"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρίση και δημοκρατικές αξίες (Χ.Ν., 18-9-12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΤΗ ΦΘΟΡΑ, αλλά και την κατάργηση των δημοκρατικών αξιών που επιφέρουν τα Μνημόνια και η τρόικα ζούμε σε καθημερινή βάση. Η χρηματοπιστωτική κρίση και η απόλυτη εξάρτησή μας από τους απροσδιόριστους δανειστές δημιούργησαν αναπόφευκτα μια βαθιά ρωγμή στη δημοκρατία μας. Πολλές είναι οι αξίες που αμφισβητούνται ή δεινοπαθούν, και άλλες που ανεπαισθήτως καταργούνται (σταθερή εργασία, σεβασμός ατόμου, αξιοπρεπείς μισθοί/συντάξεις, υγεία, ασφάλεια κ.ά).

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ αυτή αλλά και η του πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εγκληματικότητα, σπρώχνει  τους πολίτες στην αγκαλιά των ξενοφοβικών και λαϊκίστικων πολιτικών κομμάτων («Χρυσή Αυγή» κ.λπ.): αυτό επισημάνθηκε πρόσφατα και από το προεδρείο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ υπογραμμίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες-ιδιαίτερα των χωρών του Νότου- έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις πολιτικές ηγεσίες. Γι αυτό και έχουν ελαχιστοποιήσει την συμμετοχή τους στις εκλογές (η αποχή από την εκλογική διαδικασία φθάνει σε υψηλά ποσοστά), ενώ έχει αυξηθεί η υποστήριξη ξενοφοβικών και λαϊκίστικων πολιτικών κομμάτων.

ΗΔΗ στην Ελλάδα η είσοδος στη Βουλή της «Χρυσής Αυγής» προκαλεί τριγμούς σε όλο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Αυτό που τονίστηκε στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι απαιτείται μια κοινή-ευρωπαϊκή- απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επικείμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων στο Στρασβούργο (20-21 Σεπτεμβρίου), αλλά και του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία (5-11 Οκτωβρίου).

ΓΙΑ ΜΑΣ μία είναι η απάντηση στο πρόβλημα: κράτος που να λειτουργεί σωστά, στο οποίο να εφαρμόζονται ανεξαιρέτως και προς όλες τις κατευθύνσεις οι νόμοι, με απόλυτα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με διαφάνεια των πάντων και κυρίως με έντιμους πολιτικούς… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)


Σχολιάστε