"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια-πολιτική

Mazi-ta-fagame.gr (“Χ.Ν.”, 22-8-12)

  • “Μαζί τα φάγαμε”! (Θεόδ. Πάγκαλος)

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ανήκουστα είναι και το γεγονός ότι, ο κ. Θ. Πάγκαλος, ρηξικέλευθος πολιτικός, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού προσπάθησε επί ματαίω να επιβάλει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι για το κατάντημα της χώρας δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά κι όλοι εμείς, τώρα προβάλλει την άποψή του και διαδικτυακά: μάλιστα σε ηλεκτρονικό… βιβλίο με τίτλο “mazi-ta-fagame”!

Ε, ΟΧΙ, κ. Πάγκαλε! Μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι συν-ευθυνόμαστε για τις μίζες του κ. Τσοχατζόπουλου, για τους χλιδάτους γάμους του, για τα πλουσιοπάροχα ταξίδια πολλών συναδέλφων σας στο εξωτερικό, για το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας σύνταγμα, για τις πιέσεις σας σε δικαστικούς, Αστυνομίες, Εφορίες και Πολεοδομίες για  ρουσφέτια, για τους «αβέρτα» διορισμούς στο δημόσιο, για τις εξωχώριες εταιρίες, για τα δομημένα ομόλογα, για Βατοπέδια και άλλα πολλά των λαμογίων του πολιτικού σας κόσμου (και υπο-κόσμου)!

ΕΙΝΑΙ δε εξωφρενικό, ψευδές και βολικό, για να μη τιμωρηθούν οι επίορκοι συν-εθνοπατέρες σας, το επιχείρημα που χρησιμοποιείτε  ότι «οι πολίτες είτε με πράξεις είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή… απραξία τους, είτε απλώς εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα να διαχειριστούν τα κοινά, έχουν ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ, και ΑΡΑ μαζί τα φάγαμε(!)»

ΛΙΓΟ να διαβάζατε, κ. Πάγκαλε τον Ισοκράτη, θα βεβαιωνόσασταν ότι «το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν», όχι τοις πολίταις (1). Θα αντιλαμβανόσασταν ότι οι πολίτες δεν είναι δυνατόν, με τέτοιους αχρείους πολιτικούς, να συν-ευθύνονται για την απληστία και τη φιλοδοξία των συναδέλφων σας. Εξάλλου, η μέχρι σήμερα επικρατούσα στοιχειώδης κομματική «λογική» λέει ότι τα «ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα» που ψηφίζονταν από τους πολίτες δεκαετίες τώρα για «να διαχειριστούν τα κοινά», επεβάλλοντο  άνωθεν, από κομματικούς παράγοντες και μόνο. Όχι από τη βάση. Για τις μίζες, τα λαδώματα, την υφαρπαγή ψήφων, το διασυρμό της χώρας και την πτώχευσή μας κ.λπ., θα δικαστεί κανείς; Θα μπει κανείς φυλακή;

[Σημείωση (1): Ισοκράτους, «Επιστολή προς Νικοκλέα», παράγρ. 31] (Σ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΡΗΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

  • «Οι Έλληνες κρατούν οι ίδιοι τη μοίρα τους στα χέρια τους», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας. (16-8-12, στο  Σπίγκελ)

[-Ναι, αλλά τώρα με το ευρώ, το… νήμα της ζωής των Ελλήνων δεν το κρατούν αυτοί, αλλά εσείς. Εσείς δεν είστε που κρατάτε τα κλειδιά της ΕΚΤ; Εσείς δεν παίζετε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σας με την πτώχευσή μας; Που όλο εξαγγέλλεται, αλλά δεν πραγματοποιείται;]

  • Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμμένει στις… εμμονές του (στον Alpha 98,9 FM). Είπε:  «Η χρεοκοπία δεν είναι κατ’ ανάγκην καταστροφική. Είναι όπλο των αδυνάτων όταν φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Δεν πρέπει να την εμφανίζουμε ως μπαμπούλα».

[-Όλα τα είχαμε…, η λαφαζάνικη «αγιοποίηση» της χρεοκοπίας μας έλειπε! Αυτοί εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, πότε θα μάθουν να μιλούν με μια κοινή και συνεπή γλώσσα; Μήπως η ανεπίσημη γλώσσα των Λαφαζάνη και Στρατούλη είναι η… επίσημη, ενώ η επίσημη του κ. Τσίπρα είναι η… ανεπίσημη; Ας αποφασίσουν τέλος πάντων με τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας που χειρίζονται μόνο… ψηφοθηρικά.] (Στ.Γ.Κ.)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Η ΕΙΚΟΝΑ (φωτό, 1) δεν είναι ασυνήθιστη. Να βλέπεις δηλαδή, αδέσποτα σκυλιά να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη των Χανίων. Το… ασυνήθιστο είναι η συγκέντρωση τους σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης- πέρασμα πολλών ανθρώπων. Και δεν θα είναι διόλου απρόσμενο να πεταχτεί ένα από αυτά τα σκυλιά και να δαγκώσει κάποιον περαστικό. Σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα φταίει; Τι λέει ο Δήμος για τα αδέσποτα;

-Ο ΚΑΘΕ ΤΟΙΧΟΣ μπορεί να έχει τη δική του… ιστορία, αλλά κάπου-κάπου χρειάζεται και μια επισκευή, ένα βάψιμο. Χρόνια τώρα, αυτός ο τοίχος (δυτικός του εθνικού σταδίου, φωτό 2) παραμένει ατόφιος, «αμακιγιάριστος». Τις δε νυχτερινές ώρες όπου ο πλημμελής φωτισμός και η δεντροστοιχία ευνοούν τους περαστικούς, ο τοίχος αποκτά άλλη… χρήση. Υπάρχει κανείς αρμόδιος να ενδιαφερθεί;

-ΑΛΛΟΣ ένας Δεκαπενταύγουστος «στο χωριό» ανήκει πια στο παρελθόν. Είναι χάρμα Θεού το να εκκλησιαστείς σε ένα απόμακρο ξωκκλήσι (φωτό 3) –που λειτουργεί μια φορά το χρόνο, στη γιορτή της Μεγαλόχαρης. Και εκεί να συναντηθείς με παλιούς γνώριμους, φίλους, συμμαθητές, συντοπίτες σου ή ξένους, και να τα πείτε. Να παρευρεθείς στη λειτουργία, στην περιφορά της εικόνας της Θεοτόκου, στον άρτο και τη γραβιέρα που μοιράζεται, στο αντίδωρο από τα χέρια του παπά, στην καλημέρα του Θεού… Η ζωή είναι απλή και αποκτά ιδιάζουσα γεύση κυρίως στα μικρά αλλά ουσιαστικά πράγματα. (Στ.Γ.Κ.)

ΦΟΡΟΔΙΑΓΥΦΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

ΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ και να είχε η μικρή κοινωνία της Ύδρας να διαμαρτύρεται εναντίον του ΣΔΟΕ ή της τοπικής Αστυνομίας, η ανορθόδοξη αντίδρασή της ήδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου αποδεικνύοντας ότι η φοροδιαφυγή παραμένει για τον Έλληνα εθνικό σπορ! Αφορμή για τα νέα σχόλια στο διεθνή και δη γερμανικό Τύπο (Σπίγκελ), δίνει το περιστατικό της Ύδρας: ένας τυπικός φορολογικός έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας, την Παρασκευή το μεσημέρι (17/8), κατέληξε να προκαλέσει τραγελαφικά επεισόδια για τη λήξη των οποίων χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέφθασαν με ειδική αποστολή από την Αθήνα!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ η εικόνα που δίνουμε στους ξένους είναι ότι είμαστε αδιόρθωτοι φοροφυγάδες. Και ότι δεν αλλάζουμε με τίποτε. Άρα…; Έχει όμως σημασία η παρουσίαση του γεγονότος από το Σπίγκελ (έγκριτο και σοβαρό γερμανικό περιοδικό) που λέει πως  είμαστε «Ένα κράτος το οποίο ολισθαίνει στη λιτότητα και ένας λαός που ακόμα και τώρα δεν θέλει να πληρώσει τους φόρους του»! Δεν έχει άδικο. Το άδικο που δεν καταγράφει το περιοδικό είναι ότι φόρους πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οι μεγάλοι φοροοφειλέτες διαφεύγουν όπως πάντα, σαν τα μεγάλα σκαθάρια από τον ιστό της αράχνης… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε