"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (11-10-12)

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΝΑ’ ΝΑΙ τα 2½ επώδυνα χρόνια από την κρίση, να΄ναι η εξάντληση του λαού από τους συνεχείς αγώνες, να΄ναι η… ελπίδα για κάτι καλύτερο…, η επίσκεψη της κας Μέρκελ στη χώρα μας, ευτυχώς, δε συνοδεύτηκε από κανένα δυσάρεστο γεγονός («έκτροπα» στη δημοσιογραφική γλώσσα). Ογκώδεις και ειρηνικές οι διαδηλώσεις, με πολλαπλά μηνύματα σε όλους και για όλα…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ η επίσκεψη της κας Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα κρίνεται περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Και έτσι είναι. Η κα Μέρκελ ούτε …πρόεδρος της Ε.Ε. είναι, ούτε και μπορεί από μόνη της (δηλαδή η Γερμανία) να αποφασίσει για την τύχη μιας χώρας της Ευρωζώνης ή της Ε.Ε. Κι ας έχει τον πρώτο λόγο.

ΑΝ ΚΑΙ υπερβολικά καθυστερημένη μια τέτοια επίσκεψη έχει άκρως θετικά αποτελέσματα: αναγνωρίζεται από κοντά η σοβαρότητα της κατάστασης, οπότε αφαιρείται και κάθε μυθολογία γύρω από λαό μας, αλλά και παίρνονται ομού με την ηγεσία της χώρας (πολιτική-πολιτειακή) αποφάσεις. Όχι! Η κα Μέρκελ δεν ήλθε για να «ενημερωθεί». Ήλθε για να δει ιδίοις όμμασι την αποτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. και της τρόικας στη χώρα μας.

ΜΙΑ ΤΟΣΟ σημαντική επίσκεψη, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «φιάσκο» (όπως επιπόλαια χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ).  Για το ότι έχουμε κράτος διαλυμένο, διεφθαρμένο δημόσιο, ανυπόληπτη Παιδεία, τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, μηδενική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, παραβατική συμπεριφορά, φοροδιαφυγή, σαθρό Σύνταγμα κ.λπ., δεν μας φταίει η κα Μέρκελ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να ξεφύγουμε από τον «Οριανταλισμό» που μας διακρίνει ακόμη σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής μας, θα πρέπει να καταβάλλουμε πολλές-πολλές προσπάθειες. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΞΕΡΡΙΖΩΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΥΤΑ;

ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ πως, ως λαός, έχουμε πολύτιμες αρετές, αλλά και πολλές παθογένειες. Οι τελευταίες μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε. Η συστηματική, όμως,  καλλιέργεια και συντήρηση αυτών των «στραβών» οφείλεται, κατά την άποψή μας, κυρίως στους πολιτικούς όλων των κομμάτων (και χρωμάτων), με μεγαλύτερο μερτικό ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Αυτά τα κόμματα δεν μας κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά; Ναι! Οι ιδιαίτερες «αρετές» της φυλής μας βόλευαν κάποιους. Όπως,

-τους περισσότερους πολιτικούς που με τα ρουσφέτια τους  είχαν εξασφαλισμένη εκλογική πελατεία εσαεί (ψηφοθηρία)

-αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους που δεν εργάζονταν (αλλά… χτυπούσαν κάρτα!) ή εισέπρατταν μίζες «κάτω απ΄το τραπέζι» (διαφθορά- διαπλοκή).

-πολλούς επιχειρηματίες που δεν είχαν καμιά σχέση με την ελεύθερη αγορά, αλλά ήσαν «υπάλληλοι» διαπλεκόμενοι με το κράτος (αδιαφανείς διαγωνισμοί).

-συγκεκριμένους πολιτικάντηδες/παράγοντες/υπουργούς που σπαταλούσαν το δημόσιο χρήμα για προσωπικά οφέλη («Τσοχατζόπουλοι» και Σια).

-κάποιους περισπούδαστους νομομαθείς που φρόντισαν ώστε το Σύνταγμα και οι νόμοι να προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες της ομάδας τους, σε βάρος πάντα του κοινωνικού συνόλου (ασυλία, φοροδιαφυγή, ατιμωρησία, «παραθυράκια» νόμων κ.λπ.)

ΠΟΙΟΣ λοιπόν θα «ξεβολέψει» όλους αυτούς; Έχει αλλάξει κάτι μέχρι τώρα και δεν το είδαμε; Απολύθηκε, ή μπήκε κανείς τους στη φυλακή; Απέδωσε κανείς τους τα κλοπιμαία πίσω; Βλέπετε εσείς καμιά κυβέρνηση ή αντιπολίτευση να κινούνται σ΄ αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη και για τη «λίστα Λαγκάρντ», γίνεται λυσσώδης προσπάθεια να εξαφανιστεί! Ευχολόγια πολλά, λοιπόν, αλλά πράξη καμιά. Ο παλαιοκομματισμός και το πολιτικό κόστος καλά κρατούν. Και το νέο μάλλον αργεί πολύ… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε