"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συγκοινωνούντα δοχεία

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ (“X.N.”, 24-4-12)

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ή οι ιστορικές συγκυρίες θέλουν, οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, να είναι στενότερες από ό,τι με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λίγο ο ρομαντισμός κι ο Φιλελληνισμός των Γάλλων στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, έπειτα ο Ελ. Βενιζέλος με την Aντάντ (Entente), περισσότερο οι πολιτικές Κ. Καραμανλή (του πρεσβύτερου) μετά τη Χούντα, όπως και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες διανοούμενοι διαμορφώθηκαν στο Παρίσι κ.λπ., όλα αυτά κατέστησαν τις δυο χώρες σχεδόν «συγκοινωνούντα δοχεία» σε πολλά θέματα…

ΠΟΙΟΣ λησμονεί τον καταλυτικό ρόλο του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν στην επάνοδο του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα (1974), ή τον αποφασιστικό του ρόλο του για την μετέπειτα ένταξη της χώρας μας στην (τότε) ΕΟΚ, το 1981; Επίσης ποιος ξεχνάει τη σοσιαλιστική «συμμαχία» Μιτεράν-Ανδρέα, πρώτα στην υιοθέτηση του συνθήματος «Αλλαγή» (Changement) και έπειτα στην «εξομάλυνση» των όρων εισόδου μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, με τους μετέπειτα πακτωλούς των ευρωπαϊκών οικονομικών προγραμμάτων; Λησμονεί κανείς το ρόλο του Α. Παπανδρέου στη διευθέτηση μιας πολιτικής κρίσης μεταξύ Λιβύης-Γαλλίας, και γενικότερα το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας μας με την αραβική πολιτική του Ανδρέα;

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για τη Γαλλική Προεδρία, νικητής του α΄ γύρου, ο σοσιαλιστής Ολλάντ (επονομαζόμενος και… Ολλανδρέου!), ευαγγελίζεται μια νέα «Αλλαγή Τώρα» (Le Changement, c’ est Maintenant- το σύνθημά του). Ταλαίπωρη η λέξη, βέβαια! Η ελληνική κρίση μπήκε στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα των Γάλλων υποψηφίων, με τον Ολάντ να υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου των Μερκοζί. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσες συνέπειες στη χώρα μας, αφού η Αθήνα στην απαίτησή της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου δεν θα είναι μόνη της.

ΕΤΣΙ, οι εκλογές στη Γαλλία, όσο κι αν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ανάμεσα στις δυο χώρες διαφέρουν, μας επηρεάζουν έμμεσα. Έστω κι αν ο «σοσιαλισμός» στην Ελλάδα, ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια, έδειξε ένα αγριότατο κι απάνθρωπο πρόσωπο απέναντι στην κοινωνία, πολλοί Έλληνες, κρίνοντας παρελθόν παρόν και μέλλον, θα αποφασίσουν για την ψήφο τους κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη! Πάντα, βέβαια, υπάρχουν κι οι αθεράπευτα ιδεολόγοι σε όλα τα κόμματα -και στις δυο χώρες- που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο ψηφίζοντας ουτοπικά, έστω κι αν η ψήφος τους θεωρείται «χαμένη».

ΜΙΑ διαφαινόμενη νίκη του Ολλάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας δεν πρόκειται φυσικά να λύσει ως δια μαγείας το ελληνικό πρόβλημα. Όμως, μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών (στην Ευρωβουλή), ώστε να παρασχεθούν στην Ελλάδα περισσότερες ευκαιρίες για να «αναπνεύσει» οικονομικά και χρονικά, ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη. Κι αυτό θα είναι θετικό για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)


Σχολιάστε