Το άσυλο
Posted on 28 Ιαν, 2011 in Πολιτική | 0 commentsΤο άσυλο και η εκμετάλλευσή του
ΜΙΑ απ΄τις πιο «πονεμένες» μεταπολιτευτικές περιπτώσεις αδυναμίας του πολιτικού μας συστήματος να οριοθετήσει και να σεβαστεί μια έννοια, είναι τα περί και δια τη λέξη άσυλο.
Ειδικά μετά τα δραματικά επεισόδια στο «Πολυτεχνείο, το Νοε. του 1973», το πανεπιστημιακό άσυλο απέκτησε τόσες αποχρώσεις όσες και οι επιδιώξεις των κομμάτων!
Το καθένα το ερμηνεύει κατά το δοκούν, το καθένα το χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος, άσχετα με τις πλάτες ποιών: φοιτητών, εργαζομένων, απεργών, μεταναστών…
Οι νόμοι, λέει, υπάρχουν, αλλά προκειμένου σε κάθε αναμέτρηση να αναδειχθεί κάτι άλλο ή να αποσιωπηθεί, το… άσυλο είναι μια καλή λύση!
Για παράδειγμα, το ξεκίνημα, η εξέλιξη, και η λύση του προχθεσινού φιάσκο με τους μετανάστες που ξεκίνησαν από την Κρήτη (με τι εισιτήρια; τίνος προτροπή; με ποια καθοδήγηση; πώς βρέθηκαν ομαδικά στη Νομική; κ.λπ.), δηλώνει ξεκάθαρα ότι ορισμένοι πολιτικοί φορείς-ενδοθεσμικοί ή εξωθεσμικοί-χρσιμοποιούν οτιδήποτε “διαθέσιμο” (κυρίως μετανάστες), για να προβάλουν τις πολιτικές πεποιθήσεις ή αντιρρήσεις τους. Που διαφορετικά δεν θα είχαν καμιά απήχηση και σε κανένα. Το μεταναστευτικό είναι μια καλή “δορά”!
Tο χειρότερο στην περίπτωση των 247 “καταληψιών” της Νομικής μεταναστών είναι ότι αντί της ανάδειξης του προβλήματός τους (του μεταναστευτικού), τα κόμματα και οι “πάτρονές” του άτυχου αυτού γεγονότος ανέδειξαν το… άσυλι, με ενδεχόμενο την πιθανή κατάργησή του!
Αν είναι δυνατόν, αυτό να λέγεται πολιτική!
Τι σημαίνει άσυλο:
Άσυλο:
α) ιερός και απαραβίαστος χώρος.
β) Η απαγόρευση εισόδου σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο χωρίς τη σχετική άδεια: πανεπιστημιακό ή οικογενειακό άσυλο
γ) χώρος όπου παρέχεται προστασία σε καταδιωκόμενα πρόσωπα: χορηγώ/βρίσκω / ζητώ άσυλο σε μια χώρα.
δ)Πολιτικό άσυλο: το δικαίωμα αλλοδαπού να γίνει δεκτός σε μια χώρα, επειδή διώκεται στη δική του λόγω πολιτικών φρονημάτων
ε)άσυλο: φιλανθρωπικό ή νοσηλευτικό ίδρυμα που παρέχει περίθαλψη και προστασία που έχουν ανάγκη (άσυλο ανιάτων)- Αποασυλοποίηση ψυχοπαθών κ.λπ.
[Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο επίθετο άσυλος (=απαραβίαστος, ασφαλής) και αυτό απ΄το στερητικό α- και τορήμα συλώ (=λεηλατώ). Ασύλητος ή συλημένος τάφος]
… Αλλά, οι λέξεις γεννήθηκαν για να δεινοπαθούν στα στόματα των πολιτικών. Που τις χειρίζονται και διαχειρίζονται, όπως και όποτε τους βολεί.
Στ.Γ.Κ.