της Βουλής; Ο ίδιος, ως παλαιοπολιτικός, πόσους Μεσσήνιους άραγε έχει υπό την προστασία του μέσα στη Βουλή; Εκτός κι αν τα λεχθέντα, ελέχθησαν για το θεαθήναι αφήνοντας ουσιαστικά τα πάντα, σαν πάντα, αμετάβλητα… Οψόμεθα. (Στ.Γ.Κ.)