"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η άλλη “αλλαγή”! (Σχόλια)

Η… ΑΛΛΗ «ΑΛΛΑΓΗ»!

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ πάντα έρχονται: άλλες απαράλλακτα ίδιες, όπως στη φύση οι εποχές, άλλες βίαιες όπως ένας σεισμός, ένα τσουνάμι, μια χούντα! Οι ιστορικές αντιπαραθέσεις, ειδικά στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, βρίσκονται σε συνεχή διαλεκτική σχέση. Πάντα υπάρχει η θέση, η αντίθεση, η σύνθεση. Εάν, φυσικά, υπάρχει η σύνθεση. Επειδή, είναι και φορές που η αντίθεση επιβάλλεται με οικονομικό, ψυχολογικό ή σωματικό καταναγκασμό. Οι ακροδεξιοί ή οι ακροαριστεροί τα γνωρίζουν καλά αυτά.

ΣΤΙΣ εκλογές του Ιούνη, ο “παλιός” δικομματισμός έδωσε την ύστατη μάχη του. Σήμερα και πάλι από θέσεως -έστω και ισχνής- ισχύος καλείται να ανακάμψει με άλλο ριζικά ανανεωμένο πρόσωπο που θα πείσει για την αλλαγή της πολιτικής του. Ειδάλλως, θα εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική ιστορία του τόπου, παραμερίζοντας να περάσει το καινούργιο που ωστόσο θα έχει ωριμάσει (το ελπίζουμε!).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της χώρας σήμερα απαιτεί μια συγκυβέρνηση του παλιού και του νέου: της –έστω κακής- εμπειρίας και της ορμής για ουσιαστικές αλλαγές. Ένας κεντροαριστερός πειραματισμός (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) που βρίσκεται ήδη υπό εκκόλαψη, θα μπορέσει, άραγε, να δώσει αποτελεσματικότερες λύσεις στην κοινωνία με επαναδιαπραγματεύσεις, ή η χώρα θα μπει σε περίοδο και άλλων κλυδωνισμών;

ΤΑ ΔΥΟ πρώην κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) «είναι -σύμφωνα με τον κ. Π. Ελευθεριάδη, διδάσκοντα στη νομική σχολή της Οξφόρδης- σύμβολα της ανικανότητας και της διαφθοράς. Δεν έχουν το ηθικό κύρος να ζητήσουν θυσίες…» Για το λόγο αυτό ακριβώς οφείλουν να επιλέξουν άτομα αδιάφθορα, μη κομματικά, σε ευαίσθητες κυβερνητικές θέσεις. Η εμπειρία των παλαιοπολιτικών στις διαπραγματεύσεις, με την τρόικα και τις Βρυξέλλες, είναι επιθυμητή ως υποβοηθητική. Ώσπου να περάσουμε τις Συμπληγάδες -αν τις περάσουμε.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΉ θα είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -του ΣΥΡΙΖΑ- του υποτιθέμενου «αδιάφθορου» κόμματος: που επαγγέλλεται το νέο με ριζοσπαστικές ανατροπές! Μέχρι τώρα τηρεί στάση απόλυτα αρνητική… Σε μια Ευρώπη που αλλάζει αμετάκλητα, η υπομονή και η προβλεπτικότητα θεωρούνται ως οι μεγαλύτερες αρετές των πολιτικών που… αναμένουν πως αργά ή γρήγορα η… ιστορία θα τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ναι, αλλά τότε δεν θα χρειάζονται, ούτε αλαζονείες, ούτε απομονωτισμοί, ούτε και πολιτικές ακροβασίες. Αλλά διπλωματικότητα, εμπειρία και προνοητικότητα. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)
——————————–
ΑΣΘΕΝΕΣ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟ τα θετικά της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξελέγησαν 60 γυναίκες στην Ελληνική Βουλή! Πιο απλά, έχουμε αυξημένο το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης στην εθνική αντιπροσωπεία, που φθάνει το 20% (αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2009 κατά 2,7%). Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με ανακοίνωσή της, η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τη θεσμοθετημένη ποσόστωση του 30% στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων, «και ακόμη χαμηλότερα από το στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων.
ΑΝ αναλογισθούμε σήμερα πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα χέρια γυναικών (ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ, Αγκελα Μέρκελ-Γερμανία), μήπως πρέπει να ξανασκεφθούμε κι εμείς, σε επόμενες εκλογές, σε ποιο φύλο πρέπει να δώσουμε την ψήφο μας; Ήδη μια διαμάχη ανάμεσα στην κα Καϊλή (Θεσσαλονίκη) και τον κ. Κεγκέρογλου (Ηράκλειο) για την επίμαχη (μία) θέση που πρέπει να εγκαταλείψει ο κ. Βενιζέλος, ώστε να βγει -ένας ή μία- βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτές τις περιφέρειες, είναι ένα απρόβλεπτο αγκάθι για το πολιτικό σύστημα. Που για πολλοστή φορά δείχνει τις παγίδες που επιφυλάσσει το ελληνικό εκλογικό σύστημα. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε