"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ιστορία της γραφής-Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΗΣ

ΣΤΟΝ γοητευτικό και θαυμαστό κόσμο της γραφής, μάς έδωσαν την ευκαιρία προχθες (22/4) ο κος και η κα Γαρεδάκη -με αφορμή τα εγκαίνια της δεύτερης πτέρυγας του «Μουσείου Τυπογραφίας»- να ταξιδέψουμε για λίγο… Το παραπάνω γνωστό στο Πανελλήνιο και τον κόσμο Μουσείο, ένα κόσμημα για την Κρήτη και την Ελλάδα, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με νέα εκθέματα της τυπογραφικής τέχνης… Όμως η πραγματική έκπληξη, για τον επισκέπτη του, είναι το μοναδικής έμπνευσης και εκτέλεσης εκθετήριο ειδών παγκόσμιας γραφής: μια πραγματική «Ιστορία της Γραφής».

ΕΔΩ, μπορεί κανείς να «περιηγηθεί» στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, στα εβραϊκά, αραβικά, ινδικά σύμβολα γραφής ή στα κινεζικά ιδεογράμματα κ.λπ., κ.λπ. Θα δει σε μικρογραφία τον «δίσκο της Φαιστού» και πολλά πολλά άλλα μικροεκθέματα σχετικά με τη γραφή… Για την υπέροχη αυτή Συλλογή του αρχικού συλλέκτη κ. Αντ. Παπαντωνόπουλου και νυν συνεργάτη στο «Μουσείο Τυπογραφίας», υπάρχει σχετικός κατατοπιστικός οδηγός για τους επισκέπτες.

ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ αυτό για τα Χανιά -όπως και ολόκληρο το «Μουσείο Τυπογραφίας» -αποτελεί ένα αυτόνομο, ανοιχτό σχολείο μάθησης, όπως τόνισε ο κ. Δ. Κακαβελάκης. Αλλά, προσθέτουμε, και εμβάθυνσης στον κόσμο της γραφής και των τρόπων έκφρασης του ανθρώπου. Μάλιστα, σε μια εποχή που η επικοινωνία έχει παγκοσμιοποιηθεί μέσω του διαδικτύου, τι το πιο ωραίο να «ταξιδέψει» κανείς στον κόσμο του παρελθόντος της γραφής, για να μάθει το πώς ο άνθρωπος επινόησε μύριους τρόπους -εκτός από τη φωνή και τα νεύματα- για να «μιλήσει» στους άλλους… Μια ωραιότατη εμπειρία που δεν θα πρέπει κανένα σχολείο να παραλείψει να προσφέρει στους μαθητές του… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε