"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δημοσιογραφία και γλωσσικός τρόμος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΣ…

ΤΟ ΑΝ οι νέοι δημοσιογράφοι χειρίζονται τον γραπτό-κυρίως-λόγο πιο εύστοχα από τους παλαιότερους συναδέλφους τους, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση. Είναι όμως γεγονός αναμφισβήτητο πως οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ, ειδικά οι… μεγαλοδημοσιογράφοι στις ειδήσεις των 8 μ. μ., μεταχειρίζονται μια επιλεκτική «τρομολαγνική» γλώσσα που αυξάνει το άγχος και την αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα.

Σκόπιμα αυτό, αφού η γλώσσα είναι εργαλείο εξουσίας και εκφοβισμού…

ΑΛΛΑ και πάμπολλες στερεότυπες δημοσιογραφικές εκφράσεις παραμένουν εν χρήσει, άσχετα με την αλλαγή των συνθηκών. Τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στην έντυπη δημοσιογραφία στην οποία υποτίθεται ότι ο λόγος είναι πιο προσεκτικά διατυπωμένος και πιο πλούσιος. Κι όμως, είναι η έντυπη δημοσιογραφία που «διδάσκει» και γλώσσα.

Η ΓΛΩΣΣΑ των πολιτικών και της δημοσιογραφίας αποτελεί ένα κοινό συγκοινωνούν δοχείο. Και οι δυο αυτοί φορείς, μέσω της γλώσσας,  εκφράζουν μια πολιτική, ασκούν επιρροή. Επιπλέον, διαχέουν και πολιτισμό. Ο λεκτικός πλούτος τους εξαρτάται από τα εκάστοτε κυρίαρχα πολιτισμικά στοιχεία, ή άλλα που επικαιροποιούνται…

Οι παραπάνω σκέψεις ως πρόσθετος λόγος που βαρύνει τη σπουδαιότητα των άκρως ενδιαφερόντων και υψηλού επιπέδου σεμιναρίων που συν-διοργανώνονται συχνά-πυκνά στο «Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου»: με το ΑΠΘ (τμήμα Δημοσιογραφίας) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού). Το θέμα «Γλώσσα, Επικοινωνία και Πολιτισμός» τα λέει όλα.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε μια γλωσσική διάσταση που νομίζουμε ότι χρήζει μελλοντικής διερεύνησης. Πρόκειται για τις στερεότυπες δημοσιογραφικές εκφράσεις (πολλές τους είναι κακές μεταφράσεις από ξένες γλώσσες) που επιβιώνουν σε κάθε εποχή, και αποτυπώνουν, με υπερβολή ή αδυναμία ανάλογης έκφρασης, ένα σημαντικό ή ασήμαντο γεγονός. Όπως:

Έλαβε χώρα…/ «φέρεται»…/δρακόντεια μέτρα ασφαλείας…/ Η αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό…/Στο μάτι του κυκλώνα…/Σε πύρινο κλοιό όλη η χώρα…/Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες…/Επικρατούν πολικές θερμοκρασίες…/ Οι θρασύτατοι ληστές διέφυγαν ανενόχλητοι…/Βαρύς κι αυτή τη φορά ο φόρος του αίματος στο Μολώχ της ασφάλτου…/Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου (αν και ένας ήταν ο μυθικός «ασκός του Αιόλου») κ.λπ.

… ΓΙΑ ΤΗΝ προσεκτικότερη χρήση της  γλώσσας, ο λόγος.

Όχι τον ανασκολοπισμό της προς εντυπωσιασμό. Μας φτάνει ο τρόμος της τρόικα… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Δημοσιογραφία και γλωσσικός τρόμος… « ΑΒΕΡΩΦ - [...] Πηγή: Εφήμερος Λόγος Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. [...]
  2. Δημοσιογραφία και γλωσσικός τρόμος… « ΑΒΕΡΩΦ - [...] Πηγή: Εφήμερος Λόγος Share this:TwitterFacebookLike this:Like Φόρτωση... [...]

Σχολιάστε