"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολυδιάσπαση κομμάτων

ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚOΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ

ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ αρραγές μέτωπο του δικομματισμού-των λεγόμενων «κομμάτων εξουσίας»-δεν υπάρχει πια. Τουλάχιστον στην εναλλακτική μορφή του. Και είναι φυσικό, αφού η καταστροφή της χώρας, όπως τη ζούμε είναι «ώριμος» καρπός και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΤΑΞΕΙ, υφίστανται ακόμη οι «politically correct» κομματικοί σχηματισμοί. Έστω, με ελάχιστους αδιάφθορους πολιτικούς. Οι παραφυάδες όμως των κομμάτων εξουσίας και των μη είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε μεταπολιτευτικές εκλογικές αναμετρήσεις:

-το ΠΑΣΟΚ συγχορδεί «μουσικά» με την «Κοινωνική Συμφωνία» (Λ. Κατσέλη) και λιγότερο με το «Άρμα Πολιτών» (Δημαράς),
-η Ν.Δ. συσχετίζεται μεν ιδεολογικά με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» (Π. Καμένος), αλλά λοξοκοιτάζει και αλλού.
-η Αριστερά έχει σπλάχνο της τη «Δημοκρατική Αριστερά» (Φ. Κουβέλης) που το παίζει σε πολλά ταμπλό…, και πάει λέγοντας.

ΜΕΝΟΥΝ να ερίζουν περί του ποιος είναι περισσότερο αντιμνημονιακός και λαϊκιστής, αρνητής των πάντων, αλλά και ποιος εκπροσωπεί πραγματικά τους… προλετάριους στη χώρα: το ΚΚΕ από τη μια μεριά με τις δογματικές παρωπίδες του, κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «τσιπρίσματά» του. Είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ., άλλος ένας «διαμερισματούχος» της πολυκατοικίας της δεξιάς: εξασθενημένος κατά πολύ μετά τη φούσκα της συγκυβέρνησης.

ΟΣΟ για τα άλλα «κομματίδια», όπως αυτό της κας Μπακογιάννη, των Οικολόγων και των της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς, ε, κι αυτά θα διεκδικήσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο. Έτσι, οι φετινές εκλογές θα έχουν πολλές εκπλήξεις, αλλά όχι την έκπληξη που θα ήθελε ο λαός…

Η ΤΩΡΙΝΗ κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, λίγο πριν εκπνεύσει, μοιάζει να μη μπορεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα του παλαιοκομματισμού. Οι βουλευτές των δυο μεγάλων (;) κομμάτων που συγκυβερνούν, ξεπερνούν πια τον εαυτό μας με τον παλαιοκομματικό τους χαρακτήρα που μας οδηγεί στην πάλαι ποτέ «Ψωροκώσταινα» (Μαμά Ελλάς) και τον «Πειναλέοντα» του Μποστ. Από μόνοι μας πιάνουμε τον πάτο της ιστορίας. Ρουσφετολόγοι από γεννησιμιού τους, οι εθνοπατέρες μας, είναι αδύνατο να λησμονήσουν τακτικές του παρελθόντος. Αδιόρθωτοι, απαράδεκτοι, αμετανόητοι, θα διεκδικήσουν με το θράσος που τους χαρακτηρίζει και πάλι την ψήφο μας, για να μας σώσουν! (Στ.Γ.Κ., www.scloris.gr, stcloris@yahoo.gr)

«ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ…»

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ με τίποτε! Λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής και την κήρυξη της προεκλογικής περιόδου, οι εθνοπατέρες μας ξαναθυμήθηκαν τον παλιό… καλό εαυτό τους. Έτσι, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη συμφωνία με τους συναδέλφους τους, τους προερχόμενους από τη ΝΔ, επιχειρούν αυτές τις μέρες να «περάσουν» τροπολογίες (ντροπολογίες, όπως τις λέει ο λαός) σε νομοθετήματα με τα οποία δεν υπάρχει καμιά συνάφεια.
ΤΟ ΝΑ μιλήσεις πια για καταστρατήγηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, είναι ψιλά γράμματα ή πράγματα! Εδώ κατάργησαν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν σε δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, στις… τροπολογίες θα σκόνταφταν; Δεν είχε, άραγε, δίκαιο ο λαός με τα προσβλητικά του συνθήματά του έξω από τη Βουλή, τότε με το κίνημα των Αγανακτισμένων;
ΤΟ ΕΝΥΠΩΣΙΑΚΟ, μάλιστα, είναι ότι πολλές από αυτές τις διατάξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση και καταργούν παλαιότερα άρθρα μνημονιακών νομοσχεδίων με σωστή διαρθρωτική στόχευση. Προέχει, βλέπετε, όχι το συμφέρον του συνόλου του λαού, αλλά και πάλι ορισμένων ομάδων συμπολιτών τους, ή συντεχνιών που τους ψηφίζουν, ή θα ήθελαν να τους ψηφίσουν τώρα!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ευτυχώς και ορισμένοι βουλευτές που αντιστέκονται σε τέτοιες τακτικές. Στη χρυσή εποχή του δικομματισμού-ποιος το ξεχνάει;- οι τροπολογίες περνούσαν τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Και πάλι από τους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ), αν και λίγο δυσκολότερα, αφού το κάθε κόμμα τότε ήθελε για τον εαυτό του την υπογραφή των προσθηκών. Η «βιομηχανία» των σημερινών τροπολογιών (περί τις 90) δεν είναι μόνο εξαιτίας των εκλογών. Πηγάζει κι από την «ελεύθερη» πια νοοτροπία των δυο κομμάτων που, όπως λένε σημαίνοντα στελέχη του Κοινοβουλίου- «τώρα που συγκυβερνούν θεωρούν ότι μπορούν να περάσουν ότι θέλουν, όποτε το θέλουν ελεύθερα». Κι όμως αυτούς θα κληθούμε να ξαναψηφίσουμε… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε