"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια…

ΠΕΡΙ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

ΑΣΧΕΤΑ με το τελικό αποτέλεσμα-συνήθως αρνηικό-, επιτέλους, είδε το φως της δημοσιότητας η… θρυλική πια «λίστα Λαγκάρντ». Περιέχει  2.059  ονόματα Ελλήνων καταθετών που έβγαλαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα HSBC. Φυσικά πρόκειται για  λίστα μιας και μόνο τράπεζας (από τις περίπου 40 που υπάρχουν στην Ελβετία).

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ λίστα, κατά τα λεγόμενα, είχε παραδοθεί, πριν δύο χρόνια, από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος ερωτηθείς περί αυτής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είπε πως «δεν θυμόταν» πού την είχε βάλει!

Κατόπιν την παρέλαβε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, επόμενος υπουργός Οικονομικών, οπότε και τα… ίχνη της χάθηκαν, για να βρεθούν τώρα-από έναν απλό αλλά τολμηρό δημοσιογράφο!

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ανέκαθεν αποτελούσε το «εθνικό σπορ» των Ελλήνων και δη των «εχόντων και κατεχόντων». Με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Ευνόητο ότι, όσοι συμπεριλαμβάνονται ως καταθέτες στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα (πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες εταιρειών, ονόματα της Show bizz, ηθοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.), δεν σημαίνει ότι είναι και φοροφυγάδες. Γι αυτό απαιτείται ενδελεχής διερεύνηση-για να αποδειχθεί ποιοι και τι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν στη λιστα και ονόματα ανεπάγγελτων νοικοκυρών και συνταξιούχων, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «ενδιάμεσοι» για  φοροδιαφυγή.

ΠΑΝΤΩΣ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη που δημοσιοποίησε τη λίστα, «είναι εμφανές  πως μεγάλο τμήμα καταθέσεων δεν δικαιολογείται για τα εισοδήματα των καταθετών. Απόδειξη είναι πως οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν (!) μετά την ενημέρωση της τράπεζας ότι υπάρχει διαρροή στοιχείων»!

ΕΤΣΙ, σε μια κρισιμότατη καμπή για την ύπαρξή μας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., η λεγόμενη «εκλεκτή» κοινωνία της χώρας (οικονομική, πολιτική, μιντιακή), αλλά και άλλοι- εκμεταλλευόμενοι το σαθρό πολιτικό σύστημα και την απληστία τους- πλούτιζαν παράνομα. Με το πρώτο δε «μπαμ» της κρίσης έσπευσαν να  φυγαδεύσουν τον… ιδρώτα τους στο εξωτερικό! Ξαλαφρώνοντας τη χώρα και «βοηθώντας» την να φουντάρει πιο γρήγορα.

Πώς, λοιπόν, να μας υπολήπτονται οι ξένοι, όταν εμείς οι ίδιοι αυτό-απαξιωνόμαστε με τις πράξεις μας; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΒΕΒΑΙΑ, δεν θα μπορούσε η Εκκλησία να μη βρίσκεται στο στόχαστρο του κόμματος της «Χρυσής Αυγής». Δυστυχώς, στη χώρα μας ανέκαθεν η πολιτική -τα κόμματα εξουσίας κυρίως-ήθελαν με το μέρος τους την Εκκλησία. Τόσο για την ισχύ της, όσο και για την επιρροή της στις μάζες. Πρώτα η ψηφοθηρία, έπειτα η πίστη.

ΠΟΙΟΣ λησμονεί τα «λάβαρα» και τις μεγάλες «λαοσυνάξεις» (ουσιαστικές πολιτικές συγκεντρώσεις) του πρώην Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μακαριστού Χριστόδουλου; Ποιος λησμονεί την κομματική παρέμβασή του υπέρ της Ν.Δ., αλλά και εκείνο το περίφημο ότι νίκησε η «Δεξιά του Κυρίου», όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο κ. Κ. Καραμανλής το 2004;

… Η ΣΤΑΣΗ του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου είναι αξιοπρεπής και υπεράνω κομμάτων. Εργάζεται αθόρυβα προσφέροντας ουσιαστικό έργο. Και έτσι θα πρέπει να είναι. Μακριά από πολιτικές προβολές και τυμπανοκρουσίες. Και δεν είναι σωστό να επιτρέπεται σε κόμματα να καπηλεύονται τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας, αλλά ούτε και να αυτοανακηρύσσονται «προστάτες» της Εκκλησίας.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ έρχονται και παρέρχονται, η Εκκλησία μένει. Είπε, λοιπόν, και πολύ ορθά, ο κ. Ιερώνυμος σχολιάζοντας τις υπερβάσεις/τοποθετήσεις ορισμένων ιεραρχών του: «Η Εκκλησία αγαπά όλους τους ανθρώπους, και μαύρους και άσπρους και μη χριστιανούς. Όλους τους ανθρώπους. Και δεύτερον πορεύεται στο δρόμο της και δεν χρειάζεται προστάτες».

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ μια Χριστιανική Εκκλησία να είναι επιλεκτική στην προσφορά της. Όμως, γίνεται επιλεκτική, όταν πολιτικολογεί ή συμπορεύεται με κάποιο κόμμα… (Στ.Γ.Κ.)

ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ με τους νέους επιστήμονες επιτείνεται. Τώρα φεύγουν και νέοι γιατροί που ούτε στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να εργαστούν, ούτε φυσικά στον ιδιωτικό τομέα. Το κόστος στησίματος ενός ιατρείου στην εποχή μας είναι απαγορευτικό. Αλλά και η ύπαρξη πελατών, δεν είναι εξασφαλισμένη: ο κόσμος αδυνατώντας να πληρώσει χαράσια, επισκέψεις και φάρμακα (αφού δεν έχει λεφτά), δεν… αρρωσταίνει!

ΕΙΝΑΙ πολύ λυπηρό, αν όχι εγκληματικό, το γεγονός ότι η χώρα μας στερείται ολοένα και περισσότερο των υπηρεσιών νέων ανθρώπων-όχι μόνο γιατρών-, νέων επιστημόνων που σπουδάζοντας έπλαθαν τόσα όνειρα για τον τόπο, την προκοπή του και το μέλλον τους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την είδηση («Χ.Ν.», 31-10-12) μέχρι τώρα από τα Χανιά έχουν ήδη μεταναστεύσει 20 γιατροί, ενώ μόνο το 2011 από την Αθήνα 1.500! Μια εθνική αιμορραγία της οποίας τα αποτελέσματα θα ακριβοπληρώσουμε αργά ή γρήγορα. (Στ.Γ.Κ.)

—————————————-

Πάνω αριστερά η “Απληστία”-πίνακας της Εβελιν Μόργκαν (1855-1919)

—————————————

 


Σχολιάστε