"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέοι, εξετάσεις, και κρίση.

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ (“X.N.”, 30-8-12)

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ μέρες η χαρά μπήκε σε πολλά σπίτια. Και εδώ στα Χανιά, με τις πολλές επιτυχίες των παιδιών στις εισαγωγικές εξετάσεις. Ίσως περισσότερες από άλλες χρονιές. Το 69% των υποψηφίων μαθητών, σε όλη τη χώρα,  μπήκε σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αυτή είναι η χαρά…

ΟΜΩΣ, κάθε πράγμα έχει δυο όψεις. Στην περίπτωσή μας, καιροφυλακτεί η… ανεργία σε πολλούς κλάδους. Σε μια χώρα που συνεχώς καταρρέει οικονομικά, κανείς δεν ξέρει αν, σε μερικά χρόνια, η κατάσταση θα έχει αλλάξει έτσι, ώστε όλα αυτά τα παιδιά που μόχθησαν τόσο για να γευθούν την επιτυχία σήμερα, θα έχουν και μια ανάλογη επιτυχημένη  επαγγελματική ζωή αύριο.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τις προηγούμενες γενιές να μη βρίσκουν ανοιχτές πόρτες αλλά και πολλά «γερά μυαλά» να αναγκάζονται να ξενιτευθούν για να επιβιώσουν, δεν τρέφουμε και πολλές ελπίδες. Η ανάκαμψη αργεί, όσο αργεί η ανάπτυξη. Ενώ η ύφεση βαθαίνει. Βρισκόμαστε στο στάδιο των άγριων περικοπών -ακόμη και σε κλάδους που θεωρούνταν μισθολογικά ανέγγιχτοι («ειδικά μισθολόγια»).

ΣΗΜΕΡΑ βρίσκουν δουλειά, όσοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν (ή να καλλιεργήσουν) κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι άλλες δεξιότητες. Ειδικά αυτοί που μετατρέπουν το χόμπι τους σε επάγγελμα, ή αυτοί που δε διστάζουν να θυσιάσουν ή να ριψοκινδυνεύσουν, έχουν περισσότερες ελπίδες να τα καταφέρουν… Είναι αυτοί που έχοντας ανήσυχα μυαλά μετατρέπουν μια πρωτότυπη ιδέα τους σε πηγή προσπορισμού. Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι κάθε εποχής που αλλάζει. Και η εποχή μας, ούσα μεταβατική, αυτούς χρειάζεται περισσότερο… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ…

ΣΥΝΗΘΩΣ, σχηματίζουμε μια ψευδή εικόνα για έναν ξένο πολιτικό. Σ΄ αυτό φταίνε οι ημέτεροι πολιτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι. Ο πόλεμος σπίλωσης, συσκότισης, παραμόρφωσης της προσωπικότητας ή υποτίμησης του άλλου είναι μέρος του παιχνιδιού εξουσίας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όμως, πάντα έτσι: «Εμείς, οι Έλληνες είμαστε πολύ συναισθηματικοί και μπερδεύουμε τις δουλειές μας με τα προσωπικά μας, κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Γερμανοί» τονίζει ο κ. Κώστας Κασάμπαλης που συμπληρώνει επίσης: «Άλλο η πολιτική και άλλο η ελληνική κουζίνα». Ποιος είναι ο κ. Κασάμπαλης; Είναι, σύμφωνα με την είδηση (28/8), ο Έλληνας επιχειρηματίας/εστιάτορας στο Βερολίνο, του οποίου το μαγαζί επισκέπτονται συχνά πυκνά η… κα Μέρκελ, μαζί με τον κ. Βέστερβέλε, υπουργό Εξωτερικών! Είναι θαμώνες επίσης κι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί, αλλά και πρώην καγκελάριοι. Έρχονται για να γευθούν την ελληνική κουζίνα και να χαλαρώσουν ακούγοντας ελληνική ή άλλη μουσική!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας αλλά κι ένας σωστός πολιτικός, δεν πρέπει να μπερδεύουν συναισθήματα και δουλειές. Ή, να συγχέουν γεύση και πολιτική. Δυστυχώς εμείς παραμένουμε αδιόρθωτοι σ΄αυτόν τον τομέα. Γι αυτό και χάνουμε μάχες, ειδικά στη διπλωματία. Επειδή συνήθως, πριν δράσουμε, μας αρέσει να «μαγειρεύουμε» τις υποθέσεις συνδυάζοντας μάλιστα ετερόκλητα πράγματα… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε