"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μεταβατικό στάδιο

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

… KAI ΞΑΦΝΙΚΑ όλοι μιλούν με ενθουσιώδη λόγια για τις προσπάθειες της Ελλάδας. Αφού και η καρδιά της κας Μέρκελ… ματώνει συχνά τελευταία!

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ πως στη χώρα μας βρήκε έδαφος και πραγματοποιείται ένα παγκόσμιο πείραμα αντοχής και νέων όρων του δυτικού καπιταλισμού. Οι εξ ανατολών κίνδυνοι με τη ραγδαία άνοδο των οικονομιών της  Κίνας και των Ινδιών έχουν θέσει επί ποδός Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός είναι θανάσιμος…

ΗΔΗ ΕΧΕΙ αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός της χώρας, αλλά και η πολιτική γεωγραφία. Δεν υπάρχει ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε. Έχουν μεταβληθεί οι «τάξεις» στην κοινωνία (εξαφάνιση της μεσαίας/αστικής), ενώ αλλάζει και η υφή της Αριστεράς. Τα πάντα μετεξελίσσονται.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ διχασμένη Αριστερά (ΚΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) χρειάζεται να εκπονηθεί μια πολιτική κι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που να μιλάνε τη γλώσσα του κόσμου. Να του δείχνουν το δρόμο μιας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου. Να απορρίπτει απλοϊκές αντιλήψεις και δογματισμούς.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ έχουμε ήδη έναν κρυφό πόλεμο ανάμεσα σε χώρες του Βορρά και του Νότου. Ακούγονται δυνατότερα οι τριγμοί του ευρωοικοδομήματος. Ακόμη και ο πόλεμος θρησκειών (Ισλάμ-Ιουδαϊσμός-Χριστιανισμός) βρίσκεται σε παγκόσμια έξαρση, μετά τη «βλάσφημη» ταινία για το Μωάμεθ, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ αυτή κρίση που αγκαλιάζει τα πιο βασικά σημεία του ελληνικού συστήματος, έχει «κάτσει» χρόνια τώρα πάνω μας με τα μνημόνια… Η χώρα, ο λαός, το κυβερνών σχήμα, η αντιπολίτευση βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλων ιστορικών διλημμάτων και σφοδρών επικείμενων αλλαγών.

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ένα κρισιμότατο μεταβατικό στάδιο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα βάλει τις βάσεις για τη μελλοντική παραγωγική ανασυγκρότηση, την πραγματική δημοκρατία, την αρμόζουσα στη χώρα μας σ’ ένα σύγχρονο κόσμο. Δεν θα είναι ακριβώς ο σοσιαλισμός που ξέρουμε, αλλά μια νέα διαδικασία που θα οδηγεί σε έναν κοινωνικό μετασχηματισμό με πολλά στοιχεία «νέου» σοσιαλισμού. Τίποτε δεν θα μοιάζει με την κατάσταση πριν από την κρίση. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ… ΕΒΛΕΠΑΝ ΦΩΣ, ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΩΣ ΤΥΦΛΟΙ!

  • «Το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νομό Ζακύνθου δεν ήταν πραγματικά τυφλοί» (σύμφωνα με τα αποτελέσματα επανέλεγχου του ΙΚΑ, για την περίοδο από 11/09/2012 έως 13/09/2012).

ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ μόνο εδώ όπου, η καπατσοσύνη ορισμένων συμπολιτών μας, με την ανοχή κάποιων εθνοπατέρων και την υπογραφή ενός σάπιου συστήματος απονομής συντάξεων (ΙΚΑ), «έθαλλε» για χρόνια. Σε βάρος ημών των άλλων.

ΑΛΛΑ, ένοχος δεν λογίζεται μόνο ο… καπάτσος, αυτός δηλαδή που πράττει εν γνώσει του την αδικία. Ένοχος είναι κι ο καθένας από εμάς που, ενώ βλέπει την κατάφωρη παραβίαση του περί δικαίου κοινού αισθήματος, δεν προβαίνει στην καταγγελία.

Η ΚΡΙΣΗ, λοιπόν, βγάζει πολλά στη φόρα: Από τους 388 «τυφλούς» και τυφλούς της Ζακύνθου, που κλήθηκαν για έλεγχο από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόλις οι 34, δηλαδή το 17,6% (!) είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ Ζακύνθου, το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε (το οποίο σαφώς είναι υψηλότερο καθότι δεν προσήλθε το 37,63% των κληθέντων) επιβεβαιώνει το φαινόμενο της χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους και επιτάσσει την άμεση επανάκριση όλων των επιδοματούχων σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

ΚΙ ΑΝ η παραπάνω παρανομία διαπιστώνεται σε ένα μόνο νομό (υπάρχουν ερωτηματικά για άλλους… δέκα), φαντάζεστε τι γίνεται σε όλη την επικράτεια; Όχι μόνο με το θέμα της τυφλότητας, αλλά και με πολλές άλλες αναπηρίες! Το επιμύθιο, όπως πάντα: Θα τιμωρηθεί κανείς τους; (Στ.Γ.Κ.)

ΤΑ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ»

ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος των νέων μέτρων του κ. Στουρνάρα και της «εσωτερικής» τρόικας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ειδικά, το βάρος πέφτει στους συνταξιούχους που δεν εργάζονται πια, αλλά αγωνίστηκαν μια ζωή σκληρά για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους πληρώνοντας ανελλιπώς την ασφαλιστική τους κάλυψη.

ΝΑΙ! Δεν είναι λίγο να έχεις καταβάλλει τις απαιτούμενες εισφορές σου για να έχεις κάποτε «περήφανα γηρατειά» (κατά τον Ανδρέα) και τώρα να μην έχεις τίποτε. Ούτε καν τη σωματική και ψυχική δύναμη να κατεβείς ξανά στο δρόμο. Το κράτος εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυτή κλέβοντας  συνεχώς ποσά από τη σύνταξη. Με το σκεπτικό του «αχρεωστήτως καταβληθέντα»! Με την ίδια λογική, γιατί να μη περικόψει τελείως τη σύνταξη, αφήνοντας μόνο τους… φόρους;

ΓΙΑ την κυβέρνηση υπάρχει η εξής… επιχειρηματολογία: Οι τωρινοί συνταξιούχοι (γενιές 1-1-4, ΄68, Πολυτεχνείο)- τι κι αν αγωνίστηκαν για την εδραίωση της δημοκρατίας των τελευταίων 40-50 χρόνων- θεωρούνται μάλλον πρωταίτιοι της… κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας! Όσοι δε από αυτούς ζουν ακόμη, κακώς… ζουν! Κι αφού δεν πεθαίνουν από μόνοι τους, ήλθε η ώρα να τους «ξεκάνει» το ίδιο το κράτος: με αργό θάνατο, στερώντας τους σύνταξη, φάρμακα, ασφάλιση,  γιατρούς, ζωή! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε