"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χλωμή ελπίδα…

 

 

 

Η ΧΛΩΜΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΝΑΙ! «Ο Έλληνας θα ξεπεράσει την κρίση», όπως είπε κι ο ΠτΔ. Όχι, επειδή το θέλει η Ευρώπη, αλλά επειδή από τη φύση μας είμαστε ως έθνος «γερή κράση». Η ελπίδα, έστω και χλωμή, επανέρχεται σιγά-σιγά στον τόπο. Σ’ αυτό ελάχιστα συντελεί η παρούσα η κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες επικοινωνιακές προσπάθειές της.

ΘΕΣ ο χρόνος, θες ο αντοχές μας, θες τα συσσωρευμένα κέρδη των δανειστών, ο χρόνος της κρίσης αλλάζει: δεν γίνεται αλλιώς, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τον κόσμο όλο.

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ συμπέρασμα είναι ότι η χώρα έχει πληγωθεί τόσο πολύ απ΄ τον κυνισμό και την ανικανότητα του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ομού), ώστε είναι αδύνατο να αναμένει μια μεταμόρφωση από τα ίδια πρόσωπα. Όσο κι αν ελίσσονται, όσο κι αν μεταλλάσσονται, κατά βάθος παραμένουν ίδια.

ΑΝΑΜΟΝΗ λοιπόν του καινούργιου. Που δεν θα έχει σχέση με το παλιό. Και καινούργιο δεν σημαίνει «συριζέϊκες» λύσεις του τύπου «ή αυτοί ή εμείς». Το καινούργιο που θα δώσει υπόσταση στην ελπίδα για εμπρός, θα πρέπει να είναι εθνικά ενωτικό, κεντροαριστερό και δημοκρατικό στο πνεύμα, πολυσυλλεκτικό, για την έξοδο από τη μιζέρια του κακού εαυτού μας και του κάκιστου πολιτικού παρελθόντος.

Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ κόσμος που θα προκύψει, όταν το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο που περνάμε παρέλθει, δεν θα έχει-το ελπίζουμε- καμιά σχέση με τον προ της κρίσης κόσμο. Θα είναι φτιαγμένος από υλικά του καλού εαυτού μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ως ιστορικό έθνος «κράμα μεγαλείου και αθλιότητας». Καιρός, μετά την παρατεταμένη αθλιότητα των μεταπολιτευτικών χρόνων, να κυριαρχήσει ένα Σύνταγμα με όλα τα στοιχεία ισονομίας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες: με κατοχυρωμένα και προστατευόμενα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις του κάθε πολίτη, με δίκαιο και εφαρμοστέο φορολογικό σύστημα, με πρόβλεψη τιμωρίας των παρανομούντων και επίορκων εθνοπατέρων, με αξιοκρατία, με σεβασμό του πολίτη από την πολιτεία κ.λπ. Το ελπίζουμε. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ή ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ;

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ο χρόνος δεν έχει καμιά σχέση με τον χρόνο που βιώνουμε. Σήμερα είναι, αύριο είναι αλλιώς. Καμιά φορά και το τελευταίο δευτερόλεπτο έχει την πολιτική αξία του. Όπως και οι δηλώσεις: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναγκαστούν κάποιοι μεμονωμένοι σε έξωση από το κοινό σπίτι-την Ευρώπη, δηλαδή- που χτίσαμε τα τελευταία 60 χρόνια, ακόμη και αν ευθύνονται για λάθη και παραλείψεις όπως η Ελλάδα», είπε ο Π. Στάινμπρουκ (ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της κας Μέρκελ). Ο ίδιος προσήψε στην κα Καγκελάριο ότι «ήταν μεγάλο λάθος που επέτρεψε το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους (2012) να εκτοξεύουν στελέχη του κεντροδεξιού συνασπισμού επί μήνες απειλές για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Επιπλέον πρόσθεσε πως «ούτε ο Χέλμουτ Κολ, ούτε κάποιος από τους προκατόχους σας στην Καγκελαρία, θα επέτρεπε να κακοποιείται με τέτοιον τρόπο ένας ευρωπαίος εταίρος για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες».

… ΒΕΒΑΙΑ αυτές οι «στηρίξεις» έρχονται κάπως αργά και μάλλον είναι για εσωτερική κατανάλωση (εκλογές στη Γερμανία το 2013). Όχι για το δίκαιο του ελληνικού λαού. Ο μόνος που υπεστήριζε σθεναρά και με πάθος στο Ευρωκοινοβούλιο την υπόθεση Ελλάδα, έστω κι αν ελοιδορείτο γι αυτό, ήταν ο Κον Μπετίτ (ο Κόκκινος Ντανί του Γαλλικού Μάη του 68), ο Πρόεδρος των Πρασίνων του Ε. Κοινοβουλίου. Μιλούσε χωρίς σκοπιμότητες αποκαλύπτοντας το άδικο μιας ήδη… χαμένης για τους Ευρωπαίους υπόθεσης, λόγω της μεγάλης υποκρισίας κυρίως των Γερμανών! Και οπωσδήποτε μιλούσε έτσι, όχι για εσωτερική κατανάλωση ή από… μεταμέλεια. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε