"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτικά σχόλια…

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πραγματοποιείται το παγκόσμιο πείραμα αντοχής του καπιταλισμού. Ήδη έχει αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας, καθώς και η πολιτική γεωγραφία. Δεν υπάρχει ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε. Έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στην κοινωνία, αλλάζει κι η Αριστερά. Δεν είναι αυτό που ήταν πριν έξι μήνες. Βρίσκεται σε μετεξέλιξη. Πλην του ΚΚΕ που παραμένοντας μονολιθικό συρρικνώθηκε…

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ έχουμε κιόλας το διαχωρισμό σε χώρες του Βορρά και του Νότου. Ακούγονται πιο δυνατά οι τριγμοί του ευρωοικοδομήματος. Ταυτόχρονα αρχίζουν και οι αγώνες να γίνονται πιο σφοδροί στον ευρωπαϊκό Νότο. Και όχι μόνο…

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, στη Βόρεια Αφρική όλα αλλάζουν. Η πρωτοφανής καπιταλιστική κρίση που αγκαλιάζει τα πιο βασικά σημεία του συστήματος, έχει «κάτσει» για τα καλά πάνω μας με τα μνημόνια… Η χώρα, ο λαός, το κίνημα στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλων ιστορικών διλημμάτων και επιλογών.

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ένα κρισιμότατο μεταβατικό στάδιο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα βάλει τις βάσεις για τη μελλοντική παραγωγική ανασυγκρότηση, την πραγματική δημοκρατία, τη νέα θέση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο. Δεν θα είναι ακριβώς ο σοσιαλισμός που ξέρουμε, αλλά μια νέα διαδικασία που θα οδηγεί σε έναν κοινωνικό μετασχηματισμό με πολλά στοιχεία σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Τίποτε δεν θα μοιάζει με την κατάσταση πριν από την κρίση.

ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τη διχασμένη (ΚΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) χρειάζεται να υπάρξει ή να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα που να μιλάει τη γλώσσα του κόσμου, να του δείχνει το δρόμο μιας μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου. Μιας νέας υγιούς αλλαγής. Που θα απορρίπτει όλες τις απλοϊκές αντιλήψεις και τους δογματισμούς. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

ΤΑ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ»

ΚΑΙ ΠΑΛΙ στους δρόμους οι συνταξιούχοι. Που, αφού αγωνίστηκαν μια ζωή εργαζόμενοι σκληρά για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, τώρα- με την κρίση και τις τρομακτικές αφαιμάξεις των συντάξεών τους- αναγκάζονται να αναβιώσουν παλαιότερους αγώνες τους στους δρόμους. Αυτούς τους συνταξιούχους ο κ. υπουργός ονομάζει… τραμπούκους! Φαίνεται πως κι οι λέξεις κοντεύουν να τρελαθούν.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και λίγο να έχεις πληρώσει μια ζωή τις εισφορές σου για να έχεις «περήφανα γηρατειά» (κατά τον Ανδρέα), αλλά να μην τα έχεις. Εμείς ευχόμαστε, τουλάχιστον να είναι  γηρατειά αξιοπρεπή. Όμως, το κράτος σού κλέβει συνεχώς ποσά από τη σύνταξη με το σκεπτικό του «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Με την ίδια λογική γιατί να μη περικόψει τελείως τη σύνταξη, αφήνοντας μόνο τους… φόρους;

…ΓΡΑΦΕΤΑΙ εξάλλου, πως από τα 11,5 δισεκ. ευρώ που σκοπεύει η κυβέρνηση να «κλέψει» (διάβαζε, να περικόψει) τα 4,6 θα προέλθουν αποκλειστικά από τις συντάξεις! Αν είναι δυνατόν να σηκώσουν τέτοιο βάρος μόνοι τους οι συνταξιούχοι.…

ΚΙ ΟΜΩΣ, για την κυβέρνηση αυτή η περικοπή έχει τη… λογική της! Οι τωρινοί συνταξιούχοι (γενιές 1-1-4, ΄68, Πολυτεχνείο)- τι κι αν αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία που απολαύσαμε τόσες δεκαετίες- θεωρούνται οι πρώτοι «φταίχτες» για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας! Κι όσοι από αυτούς ζουν ακόμη, κακώς… ζουν! Θα έπρεπε να είχαν πεθάνει προ πολλού… Κι αφού δεν πεθαίνουν μόνοι τους, ήλθε η ώρα να τους πεθάνει το ίδιο το κράτος, με έναν αργό θάνατο: στερώντας τους σιγά-σιγά τη σύνταξη, τα φάρμακα, την ασφάλιση, τους γιατρούς, τη ζωή! (Στ.Γ.Κ.)

ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΛΗΜΑ (φωτο)

Με φόντο πίσω του  το ανανεωμένο έμβλημα του Κινήματος, έναν πράσινο ήλιο με επτά, αντί για εννέα, ακτίνες που εκτείνονται στο χώρο με τρισδιάστατη προοπτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υποδέχθηκε τους συνέδρους στην 38η επέτειο του κινήματος.

ΠΙΘΑΝΟΝ να ήταν η μόνη ανανεωτική κίνηση ενός κόμματος που για σχεδόν 20 χρόνια είχε τις τύχες της χώρας στα χέρια του. Τώρα, πώς, μετά τα δυο μνημονιακά σαρωτικά χρόνια, θα γίνει «η ανασύσταση της παράταξης» μέσα σε ένα τόσο βαρύ κλίμα για το κόμμα, αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα μάλλον των … ψυχιάτρων. Τη στιγμή μάλιστα που επίκειται η ψήφιση νέων σκληρότατων μέτρων-πάντα σε βάρος ορισμένων τάξεων- πόσο να ελπίζει κανείς στην αναγέννηση μιας ιδεολογίας που εκ των πραγμάτων έχει αποτύχει οικτρά στον οικονομικό τομέα;

ΟΣΟ για το νέο σήμα, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι επελέγησαν οι επτά αδρές και στέρεες ακτίνες διότι είναι αυτές που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τις εξής 7 λέξεις: Πατρίδα, Δημοκρατία, ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία. Και πιο αναλυτικά μέσω αυτών εκφράζονται:

-(με τη λέξη πατρίδα) η εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα,

-(με τη λέξη δημοκρατία) η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία,

-(με τη λέξη ελευθερίες), η έννοια της ελευθερίας,

-(με τη λέξη δικαιοσύνη), η κοινωνική δικαιοσύνη, η συνοχή και η αλληλεγγύη,

-(με τη λέξη ανάπτυξη) η μελλοντική Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της παραγωγής και της ανάπτυξης,

-(με τη λέξη Ευρώπη),η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας, και

–(με τη λέξη Αειφορία), η οικολογική ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον.

ΩΡΑΙΟΣ ο Επτάλογος! Πολλοί οι συνειρμοί. Αλλά εμάς στην πραγματικότητα όλα αυτά μας παραπέμπουν μάλλον στα επόμενα 7 χρόνια: με τις κάθε τόσο άγριες περικοπές, τη βαθιά ύφεση και τη λιτότητα. Σε τι άραγε θα διαφέρουν τότε τα 7 χρόνια των… ισχνών αγελάδων του Φαραώ από τα 7 χρόνια υποσχόμενης… ανάκαμψης που ποτέ δεν έρχεται; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε