"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μοντέλα και πολιτική

ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ, λοιπόν, “αξιολόγησης” και των μοντέλων που εργάζονται στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών! Γνωρίζαμε μέχρι τώρα πως οι προσλήψεις μοντέλων γινόντουσαν με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών (γιατί άραγε;), και Οικονομικών. Η δε διάρκεια της σύμβασης ήταν οκτάμηνη  για κάθε Σχολή Καλών Τεχνών. Αφορούσε ωρομίσθιους άνδρες και γυναίκες που κάλυπταν αυτές τις ανάγκες.

Αξιοσημείωτο ότι, στις γενικότερες περικοπές δαπανών σε όλο το Δημόσιο, η ΑΣΚΤ έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των μοντέλων ,  από 36 σε 28. «Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, το αίτημά μας για προσλήψεις μοντέλων. Απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις είναι χειρότερα από την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει πίσω το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής», σημειώνει-σύμφωνα με τις ειδήσεις- η γενική διευθύντρια της ΑΣΚΤ, Ρολάνδα Τζιαμαλού στο ΑΠΕ.

«Δεν μπορεί  ό,τι περπατάει, κολυμπάει και πετάει να περνά από το ΑΣΕΠ. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στον νόμο. Άλλωστε, δεν υπάρχει τέτοια διάταξη για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το μοντέλο το διαλέγει ο καλλιτέχνης-δάσκαλος», επισημαίνει η ίδια.

Όσο για τα «αντικειμενικά κριτήρια» που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για να γίνουν οι νέες προσλήψεις μοντέλων, αποτελούν  γρίφο για τους εργαζόμενους, τη Σχολή και το κράτος, καθώς η επιλογή γίνεται από τη διεύθυνση της Σχολής, με καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.«Το θέμα εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ, έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τώρα έχει μπλοκάρει στο υπουργείο Εσωτερικών», εξηγεί η κ.Τζιαμαλού. (ο Τύπος, 18-1-11)

… Φαίνεται εξοργιστικό ως μέτρο, ακόμη και για τα μοντέλα να απαιτείται ο… ΑΣΕΠ! Δηλαδή, τι θα εξετάσουν οι επιτροπές; Τη “σοφία” των μοντέλων  στα… γραπτά, ή μήπως την τελειότητα στις αναλογίες του σώματος, όπως οι επιτροπές ορίζουν;

Είναι δυνατόν και η τέχνη να περνάει από το κόσκινο του ΑΣΕΠ;

Ε, τότε να περνούν και οι συγγραφείς, οι ποιητές κ.λπ.

Αυτό δεν θα ήταν σωστότερο;

Κάπου οι υπερβολές θυμίζουν το περίφημο summum jus, summa injuria!

St.G.K.

Ο πίνακας είναι του Edgar Degas (“apres le bain, femme-s’ essuyant la nuque”-Louvre)


Σχολιάστε