"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

εφήμερα σχόλια (9-8-12, “Χ.Ν.”, Στ.Γ.Κ.)

[...Και ο μήνας έχει 9!]

ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ

Ο ΤΡΟΠΟΣ που είχαμε μέχρι προ τινός, ως πρότυπο ζωής, ήταν ηθικά  απαράδεκτος και οικονομικά «υπερτιμημένος». Επρόκειτο για μια φούσκα που δημιούργησαν οι τράπεζες ομού με τα μεταπολιτευτικά κυβερνώντα κόμματα (κι αυτά πάλι, με τους «ημετέρους» και τα «παιδιά τους»). Δυστυχώς, αυτόν τον τρόπο ζωής, που ουσία και δόγμα του ήταν «η δια της ελάσσονος προσπαθείας μεγίστη ατομική οικονομική ωφέλεια», καλούμαστε σήμερα να ακριβοπληρώσουμε. Οι δανειστές δεν αστειεύονται. Θέλουν πίσω τα χρήματά τους και θα τα πάρουν με οποιονδήποτε τρόπο. Σε ευρώ ή δραχμές…

ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ένας ή δυο φωτισμένοι ηγέτες που, παραβλέποντας το πολιτικό κόστος, να είχαν προβεί σε ορισμένες βασικές αλλαγές/τομές στη μεταπολιτευτική καθημερινότητά μας (δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, φορολογικό,  συνδικαλιστικό, αξιοκρατία κ.λπ.), σήμερα τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο βίαια και επώδυνα… Γιατί τώρα, είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά: θα παραμείνουμε στο ευρώ ως ισότιμος εταίρος, ή μια ωραία πρωία θα πούμε αντίο Ευρώπη; Για τον Νόαμ Τσόμσκι («Το Βήμα», 6-8-12) το γενικότερο πρόβλημα της Ελλάδας συνοψίζεται στο ότι «… το κράτος εισέπραξε (και εισπράττει) ελάχιστους φόρους. Επιπλέον υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία. (Αλλά και ότι)  Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν επίσης ευθύνη για το ελληνικό χρέος…».

ΕΤΣΙ, μεταξύ άλλων, κωλύματα για την ανάταξη της χώρας αποτελούν η μη πάταξη της φοροδιαφυγής, η μη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το μη άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η μη ύπαρξη νέων θέσεων εργασίας, οι μη ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Αυτή η αβελτηρία οφείλεται πρωτίστως στη μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Το μεγαλύτερο όμως κώλυμα είναι η γάγγραινα που λέγεται γραφειοκρατία. Όσοι νόμοι και να εκδοθούν, όσοι έλεγχοι και να γίνονται, όσα πρόστιμα και να επιβάλλονται, αν δεν υπάρχει ευέλικτη δημόσια διοίκηση αλλά και δικαιοσύνη που να επαγρυπνά για την τήρηση των νόμων, η χώρα θα οδεύει συνεχώς προς την πύλη εξόδου από το ευρώ… Κι όμως η πάταξη της γραφειοκρατίας δεν απαιτεί χρήματα! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΦΟΡΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απόλυτα με την αρνητική θέση του ΚΚΕ σχετικά με την… επιμήκυνση των δόσεων φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, αντί της δραστικής πάταξης της φοροδιαφυγής! Μας «πλασάρεται» από την κυβέρνηση- η αύξηση των δόσεων καταβολής φόρου- ως… ελάφρυνση για το λαό, που επετεύχθη χάρη στις άοκνες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα (6-8-12)!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «το κύριο (θέμα)  δεν είναι πόσες θα είναι οι δόσεις αλλά (το) να σταματήσει η φορολογική εξόντωση της λαϊκής οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, τα χρέη, τις δραστικές μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, από την ακρίβεια». Αυτό που οφείλει επιτέλους να επιδιώξει η τρικομματική κυβέρνηση είναι «να φορολογηθεί δραστικά τώρα το μεγάλο κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακούμε προεκλογικά πάντα μεγάλες κουβέντες από  τους ηγέτες μας για «πάταξη της φοροδιαφυγής». Και ποτέ δεν πατάσσεται αυτή. Αντίθετα, αυτό που νοιώθουμε χρόνο με το χρόνο είναι να ελαττώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας εισοδήματος! Πώς, λοιπόν, κάτω από τέτοιες συνθήκες να σωθεί μια χώρα που δεν έμαθε ότι «πολίτες» της είναι όλοι (όχι μόνο οι «πελάτες» της) και πως όλοι πρέπει να φορολογούνται ακριβοδίκαια; Γι αυτό είναι απίθανο να σωθούμε, όσο και να το θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι. Εμείς οι ίδιοι «κλωτσάμε» εξακολουθώντας να μη αντιλαμβανόμαστε την δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. (Στ.Γ.Κ.)

ΑΝΑΠΗΡΑ… ΚΡΑΤΗ

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ήταν προσφιλής η έκφραση «Συμβαίνουν και εις Παρισίους» για πράγματα του δημόσιου βίου (και όχι μόνο) που απογοήτευαν… Εφεξής μπορούμε να λέμε, «Συμβαίνουν και στη Ρώμη του Μόντι!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και θα καταλάβετε: Σύμφωνα με διεθνή είδηση (7-8-12), «Από το 2005 είχε διαγνωστεί ότι ήταν τυφλός και όμως έκοβε μόνος του τα ξύλα για το σπίτι του: είναι ένας από τους 1.565 ανάπηρους-μαϊμού που αποκαλύφθηκαν στην Ιταλία από τον περασμένο Ιανουάριο και μαζί με άλλους 1.844 δήθεν άπορους έχουν κοστίσει στο ιταλικό κράτος 60 εκατομμύρια ευρώ. Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ιταλία), όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν χωρίς να δικαιούνται επιδόματα ασθενείας, αναπηρίας, ανεργίας, μητρότητας (!), σπουδών και άλλα πολλά, σε αρκετές δε περιπτώσεις επί σειρά ετών, και με τη συνεργασία των γιατρών τους!».

 

… ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως η διαφθορά είναι στο DNA ημών των Νοτιοευρωπαίων. Αν όχι απόλυτα, τουλάχιστον σε περισσότερες… δόσεις από ότι στους Βόρειους. Αποδεικνύεται όμως, ότι δεν είναι οι Έλληνες οι μόνοι «διεφθαρμένοι» στις χώρες της Ευρωζώνης. Παρ΄ όλο ότι διατηρούμε τα πρωτεία (2.500 νεκροί του ΙΚΑ έπαιρναν, μέχρι πριν λίγο, σύνταξη!), υπάρχουν και άλλοι. Έτσι, οι ομοβροντίες των… ενάρετων Γερμανών και των «συμμάχων» τους θα πρέπει τώρα να στοχεύουν και αλλού!

ΚΑΙ ΝΑ σκεφτεί κανείς ότι Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι…, εξόρκιζαν τους Βορείους ότι «αυτοί δεν είναι σαν τους …Έλληνες»! Φαίνεται όμως πως είναι και παραείναι…! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Είπε τις προάλλες ο κ. Στουρνάρας, ο υπουργός των Οικονομικών ότι «απολύσεις δεν θα γίνουν στο Δημόσιο, αλλά η εφεδρεία παραμένει ορθάνοιχτη (!) γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν»!

… Γιατί, άραγε, οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μιλούν με διαστρεβλωμένες τις λέξεις; Τι θα πει «εφεδρεία», αν όχι απόλυση; Ποιος εργαζόμενος θα μπει σε… εφεδρεία  με την ελπίδα ότι κάποτε θα επαναπροσληφθεί, όταν αυτή έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης; Ποιους εξακολουθούν να κοροϊδεύουν; Με «νούμερα που δεν βγαίνουν» δεν φτιάχνονται οι κοινωνίες ανθρώπων…

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

————————————————–

Ο Κικέρων και η διαφθορά (στην εικόνα, στα γαλλικά)


Σχολιάστε