"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μνημόνια και δημοκρατικότητα

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…(από “Χ.Ν.”, 9-10-12, Στ.Γ.Κ.)

Η ΠΑΡΟΙΜΙΑΚΗ φράση που επικαλούνται πολλοί κυβερνώντες μας σε κρίσιμες κατάστάσεις («η σωτηρία της πατρίδας, ας γίνει ο υπέρτατος νόμος», salus populi, suprema lex esto) ανάγει την καταγωγή της στους Ρωμαίους. Το πνεύμα της  έχει καταχωρισθεί στα δημοκρατικά Συντάγματα των σύγχρονων κρατών και αποτελεί βασικό κανόνα ύπαρξης μιας ευνομούμενης πολιτείας. Το παλαιότερο άρθρο του Συντάγματος, το 1-1-4, βασιζόταν σ΄ αυτή την αρχή και αφορούσε έμμεσα στην πρόληψη μελλοντικών δικτατοριών! Που, όμως, δεν απεφεύχθησαν στη χώρα…

 

ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ πρώτο μνημόνιο του οποίου τις ολέθριες συνέπειες πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για χρόνια, «συμπληρώνεται» από το δεύτερο του κ. Σαμαρά. Αν θυμάστε καλά, η ψήφιση του πρώτου μνημονίου είχε «εγκριθεί» εκ των υστέρων και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για  την επίμαχη εκείνη απόφαση, ο κ. Π. Πικραμμένος, ανώτατος Δικαστικός λειτουργός και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός στις πρόσφατες εκλογές, είπε ότι το ΣτΕ, «δεν παρέλειψε να θέσει και τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως».

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, η απόφαση, όπως επισημαίνει ο κ. Π. Πικραμμένος, λέγει ότι «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, πλην η δυνατότητα αυτή έχει ως όριο την καθιερωμένη από το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, καθώς και την καθιερωμένη στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

ΕΔΩ ΚΑΙ τρία σχεδόν χρόνια, όμως, η επιβάρυνση κάθε άλλο παρά κατανέμεται «μεταξύ όλων των κατηγοριών», αφού η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Για «λίστες» ακούμε, για συλλήψεις ακούμε, αλλά ρευστό πουθενά! Είναι πασίδηλο ότι «το μάρμαρο» (θ) πληρώνουν πάντοτε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, δηλαδή κατά κανόνα, όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, «ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

 

ΕΙΝΑΙ φανερό πως το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σαφέστατα πολιτικό: δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ούτε καν διακομματική συμφωνία στο φορολογικό. Eίναι αδιανόητο-κυρίως για τους Γερμανούς, την κα Μέρκελ και την κα Λαγκάρντ -«ένας στους τρεις Έλληνες» να φοροδιαφεύγει. Όμως, απαίτηση της κοινωνίας είναι η αλλαγή, διότι, ή αλλάζουμε όσο είναι καιρός, ή πάμε φούντο… Και δεν θα μας φταίνε οι άλλοι. (Στ.Γ.Κ.)

Ο ΣΤΡΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ

  • «Μέχρι το τέλος του 2012, το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί αθροιστικά σχεδόν κατά 25%»!

Η ΕΜΜΟΝΗ της τρόικας στη συνεχή οικονομική αφαίμαξη, χωρίς να δέχεται εναλλακτικές λύσεις, δεν είναι απλά καταστροφική, είναι εγκληματική πέρα για πέρα. Ο συνδυασμός πρόσθετης φορολογίας με συνεχείς περικοπές μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ., αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει τις πραγματικές προθέσεις της. Που δεν είναι άλλες παρά η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποπληρωθούν οι δανειστές.

Η ΑΠΟΡΙΑ μας, ωστόσο είναι γιατί η τρόικα δεν επιμένει και στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, που και η κα Μέρκελ επισημαίνει; Γιατί άραγε να επιμένει σε μια αδιέξοδη καταστροφική πολιτική; Η… Αγία Τριάς της κόλασής μας, φυσικά και δεν χαράσσει πολιτική, αλλά εφαρμόζει άλλων εντολές! Το θέμα, όμως, είναι ως πότε εμείς θα υποκύπτουμε στις όποιες απαιτήσεις τους. Και για ποιο λόγο άλλωστε; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε