"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κόμματα και ευθύνη/ σχόλια

KOMMATA KAI ΕΥΘΥΝΗ (“Χ.Ν.”, 16-5-12)

ΜΕΤΑ το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης του Μάη, ζήσαμε ένα θρίλερ διερευνητικών εντολών, προδιαγεγραμμένης αποτυχίας τους, αφού μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του ΠτΔ με τους αρχηγούς των αρχηγών των κομμάτων, κατ΄ιδίαν ή καθ΄ομάδας, δεν προέκυψε τίποτε το θετικό. Απώτερος στόχος ήταν ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ικανής να βγάλει τη χώρα από τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε εξ αιτίας της προηγούμενης πολιτικής των ίδιων πολιτικών.

ΦΑΝΗΚΕ ξεκάθαρα η δυσκολία στην «πολιτική» επικοινωνία και συναίνεση μεταξύ των αρχηγών κομμάτων, δεδομένου ότι όλοι τους είχαν εκ των προτέρων στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τις επόμενες εκλογές! Αρχής γενομένης από τον κ. Σαμαρά (Ν.Δ.), αλλά και τον κ. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) που το ποσοστό του 17% τον μέθυσε. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο ειλικρινές και συνεπές κόμμα στις απόψεις και την τακτική του. Απέσχε από κάθε διαδικασία! Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, όπως και το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην πραγματικότητα δεν είχαν καμιά πρόθεση να συμβάλλουν στη λύση του αδιεξόδου. Είτε φοβούμενα τον αφανισμό τους λόγω των ευθυνών και της φθοράς που θα επωμίζονταν, είτε επειδή πιστεύουν ότι ο λαός θα τους ενισχύσει περαιτέρω. Όσο για την πατρίδα, έ, αυτή ας περιμένει λίγο ακόμη…

ΕΤΣΙ, και πάλι το μπαλάκι είναι στους ψηφοφόρους που αυτή τη φορά ζυγίζοντας και τους καιροσκοπισμούς των κομμάτων, ελπίζουμε να ψηφίσουν πιο ώριμα, με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Γευθήκαμε για τα καλά τις συγκεχυμένες προοπτικές/προγραμματισμούς του κάθε κόμματος σε σχέση με τα μέλλον. Κανείς δεν μας λέει τι ακριβώς σκέφτεται σχετικά με την Ευρώπη, το ευρώ και ο μνημόνιο. Κανείς δεν προτείνει μια εφικτή λύση… Αυτοσχεδιάζουν με μεγαλόσχημα λόγια και άπειρες προτάσεις-«λαγούς» (ειδικά από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ).

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, δυστυχώς, δεν αφουγκράστηκαν την αγωνία της κοινωνίας. Αγνόησαν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εκφράζει δημοσκοπικά (μετεκλογικά) την επιθυμία του (κατά 72%) για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Με οποιοδήποτε μάλιστα κόστος για αυτά. Ούτε φυσικά και το γεγονός ότι το 78% των ερωτηθέντων θέλει την παραμονή μας στο ευρώ. Αποδείχθηκε για μια άλλη φορά ότι το μικροκομματικό συμφέρον προέχει του εθνικού, κι ότι ο πολιτικαντισμός «ζει και βασιλεύει» στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας». (Στ.Γ.Κ.,www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)
——————————————————–

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Ή ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ;

ΕΚΛΟΓΕΣ εκ νέου, λοιπόν. «ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ» της ψήφου του λαού τις θέλει το ΚΚΕ προσδοκώντας να αυξήσει τις δυνάμεις του. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το έθνος, αυτό το κόμμα αποφάσισε να απόσχει από κάθε διαδικασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης; Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι ιθύνοντες του κόμματος ζουν επίμονα σε ένα απώτατο παρελθόν ή ονειρεύονται τελείως μια κοινωνία ουτοπική, όχι «εκ του κόσμου τούτου».

ΜΕ ΤΗΝ αλαζονεία προμετωπίδα της Ν.Δ. και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», με τον… ταπεινό λόγο του κ. Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ), με την απόλυτη αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ, με το «ήξεις, αφήξεις…» του κ. Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) και το «όχι σε όλα και όλους» του ΚΚΕ, τι το καινούργιο να περιμένει κανείς με τις επαναληπτικές εκλογές; Μάλλον, «μία από τα ίδια», πιθανόν με ελάχιστες παραλλαγές…

ΜΕ ΜΙΑ τόσο ρευστή κατάσταση, με μια τέτοια αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην Ευρώπη και τον κόσμο, με την «ελπιδοφόρα» άνοδο του σοσιαλιστή Ολάντ στη γαλλική Προεδρία, με την αλλαγή συσχετισμών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την προσοχή όλου του Δυτικού κόσμου και της Οικονομίας στραμμένες στην Ελλάδα, τι περισσότερο να περιμένει κανείς από αδρανή και αυτιστικά κόμματα; Θα «προκάνουμε» τις εξελίξεις ή θα μας υπερφαλαγγίσει η επερχόμενη κατάρρευση της χώρας; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε