"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η διαφθορά και άλλα σχόλια

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ (“Χ.Ν.”, 29-3-12, Στ.Γ.Κ.)

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ στη χώρα μας καλά κρατεί. Παρ΄ όλες τις … διαρθρωτικές αλλαγές που υποτίθεται πως γίνονται, παρ΄ όλους τους νόμους που ψηφίζονται και τίθενται (;) σε εφαρμογή. Λες και υπάρχει ένα αόρατο κι αδιαπέραστο τοίχος ανάμεσα στους νόμους και στα κυκλώματα που συντηρούν τη διαφθορά. Το τοίχος παραμένει αρραγές αφού ακόμη κι οι ελεγκτές εξιχνίασης των καταγγελιών συλλαμβάνονται να συμμετέχουν ή να υποθάλπουν τα κυκλώματα!

ΟΣΟ δεν πατάσσεται ριζικά η διαφθορά, ας μην περιμένουμε ανάπτυξη. Έτσι θα βουλιάζουμε στα… απόνερα της αβουλίας μας, χωρίς να αλλάζει πραγματικά η χώρα. Μια αλλαγή, όχι για μας, αλλά τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές…
Μα πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα στην οποία βασιλεύει η γραφειοκρατία, η σφραγιδολατρεία κι ο μανδαρινισμός; Πώς μπορεί να εξελιχθεί μια χώρα, όταν τα συνδικάτα αποκλείουν για δικούς τους συντεχνιακούς λόγους την αξιολόγηση καθιστώντας «μακαρίους» τους υπαλλήλους τους; Πώς μπορεί να προοδεύσει μια χώρα, όταν το όνειρο του κάθε νέου-πριν μόλις λίγα χρόνια-ήταν «μια θέση στο δημόσιο», με μπάρμπα μέσον ή κομματικό κουμπάρο;

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι το κύριο χαρακτηριστικό μιας αναπτυγμένης χώρας, είναι η πάταξη της διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού, με τον περιορισμό των… υπογραφών και τον έλεγχο της γραφειοκρατίας. Εδώ, στην Ελλάδα, όπου σχεδόν όλο το κράτος είναι διεφθαρμένο, όποιος επιδιώκει να αναπτύξει μια δική του επιχείρηση – ειδικά τώρα εν καιρώ κρίσης- συναντάει ανυπέρβλητα εμπόδια (ακόμη και «εξετάσεις αίματος και κοπράνων» ζητούνται!) που αποθαρρύνουν τελείως τους νέους. Αλλά μια τέτοια πολιτική στο τέλος και τους νέους θα διώξει από τη χώρα και την δεινοπαθούσα εθνική οικονομία θα πνίξει.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν μας εκπλήσσει διόλου το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται, σε παγκόσμια κατάταξη, στην 71η θέση σε θέματα διαφθοράς (2011). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα πρωτεία στη διαφθορά έχουν οι πολεοδομίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπηρεσίες υγείας, ενώ ψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και γενικότερα υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, στις οποίες «φωλιάζει» το 52% των υποθέσεων διαφθοράς. Εντυπωσιακό είναι και το πρόβλημα της ατιμωρησίας των συλλαμβανομένων: επίορκοι υπάλληλοι αλλά και στελέχη του ευρύτερου πολιτικού προσωπικού απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, δια χειρός πολιτικών φυσικά.

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ εκλογές και κανένα κόμμα δεν μας λέει τίποτε επί του θέματος. Κορόιδα είναι; Οι… πελάτες να΄ ναι καλά! Όλα τα άλλα περί επανίδρυσης του κράτους, είναι ψιλά γράμματα… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ

ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ να χάσουμε τον ύπνο μας με τα καθημερινά μέτρα που παίρνονται εις βάρος μας. Τώρα το μαχαίρι μπαίνει βαθιά στο εφάπαξ και στις κύριες συντάξεις. Αγνοούμε, αν αύριο ή κάποια μέρα δεν μας πουν τέρμα οι μισθοί και οι συντάξεις…

ΚΙ ΟΜΩΣ, υπάρχει ένα «κρατίδιο» μέσα στο ελληνικό κράτος, που ζει σε μια γυάλα αποστειρωμένη και θεάται τα γεγονότα και τις βίαιες αλλαγές κάτω από το πρίσμα μιας ιδιάζουσας κουλτούρας: της χαζοχαρούμενης σαχλαμάρας. Στο κρατίδιο των «πρωινάδικων» της ιδιωτικής τηλεόρασης βασιλεύει η εξεζητημένη αφέλεια, ο «χαχανουλισμός», η επιμελημένη έκπληξη και η απορία για το ποιος … κεράτωσε ποια και πόσες φορές, για το ποιο ένδυμα και χρώμα είχε αυτό που φορούσε μια… διάσημη –μεταξύ τους- τηλεπερσόνα, για τα νύχια, τα ματοτσίνορα, τη γόβα, το μακιγιάζ, τα ρούχα, τα εσώρουχα… Κι όλα αυτά με την επιδρομή «γνωστών» καλεσμένων της… κοτσάνας, ώστε το κατά παραγγελία χάχανο να πέφτει σύννεφο.

… ΜΑΛΛΟΝ σ΄αυτό το βασίλειο αγνοούν ότι η ανεργία ξεπέρασε κατά πολύ το εκατομμύριο στη χώρα μας, ότι ο «έξω» κόσμος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει, ότι οι νέοι άνθρωποι επινοούν απεγνωσμένες (δι)εξόδους από την κρίση, ότι η λαθρομετανάστευση είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, ότι η ζωή είναι αγώνας και όχι άνοστα σχόλια και κουτσομπολιά…

ΔΕΝ είναι και πολλά χρόνια που ένας από τους πρώτους διδάξαντες την κουλτούρα της (τηλεοπτικής) σαχλαμάρας, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, όταν ρωτήθηκε για το… ποιόν των εκπομπών του, αποφάνθηκε ότι οι θεατές προτιμούν τις εκπομπές του, διότι «Ξεκουράζεται ο εγκέφαλός τους από την πληροφόρηση και έτσι κυριαρχεί το συναίσθημα»! Είναι μια άποψη: Που όμως καλλιεργήθηκε συστηματικά από τα κανάλια, ώστε να δημιουργηθούν πολίτες απολιτικοί. Για να «περάσει» αλώβητο το πολιτικό κατεστημένο την «κουλτούρα» του… καναπέως και του μη αγώνα! (Στ.Γ.Κ.)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑ ότι πάνω από ενάμισι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρώα γη και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό προκύπτει από μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ και μόνο ότι η εγκαταλειμμένη ύπαιθρος-κι εδώ στην Κρήτη- θα ξαναζωντανέψει (αυτή τη φορά λόγω οικονομικής κρίσης) και μάλιστα από νέους με πτυχία, φαντασία και τεχνογνωσία, είναι όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ελπιδοφόρο. Τόσον επειδή θα «αναθερμανθεί» ένας παραιτημένος τομέας (οι αγροκαλλιέργειες), όσο και το ότι η περιφέρεια θα ξαναζωντανέψει. Έστω και υπό άλλη μορφή… Έστω κι αν «μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα» ετοιμάζονται να γίνουν οι «νέοι αγρότες». Που προκειμένου να ξενιτευθούν, προτιμούν να μείνουν στον τόπο τους και να τον βοηθήσουν, όσο και όπως μπορούν.

ΦΥΣΙΚΑ, είναι μεγάλη ευκαιρία για το κράτος να έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο και μακρόπνοο πρόγραμμα, ώστε οι νέες καλλιέργειες που θα ξεκινήσουν να είναι αποδοτικές και βιώσιμες, και οι νέοι να έχουν λόγο να συνεχίσουν. Γι αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και μελέτη για το πού, πώς και για ποιο λόγο θα δίνονται και τα στρέμματα και οι (κοινοτικές) επιδοτήσεις… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε