"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο δεκάλογος του τρόμου!

 

 

Ο δεκάλογος του τρόμου (που ενισχύει τη Χρυσή Αυγή)

[Του Γιάννη Πανούση]

Η άνοδος της επιρροής της «Χρυσής Αυγής» τόσο στο εκλογικό σώμα όσο και σε πολλά κοινωνικά στρώματα οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, τουλάχιστον δέκα:

Αρχικά στον φόβο και στην ανασφάλεια που αισθάνονται πολλοί Έλληνες για την εγκληματικότητα και που την αποδίδουν σχεδόν αποκλειστικά στους οικονομικούς (παράνομους και μη) μετανάστες.

Δευτερευόντως στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία και την αποτελεσματικότητά της που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Κατά τρίτο λόγο στη διαφθορά και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, σχεδόν στο σύνολό του.

Κατά τέταρτο λόγο στην ιδεολογική σύγχυση και θολούρα ως προς τις διαχωριστικές γραμμές δεξιάς/ακροδεξιάς ή αριστεράς/ακροαριστεράς.

Κατά πέμπτο λόγο στην αγανάκτηση για την ατιμώρητη δράση επί δεκαετίες των κουκουλοφόρων και των αναρχοαυτόνομων συμπλεγμάτων.

Κατά έκτο λόγο στην υποψία συγκάλυψης όλων των οικονομικών σκανδάλων από ένα χρεοκοπημένο ηθικά κατεστημένο.

Κατά έβδομο λόγο στην έκπτωση όλων των θεσμών της πολιτείας (Εκκλησία, δημοτικές αρχές, πανεπιστήμια).

Κατά όγδοο λόγο στην οικονομική κρίση όπου ο καθείς ρίχνει τα βάρη στους ήδη περιθωριοποιημένους (χρήστες, μετανάστες, φυλακισμένους κλπ).

Κατά ένατο λόγο στον πολιτισμικό ρατσισμό αυτών που νομίζουν ότι είμαστε ανώτερη φυλή.

Και κατά δέκατο λόγο στη δειλία, αβουλία της Δημοκρατίας μας.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, σωρευτικά ή επιλεκτικά, όχι μόνο δημιούργησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Χρυσής Αυγής» αλλά πολύ γρήγορα θα περάσουν τις «ιδέες τους» και τη βίαιη αυτοδικία κατά παντός «εχθρού» και στην κοινωνία. Εκτός εάν η Δημοκρατία και τα λεγόμενα δημοκρατικά/αριστερά κόμματα βρουν τη δύναμη ν’ αντισταθούν στη ρητορική του μίσους και στην υποκατάσταση των θεσμών (Νόμου, Αστυνομίας, Δικαιοσύνης) από τάγματα εφόδου. Εάν και εφόσον…

Υ. Γ. Είναι αυτονόητο ότι η δημοκρατική διαχείριση αυτού του ιδιώνυμου διχαστικού τρόμου θα γίνει με σεβασμό στο Σύνταγμα και στα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αλλιώς παραφυλάει ο «ρινόκερος»…

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Α΄ Αθήνας, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πηγή: Ημερησία, 16-9-12)

——————————————————————–

Άρκεσε ένα κράτος… μπάχαλο, εδώ και 30 χρόνια, για να εκθρέψει αργά και σταθερά το “αυγό του φιδιού” , που βέβαια είναι δύσκολο τώρα να συμμαζευτεί.

Μόνο αν εκλείψουν οι πηγές που το μεγάλωσαν υπάρχει ελπίδα να εξαλειφθεί…

Αν οι θεσμοί στη χώρα δεν έπεφταν σε αχρειστεία, αν υπήρχε ισονομία, αν δν υπήρχε αυτή η κραυγαλέα αδικία με τη φορολόγηση συνεχώς μισθωτών και συνταξιούχων  (μόνο), αν οι τρεις εξουσίες ήταν διακριτές και δεν ήταν αλληλοδιαπλεκόμενες, αν τα ΜΜΕ έκαναν αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων, αν η Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της λειτουργούσε όχι κομματικά αλλά ποιοτικά και αξιοκρατικά, αν η Ανομία δεν ήταν η Πρώτη… αξία των Νεοελλήνων, όπως και η… Ατιμωρησία, τότε πιθανόν φαινόμενα σαν την “Χρυσή Αυγή” δεν θα ευδοκιμούσαν. Αλλά πάντα και εκ των υστέρων εξυμνούμε, δυστυχώς, αυτά τα αν…

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε