"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Paul Cezanne-Gabriel Fauré – Pavane, op. 50

ΣΑΝ σήμερα γεννήθηκε ο Πωλ Σεζάν (Paul Cezanne, 19 Ιανουαρίου 1839 – 22 Οκτωβρίου 1906), μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της γαλλικής ζωγραφικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Έζησε και επηρεάστηκε έντονα από τους  Γάλλους  impressionistes ζωγράφους, χωρίς όμως να μείνει μόνο στο κίνημα του εμπρεσιονισμού. Το έργο του αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού.

Ο Σεζάν ωστόσο πρόσθεσε και προσωπικά χαρακτηριστικά στους πίνακες του. Ο ίδιος, όπως ομολογεί, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό“σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία”. Η συμβολή του στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού είναι ότι υπήρξε ο ίδιος το μεταίχμιο  και η σύνδεση με το νέο καλλιτεχνικό κίνημα, τον κυβισμό (Πικασό κ.λπ.). Τα αδιόρατα γεωμετρικά στοιχεία που χρησιμοποιεί στη ζωγραφική του θα αποτελέσουν αργότερα μια από τις βάσεις του cubisme (κυβισμός) που θα  κυριαρχήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον  20   αιώνα.

Αν θέλετε να απολαύσετε το έργο του Σεζάν, αλλά και άλλων πολλών ζωγράφων, πλαισιωμένο από την υπέροχη μουσική του Φωρέ, μπείτε στο you tube: Gabriel Fauré – Pavane, op. 50

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε