"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτική και κοινωνία/σχόλια

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (“X.N.”, 3-4-12)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην Ελλάδα, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, κατάντησε ένα ιδιότυπο «ιδιωτικό» καθεστώς ορισμένων προσώπων, οικογενειών και κομμάτων. Με μια αλληλοδιαδοχή στην εξουσία άλλοτε της «επάρατης» δεξιάς και άλλοτε της «ελπιδοφόρας»(;) σοσιαλοδημοκρατίας, αλλά και τον εκμαυλισμό του ελληνικού λαού γύρω από μια επίπλαστη ευημερία, «ανεπαισθήτως» μας έφεραν στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε.

ΔΥΟ «κομματικές» οικογένειες κυβέρνησαν ουσιαστικά τη χώρα τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια: οι δεξιοί (παλιά ΕΡΕ-Ν.Δ.) και οι κεντρώοι/«σοσιαλιστές» (παλιά Ε.Κ.-ΠΑΣΟΚ). Τα «μέλη» αυτών των δυο πολιτικών οικογενειών έτρωγαν καλά συνιστώντας μεταξύ τους μια ομερτά που δεν επέτρεπε σε άλλους να διαταράξουν την ησυχία τους! Κάπου κάπου πετούσαν και κανένα κοκαλάκι στους υπόλοιπους Έλληνες τους «μη προνομιούχους», με περιτυλίγματα δικαιοσύνης και… αυξήσεων. Κι αυτό βέβαια, μετά από στημένους απεργιακούς «αγώνες» των κομματικών συνδικαλιστο-πατέρων. Έτσι φτάσαμε ως εδώ…

ΟΧΙ πως και οι αριστερές δυνάμεις -ή όσοι υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν την Αριστερά στη χώρα μας- δεν… καλοπερνούσαν. Συμμετείχαν από κοινού με τους άλλους «εθνοπατέρες» στη περιχαράκωση του «βασιλείου» τους ψηφίζοντας τα ωραία προνόμια και τους παχυλούς μισθούς τους, τις αυξήσεις και τις άλλες παροχές τους, τις συνταγματικές ανευθυνο-ευθύνες τους, την ασυλία τους! Πιθανόν, η Αριστερά να συμμετείχε λιγότερο στην επίσημη διαφθορά, αλλά οι βουλευτές της ήξεραν τι συνέβαινε, και δεν μιλούσαν.

ΠΟΤΕ, άραγε, η Αριστερά κατέβασε τον κόσμο εναντίον της διαφθοράς των άλλων κομμάτων, ή εναντίον της δημοσιονομικής σπατάλης που έβλεπε γύρω της, ή των «αβέρτα» διορισμών τους οποίους η ίδια πίεζε να γίνουν ψηφίζοντας ανάλογους νόμους στη Βουλή; Για τις βουλευτικές ή κομματικές απολαβές και τις οικονομικές …διευκολύνσεις της ελέω Κοινοβουλίου, άκρα του τάφου σιωπή σήμερα! Ακόμη και τώρα, με τις εκλογές να πλησιάζουν, έκανε άραγε καμιά κίνηση να αποποιηθεί, έστω μέρος της κρατικής επιχορήγησης για τις εκλογές στα κόμματα, ώστε αυτή να πάει στους ανέργους και το λαό για τον οποίο δείχνει ότι κόπτεται;

ΕΠΡΕΠΕ να έλθει στη χώρα μας η τρόικα, ώστε να μαθαίνουμε κάθε μέρα πόσο σάπιο κράτος μας παρέδωσαν όλοι οι παλαιοπολιτικοί της Μεταπολίτευσης; Για ποιο λόγο, λοιπόν, η κοινωνία να μην αποστρέφεται όλο το παλαιο-πολιτικό σύστημα; Η διάσταση κοινωνίας και πολιτικής θα συνεχίζεται, όσο θα υπάρχει έστω και ένας παλαιοπολιτικός στη Βουλή! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)

——————————————————————–
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ(;)
ΑΞΙΖΕΙ για την εγκυρότητα της διατύπωσης, την επικαιρότητα της ημέρας (1/4, http://tvxs.gr/) και για το υποβόσκον χιούμορ του: «Ασφαλείς πληροφορίες προερχόμενες από τον Περισσό και τη Κουμουνδούρου, αναφέρουν ότι οι επικεφαλείς της ελληνικής Αριστεράς συζήτησαν το μείζον θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας των αριστερών κομμάτων σε περίπτωση που η κάλπη όχι μόνο δεν αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση –κάτι που θεωρείται βέβαιο -αλλά δεν συμπληρωθεί και η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ετοιμότητα του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις για να επιτευχτεί ένα ευρύ «Αντιμνημονιακό Μέτωπο» της Αριστεράς, ενδεχομένως με τη συμμετοχή και άλλων σχηματισμών κ.λπ)»
ΘΑ ΗΤΑΝ πολύ αισιόδοξο και αληθινό, αν δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα και κρυφός ανεκπλήρωτος «καημός» των κομμάτων της Αριστεράς! Που, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του έθνους, δεν λένε να ομονοήσουν και να προτείνουν έναν πειστικό λόγο, με ρεαλιστικά επιχειρήματα εξόδου από την κρίση… Κρίμα! (Στ.Γ.Κ.)

ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ των Γερμανών ξεπερνά κάθε όριο διπλωματίας και θυμίζει νοοτροπία και συμπεριφορά κατακτητή προς υποτελείς του. Διαβάστε και θα καταλάβετε:
«Η Γερμανία –αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ως απάντησή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».

ΕΤΣΙ απλά: «δεν αποτελεί πλέον θέμα». «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…», ότι δεν χρωστούμε πουθενά και σε κανένα! Ειδικότερα δε στους Έλληνες του Διστόμου, της Καντάνου και όλων εκείνων των περίπου 100 ελληνικών μαρτυρικών πόλεων και χωριών που γνώρισαν από κοντά την πιο απάνθρωπη βαρβαρότητα ενός έθνους, κατά τα άλλα «πολιτισμένου». Πώς γίνεται όμως και ιταλικό δικαστήριο να αναγνωρίζει ευθέως τις γερμανικές οφειλές για την εν ψυχρώ εκτέλεση στο Δίστομο και οι Γερμανοί να ισχυρίζονται άλλα. Τόλμησαν ποτέ να δημοσιεύσουν τα αρχεία της περιόδου εκείνης; Και για ποιο λόγο άραγε, οι ημέτεροι υπουργοί σήμερα δεν υψώνουν το ανάστημά τους για να απαιτήσουν κάτι τέτοιο; Επιλεκτική η μνήμη των Γερμανών προς ίδιον συμφέρον… Αλλά και των δικών μας αρμοδίων, για ποιο λόγο; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε