Για ένα Μουσείο…
Posted on 6 Νοε, 2012 in Κείμενα | 0 commentsΟΣΕΣ φορές και να επισκεφθεί κανείς το «Μουσείο Τυπογραφίας» των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο ΒΙΟΠΑΧ (Χανιά), είναι λίγες. Διότι, κάθε φορά, ανακαλύπτει νέες πτυχές της σημαντικότερης (και γοητευτικότερης) εφεύρεσης του ανθρώπου, της σχετικής με τη μετάδοση της γνώσης, της Τυπογραφίας.
ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΟ, λοιπόν, και το προχθεσινό «ταξίδι» (31/10): με αφηγήσεις/εμπειρίες παλιών τυπογράφων (Αντ. Παπαντωνόπουλος, Γ. Μαρουλοσηφάκης), με την επίδειξη της τέχνης της βιβλιοδεσίας (σε βίντεο-κα Βίκη Τριανταφύλλου), αλλά και με… το «θάνατο» των παλιών τυπογραφικών στοιχείων (σε μικρού μήκους ταινία- του Ανδρέα Σταδήμα- με τίτλο «Κινητά στοιχεία»)…
ΤΥΠΟΓΡΑΦΪΑ χωρίς «χαρακτήρες» (τυπογραφικά στοιχεία) δεν νοείται: Τα πρώτα ελληνικά τυπογραφικά γράμματα σχεδιάστηκαν και χαράχθηκαν στην Ιταλία, τον 15ο αι. Ο Άλδος Μανούτιους (Aldus Manutius) κατασκευάζει τους πρώτους ελληνικούς «χαρακτήρες», έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο ελληνικής γραφής της εποχής. Ο δε Ηρακλειώτης «καλλιγράφος και κωδικογράφος» (στην αυλή του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου του Α’-τον 16ο αι.), ο Νικόλαος Βεργίκιος, επινοεί αργότερα τα περιφημότερα καλλιτεχνικά ελληνικά γράμματα.
… ΣΗΜΕΡΑ το βιβλίο, έν-τυπο ή ηλεκτρονικό, είναι στη διάθεση του καθενός. Με την τεχνολογία δε των Η/Υ ένα παλιό όνειρο, ασύλληπτο πριν λίγα χρόνια, έχει γίνει κι αυτό πραγματικότητα: η πρόσβαση, ακόμη κι απ΄ τον οποιοδήποτε απλό πολίτη, στις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες του κόσμου, από το… σπίτι του! Όπως και η ενημέρωση, σε ελάχιστο χρόνο, πάνω στα γεγονότα της ημέρας, μέσω των (ηλεκτρονικά) μεγαλύτερων εφημερίδων του πλανήτη.
… ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ενός σχολείο στον παλιό θαυμαστό κόσμο της Τυπογραφίας, στο «Μουσείο Τυπογραφίας» των Χανίων, δεν αποτελεί μια τυπική εκπ/κή γνωριμία. Είναι ένα μάθημα γνώσης και ιστορίας: ότι, δηλαδή, οι αλλαγές στη ζωή μας, επέρχονται μεν με χρονοβόρες διαδικασίες, όμως αυτές είναι απότοκες του μόχθου, της επινοητικότητας και της επιμονής πολλών ανθρώπων που έζησαν πριν από μας… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)