"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ευρωπιέσεις και ενότητα (23-8-12, “Χ.Ν.”, Στ.γ.κ.)

ΕΥΡΩ-ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ…

Η ΥΠΟΘΕΣΗ εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι καθόλου εύκολη (Τζ. Άματο). Όσο κι αν αυτή η έξοδος παρουσιάζεται «τεχνικά» εφικτή (Γιούνκερ) και ανώδυνη (Ρεσλερ), το κόστος για την Ευρώπη και τον κόσμο θα είναι ανυπολόγιστο.

… ΕΙΝΑΙ φυσικό συχνά πυκνά να βλέπουμε μεταστροφές στις απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων επί του θέματος «Ελλάδα». Όπως η πρόσφατη εκτίμηση διεθνών οικονομολόγων που βλέπουν παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (Reuters). Το συμπέρασμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι πως, βάσει δημοσκοπήσεων που διενεργεί επί του θέματος, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών διεθνώς έχουν πείσει τους αναλυτές ότι, παρά την κρίση, «οι πολιτικοί δεσμοί που κρατούν τη συνοχή της Ευρωζώνης υπερτερούν των οικονομικών στοιχείων». Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ρόιτερ (Πέμπτη, 16/8), «45 αναλυτές σε σύνολο 64 εκτιμούσαν πως η Ελλάδα θα είναι ακόμη στο ευρώ το επόμενο 12μηνο».

ΑΥΤΟ που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι οικονομολόγοι αντιλαμβάνονται πως «η ελληνική παραμονή στο ευρώ δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης» τόσο των Αθηνών, όσο και των Βρυξελλών (ή μάλλον του Βερολίνου).

Η ΚΡΙΣΗ αυτή ανέδειξε όχι μόνο τις διαθρωτικές αδυναμίες των χωρών του Νότου, αλλά και τον πόλεμο ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία. Από την εποχή της Θάτσερ και του Ρήγκαν η οικονομία (ως φιλελεύθερος καπιταλισμός) είχε το πάνω χέρι. Με συνέπεια την τεράστια κρίση που βιώνουμε. Τώρα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική, επιτέλους, οφείλει να ποδηγετήσει την οικονομία. Διαφορετικά Ε.Ε., Ευρωζώνη και ευρώ θα είναι οι χαμένοι.

ΕΙΝΑΙ αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ο κ. Barroso είχε δηλώσει παλαιότερα πως το ευρώ αποτελεί ένα «μη αναστρέψιμο» εγχείρημα. Αλλά και το ότι υπάρχουν «ισχυρές δεσμεύσεις» (συνθήκες) όλων των ευρωπαίων ηγετών πως θα πράξουν «ό,τι είναι αναγκαίο» για να διασφαλιστεί η ενότητα της Ευρωζώνης.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν σημαίνουν ότι είναι εύκολο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να βγουν από τον κλοιό της κρίσης, χωρίς να αλλάξει τίποτε σ΄αυτές…  Περισσότερο δε στη χώρα μας. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ κι εδώ στην Κρήτη, καλά κρατεί. Νοοτροπίες δεκαετιών είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν. Έτσι, βλέπουν οι Ευρωπαίοι πως διαρθρωτικές αλλαγές στο Κράτος δεν γίνονται, οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά -δια τον φόβο των κομματικών συντεχνιών-, το Δημόσιο παραμένει διογκωμένο κ.λπ. Ακόμη κι όταν ο κ. Ρακιντζής στέλνει υποθέσεις παρανομίας και διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, αυτή επιλαμβάνεται αυτών με ρυθμούς τόσο αργούς, ώστε να καταλήγουμε στην αρνησιδικία. Προσωπικά θυμάμαι ότι η κλοπή μιας τσάντας μου … διελευκάνθη μετά από… επτά (7) χρόνια!

Και δεν είχα καν υποβάλλει μήνυση! Αλλά η ταλαιπωρία, ταλαιπωρία με τη πήγαινε-έλα στα Δικαστήρια…

ΟΣΟ για τους τομείς Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση, μια απλή επίσκεψη στους χώρους τους και θα διαπιστώσετε το «μπάχαλο». Χάος και άβυσσος, όχι μόνο η ψυχή του ανθρώπου, αλλά και κάθε τι που είναι «δημόσιο αγαθό!».

Ειλικρινά, η μόνη συνέπεια που έμεινε σ΄ αυτό το κράτος  έγκειται στη συνεχή περικοπή μισθών και συντάξεων, στους απανωτούς φόρους και στα χαράτσια… Είναι να μη μας βρίζουν και οι ξένοι με τέτοιο κράτος; (Στ.Γ.Κ.)

ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

ΑΛΗΘΕΙΑ, για ποιο λόγο σπουδάζουν σήμερα οι νέοι μας; Είκοσι νέοι επαγγελματίες φεύγουν για Γερμανία κάθε μέρα! Χιλιάδες βρίσκονται ήδη σε Αυστραλία και άλλες χώρες…  Και το επιστέγασμα; Η παρακάτω είδηση (21/8): «Πτυχία, μεταπτυχιακά, ακόμα και 3-4 βιογραφικά με διδακτορικό… στην μάχη για μια θέση πωλήτριας!» Αυτό συνέβη στο νομό Μαγνησίας-χτυπημένο ιδιαίτερα, όπως όλοι οι νομοί, από την ανεργία… Πρόσφατα, λοιπόν,  από εμπορικό κατάστημα ζητήθηκε να προσληφθεί μια πωλήτρια. Μέσα σ΄ ένα 15νθήμερο έφτασαν 320 βιογραφικά! Από αυτόν και μόνο τον αριθμό αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της κρίσης. Το θέμα όμως έχει κι άλλη διάσταση. Πιο τραγική. Είναι η υψηλή ποιότητα των προσφερομένων προσόντων των υποψηφίων πωλητριών!… Καημένη Ελλάδα που δεν μπορείς πια να θρέψεις ούτε τα παιδιά σου! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ…

Ο ΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι μια αρετή που κυρίως αναδεικνύεται σε περιόδους οικονομικής ή άλλης κρίσης… Στον εθελοντισμό περιλαμβάνεται κάθε είδους βοήθεια (και μαθήματα) σε ανήμπορους και αναξιοπαθούντες. Η οικονομική κρίση που ζούμε εδώ και τρία χρόνια έφερε στην επιφάνεια πλήθος περιπτώσεων οικονομικής ή άλλης εξαθλίωσης. Και εδώ στα Χανιά έχουν δημιουργηθεί πολλές εθελοντικές ομάδες («Πολυδράση», κ.λπ.), με ποικίλη προσφορά στο σύνολο…

Η ΚΡΙΣΗ, όμως, φαίνεται πως στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, καθώς-σύμφωνα με την είδηση (18/8)- «100 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Χίου έστειλαν εξώδικο εναντίον μιας ομάδας εθελοντών καθηγητών οι οποίοι κάνουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα», απαιτώντας ουσιαστικά να σταματήσουν να τους παίρνουν τη δουλειά! Ειδικότερα, (κατά τη zougla.gr) ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, έστειλε εξώδικο κατά της Εθελοντικής Ομάδας Καθηγητών Χίου «Αλλήλων Ένεκα» ζητώντας να διακόψει ή να ελαχιστοποιήσει τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδει σε μαθητές του νησιού. Μάλιστα, το εξώδικο κοινοποιήθηκε στο Δήμο Χίου, στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς ο Δήμος έχει παραχωρήσει ένα λύκειο για τη στέγαση του δωρεάν φροντιστηρίου.

…ΑΛΛΟΣ ένας κοινωνικός αυτοματισμός, ή μήπως η απόγνωση μας στο κόκκινο; (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε