"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτική ευθύνη και πολιτικοί

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

«ΑΥΣΤΗΡΟΣ με τους Έλληνες πολιτικούς, που φέρουν, όπως είπε, «μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση της χώρας», αλλά και αισιόδοξος επειδή, όπως o ίδιος σημείωσε, «αυτοί-οι πολιτικοί- έχουν τη δυνατότητα λύσης στα χέρια τους», εμφανίστηκε ο διαπρεπής ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, σε διάλεξη του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.» («Ημερησία», 24-10-12).

…ΤΟ ΘΕΜΑ είναι γιατί πρέπει να μας τα λένε οι άλλοι! Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι σημαίνει «πολιτική ευθύνη» στη χώρα μας; Τι σημαίνει «ανάληψη ευθυνών», πριν από τις εκλογές; Λίγη αναδρομή στο παρελθόν δεν βλάφτει… Κοντά σε τόσες άλλες λέξεις που διαστρέβλωσαν και κατέστρεψαν νοηματικά οι πολιτικοί, είναι και η λέξη ευθύνη. Γι αυτούς ποτέ αυτή δεν συνοδεύεται κι από τις συνέπειες που ενέχει…

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ στο παρελθόν που μια κυβέρνηση ζοριζόταν επικοινωνιακά με θέματα σκανδάλων ή μιζών στελεχών της, συνέβαιναν δυο τινά: η μεν Βουλή, όταν κι αν έφτανε ποτέ σ΄ αυτή μια υπόθεση κραυγαλέου σκανδάλου, ψήφιζε κυνικά υπέρ της… μη άρσης της ασυλίας του υπόδικου εθνοπατέρα, ο δε αρμόδιος υπουργός ή και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος (και πρωθυπουργός της χώρας), ανελάμβανε την «πολιτική ευθύνη» της υπόθεσης!

ΜΕΧΡΙ εκεί!  Έπειτα, οργανωμένο σκοτάδι έπεφτε στην υπόθεση, ώσπου ο λαός να λησμονήσει το συμβάν και να μπει στο αρχείο! Ή να παραγραφεί «νόμιμα» από τη Βουλή. Και… φτου κι από την αρχή μετά! Αλλά με ένα τέτοιο φαύλο κύκλο (σκάνδαλο-Βουλή-μη άρση ασυλίας επίορκου -ανάληψη «πολιτικής ευθύνης» -διαγραφή) δεν φτάσαμε στον πλήρη εξευτελισμό του Κοινοβουλίου; Δεν φτάσαμε στην καταρράκωση της έννοιας του «υπεύθυνου πολίτη»  και της συνακόλουθης αξιοπρέπειας του λαού;

ΞΕΡΕΤΕ, η οικονομική κατάσταση μιας χώρας διορθώνεται. Εκείνο που δύσκολα εμπνέεται είναι ο σεβασμός των πολιτών  σε μια ανυπόληπτη πολιτεία. Όπως και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ταγών της, απέναντι στους συν-πολίτες, και τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Επειδή, ποτέ σ΄ αυτή την χώρα δεν γίνεται ανάληψη ευθυνών, αλλά και των συνεπειών μιας πράξης από κανένα, πάντα μας φταίνε οι… άλλοι! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ…

(φωτό, βιβλίο για το Γ. Μανουσάκη)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επιμελημένη, καλαίσθητη και… χορταστική η «Ανθολογία από το έργο του Γιώργη Μανουσάκη», που εξέδωσε η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» (Ηράκλειο, 2012). Με φροντισμένη επιλογή κειμένων και παρουσίαση-φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια του Κ. Μπουρναζάκη, η έκδοση αυτή τιμά τα Χανιά και την Κρήτη.

ΒΕΒΑΙΑ, το έργο του μεγάλου Χανιώτη λογοτέχνη, πεζογράφου και ποιητή Γ.Μ., δεν είναι δυνατό να χωρέσει σε ένα τόμο, έστω και πολυσέλιδο. Όμως, η έκδοση αυτή έρχεται ως αναγνώριση και επισφράγιση της σημαντικής προσφοράς του Γιώργη, τόσο στα μεταπολεμικά λογοτεχνικά δρώμενα των Χανίων, όσο και όλης της Κρήτης (και της Ελλάδας γενικότερα).

ΟΙ ΕΞΙ (6) «όψεις» από τη ζωή και το έργο του Γ.Μ., που παρουσιάζονται στην Ανθολογία (πεζογράφος- ταξιδιωτικός συγγραφέας -συνεργάτης εφημερίδων –ομιλητής -μελετητής), δίνουν μια επαρκή εικόνα της προσωπικότητας και των αναζητήσεων ενός ανθρώπου σφόδρα ευαίσθητου απέναντι σε ό,τι συνέβαινε γύρω του και ερωτευμένου με την πόλη μας… Το βιβλίο είναι μια καλή αρχή για την περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση του έργου του Γ.Μ., αλλά και για τον προβληματισμό του Δήμου μας σε ό,τι αφορά την προβολή των πνευματικών ανθρώπων του. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε