"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ιστορία, μνήμη και εκλογές…

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ (“Χ.Ν.”, 7-6-12, Στ.Γ.Κ.)

• «Ανοιχτή επιστολή υπογράφουν διεθνείς προσωπικότητες κατά της «Χρυσής Αυγής». Υπό τον τίτλο “Είμαστε όλοι Έλληνες, Εβραίοι” διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, και καλλιτέχνες από πολλές χώρες του κόσμου εκφράζουν την ανησυχία τους προς την Guardian για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα». (http://www.guardian.co.uk, 28-5-12)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ την Κυριακή (3/6) -στην εκπομπή του Χρ. Βασιλόπουλου «Η Μηχανή του Χρόνου»- το ντοκουμέντο της «σφαγής στο Κοντομαρί» (Χανιά). Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη μαζική εκτέλεση αθώων θυμάτων στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς ναζί Ευρώπη. Ο δημοσιογράφος προσπάθησε να ανιχνεύσει την «πραγματική ιστορία των εκτελεσθέντων αμάχων στο Κοντομαρί» από τους Γερμανούς της Βέρμαχτ πριν 71 χρόνια. Να σημειωθεί ότι το φωτογραφικό υλικό της εκπομπής πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ο Ταχυδρόμος» (στις αρχές της δεκαετίας του ‘80). Οι φωτογραφίες είναι του Γερμανού φωτογράφου Franz-Peter Weixler, ήταν δε έξω από τις συνήθεις φωτογραφίες που έπαιρνε για τη γερμανική προπαγάνδα… Τις ανακάλυψε στα γερμανικά Αρχεία (Bundesarchiv) ο δημοσιογράφος της εφημ. «Τα Νέα» Βάσος Μαθιόπουλος.

ΙΣΤΟΡΙΑ είναι τα ντοκουμέντα: τόσο οι (προφορικές ή γραπτές) αφηγήσεις/καταγραφές των αυτοπτών μαρτύρων της «Μάχης της Κρήτης», όσο και οι φωτογραφίες ή άλλο σχετικό υλικό. Αυτά, έχει υπομνησθεί πολλές φορές, θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να εκτίθενται μόνιμα σε δημόσιους χώρους («Ιστορικά Μουσεία»). Ακριβώς επειδή αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της βαρβαρότητας ενός ευρωπαϊκού λαού -του γερμανικού- απέναντι σε αμάχους.

… ΑΝΑΜΕΣΑ στις σπουδαίες αναφορές που ακούστηκαν στην εκπομπή ξεχωρίζει η μαρτυρία του Χρήστου Παπαδάκη. Επέζησε της εκτέλεσης, επειδή τον έβγαλε έξω από τη γραμμή του θανάτου (ως ανήλικο) κάποιος Γερμανός. Είναι κρίμα που η ιστορία των συνεπειών της «Μάχης της Κρήτης» στη χανιώτικη ύπαιθρο χάνεται, όσο χάνονται σιγά σιγά από τη ζωή οι άνθρωποι που την έζησαν.

ΚΑΛΟ το μνημείο των νεκρών Γερμανών στρατιωτών στο Μάλεμε. Καλύτερα όμως θα ήταν να έχουμε κι εμείς δεκάδες ανάλογα ιστορικά μνημεία-μουσεία, σε κάθε μαρτυρικό χωριό της Κρήτης. Ή, ένα συλλογικό σε κάθε πρωτεύουσα νομού για να γίνεται η «ανάγνωση» της πρόσφατης ιστορίας μας καθημερινά. Για να μη συσκοτίζεται αυτή από κακόβουλους ακροδεξιούς που ποντάρουν στη λήθη των λαών. Ή, να μη διαστρεβλώνεται επί τούτου. Όσοι δε επιθυμούν να ψηφίζουν ακροδεξιά-νεοναζιστικά κόμματα σήμερα για τον άλφα ή βήτα δικό τους λόγο, καλόν είναι να περνούν πρώτα από αυτούς τους άγιους χώρους-τις «μαρτυρικές πόλεις» της Κρήτης. Να μαθαίνουν για το πώς αγωνίζεται και θυσιάζεται ο άνθρωπος που πραγματικά αγαπά τον τόπο του μη ανεχόμενος οποιονδήποτε ολοκληρωτισμό. Επιπλέον, να μαθαίνουν οι νέοι μας το πως μια ολοκληρωτική φασιστική ιδεολογία μπορεί να μεταμορφώσει κάποιον σε ψυχρό εκτελεστή αθώων θυμάτων. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)
——————————————-
Υ.Γ. Τα παραπάνω σχόλια γράφτηκαν πριν γίνουν τα γνωστά πια παγκοσμίως γεγονότα με τον νεαρό βουλευτή εκπρόσωπο τύπου της “Χρυσής Αυγής” σε βάρος της κας Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) και Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Οι μάσκες της “Χρυσής Αυγής” έπεσαν. Είναι ένα κόμμα της βίας που συγκεντρώνει άτομα που έχουν μέσα τους τη βία, και θέλουν να την βγάλουν προς τα έξω δοθείσης πρώτης ευκαιρίας. Είναι τόσο ανυπόμονοι που δεν περιμένουν καν τις… εκλογές.
Και θα είναι ντροπή και στίγμα, όσοι μετά τα όσα είδαμε στα κανάλια, την ξαναψηφίσουν. Ή, δεν θέλουν να διαβάσουν Ιστορία, ή έχουν κανονικά στο DNA τους τη βία. Που δεν συμβιβάζεται με μια ευνομούμενη και ανθρώπινη Δημοκρατία. Κάτι παραπάνω διδάχτηκαν οι Γερμανοί από τους ναζί και τους έθεσαν εκτός νόμου!
Εμείς;
Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε