"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κόμματα και κομματίδια…

[ΚΑΛΩΣ εχόντων των πραγμάτων, σύντομα θα έχουμε εκλογές. Αν και πολλοί-στην Ε.Ε. και εδώ-δεν θα τις ήθελαν καθόλου, αυτήν την περίοδο. Όμως η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι το δικαίωμα του εκλέγειν. και έρχεται η ώρα που θα αποδειχθεί, αν αυτός ο λαός είναι σοφός ή μωρός.]:

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ… (|Χ.Ν.”, 10-4-12)

Ο ΦΟΒΟΣ του πολιτικού συστήματος, ειδικά του δικομματισμού, είναι η διασπορά των ψήφων σε πολλά κόμματα, ώστε τα κόμματα εξουσίας να μη μπορέσουν να συνεχίσουν την παλιά τακτική τους. Η επιθυμία του λαού, από την άλλη, είναι να τιμωρήσει σκληρά όλο το γνωστό πολιτικό μας σύστημα, για το κατάντημα της χώρας και του ίδιου. Όμως, κόμματα εξουσίας και λαός φαίνεται να σκέφτονται με το θυμικό, όχι με τη λογική.
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στις δημοσκοπήσεις. Τουλάχιστον, αυτές που γίνονται κατά παραγγελία μεγάλων δημοσιογραφικών ή κομματικών οργανισμών. Εξυπηρετούν σκοπιμότητες και ίδια οφέλη. Δεν νομίζουμε ότι ο λαός αυτή τη φορά θα επηρεασθεί από το τι λένε και… αναλύουν δημοσκόποι και δημοκόποι πολιτικοί. Ειδικά στις μέρες μας, που οι ψηφοφόροι είναι …κινούμενη άμμος, δεν μπορεί να βασίζεται κανείς πουθενά. Μπορεί η απόγνωση να έχει αντικαταστήσει όλες τις πολιτικές/κομματικές ιδεολογίες, αλλά άλλο μια ευκαιριακή καιροσκοπική δημοσκόπηση και άλλο οι πραγματικές εκλογές που κρίνουν τη μοίρα όλων μας. Και τα κόμματα;
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ λέμε, λοιπόν:
- Η Νέα Δημοκρατία, από φανατική «αντιμνημονιακή»- αν και η ίδια είχε φτάσει το δημόσιο χρέος στα 5½ χρόνια διακυβέρνησής της, από τα 183 δισ. στα 330 δισ.- σήμερα ζητάει… αυτοδυναμία! Για θυμηθείτε και τη μαγική συνταγή Σαμαρά για απαλλαγή από το μνημόνιο σε…18 μήνες;
-Το ΠΑΣΟΚ υποτίμησε την κατάσταση που παρέλαβε- αν και ήξερε τα «πεπραγμένα» της Ν.Δ. και τα δικά του. Απέτυχε στο να σώσει τη χώρα από την επερχόμενη κρίση. Απέτυχε και στη διαχείρισή της. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι, με τα μνημόνια και την τρόικα «ζούμε». Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί θα ήταν να μην υπήρχε κανένα μνημόνιο και να βιώναμε μια άμεση, άτακτη χρεωκοπία.
-Αλήθεια, πόσο “αντιμνημονιακή” είναι μια Αριστερά που έχει ψηφίσει το Μάαστριχτ (3% έλλειμμα – 60% χρέος) και που θέλει ευρώ, ευρωομόλογο και δανεικά από την Ευρώπη; Πόση συνέπεια έχει μια ανερμάτιστη Αριστερά που συνιστούσε δανεισμό από Κίνα και Ρωσία, «απαιτούσε»- πάγια τακτική της- χιλιάδες διορισμούς, ενώ γνώριζε ελλείμματα και χρέος; Που μιλούσε για πετρέλαιο από τον Τσάβες αγνοώντας ηθελημένα συσχετισμούς κ.λπ.;
-Το ΚΚΕ φαίνεται είναι το μόνο συνεπές αντιμνημονιακό κόμμα. Στο δε επίπεδο της άμεσης πολιτικής δράσης έχει ξεπεράσει το δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” υπέρ μιας απροσδιόριστης (στην πράξη) “λαϊκής εξουσίας”! Τουλάχιστον τα κίνητρά του δεν είναι δημοσκοπικά, όπως των άλλων κομμάτων.
-Όσο για τα κομματίδια ΛΑΟΣ, “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, «Άρμα Πολιτών», «Κοινωνική Συμφωνία», «Οικολόγοι Πράσινοι» και λοιπά μικροσχήματα, όλα αυτά δεν είναι άλλο παρά προσωρινά «δοχεία» περισυλλογής αγανακτισμένων και απελπισμένων… Χωρίς μια ρεαλιστική «ελπιδοφόρα» πρόταση εξόδου από την κρίση. Απλά οδηγούνται από τον καιροσκοπισμό των περιστάσεων… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)


Σχολιάστε