"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Βενιζέλος, με αρχηγική εμφάνιση…

ΣΧΟΛΙΑ (“Χ.Ν.”, 13-3-12)

ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΤΟ ΕΙΧΕ προείπει, όταν ανελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο. Ότι έπαιζε κορώνα γράμματα το πολιτικό του μέλλον. Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη θύελλα των πολλαπλών επικείμενων άτακτων χρεοκοπιών και την αποτροπή τους, αποδείχθηκε «σκληρό πολιτικό καρύδι». Γι αυτό κινείται σήμερα, μετά την επιτυχή έκβαση των PSI, ως ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Είναι αξιοσημείωτη η ικανότητά του να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα. Ακόμη κι όταν ηττάται. Έμαθε να είναι πραγματιστής, λιγότερο παρορμητικός και ενθουσιώδης.

ΣΗΜΕΡΑ, περισσότερο σοφός και ώριμος, αναλαμβάνει τη βαριά ιστορική ευθύνη να ηγηθεί ενός ρημαγμένου κόμματος. Η προχθεσινή διακήρυξή του για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία (Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, 10-11/3)δηλώνει τις προθέσεις του για μια άλλη «μετά-Μεταπολιτευτική» πολιτική. Μίλησε για μια «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες! Προσδιόρισε, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση»! Βέβαια, απορία μας είναι, πώς είναι δυνατόν να υπολογίζεις σε έναν που τον πίκρανες «βαριά», χωρίς να έχεις πικράνει πολλά άλλα στρώματα πολιτών: είτε από αδυναμία ή φόβο, είτε από πολιτική σκοπιμότητα!

ΜΕΤΑΞΥ πολλών άλλων… διαχωρισμών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε και τους εξής: «… Πρέπει-είπε- να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερόστροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της «συμπαθητικής υπεκφυγής» που λέει «ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα». Προεκλογικοί μάλλον… διαχωρισμοί!

ΣΤΟΝ προεκλογικό του ενθουσιασμό («Αρχίζουμε σήμερα ξαναγράφοντας τους όρους σχέσεις μας με τον λαό και έχοντας κατά νου τον ποιητή που είπε ότι «εθνικό είναι το αληθές») πώς να βασισθεί ο λαός, τη στιγμή που εκφράζει ένα κόμμα που, ενώ κυβέρνησε τη χώρα τόσα χρόνια ουδέποτε του είπε την αλήθεια; Πώς μπορεί αυτός ο λαός να ξεπεράσει «τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπειά του»; Συμφωνούμε ότι τώρα «μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά». Αλλά, αν δεν δουλέψουν «νυχθημερόν» πρώτα οι εθνοπατέρες δίνοντας το παράδειγμα στο χειμαζόμενο λαό, γιατί οι πολίτες να μην υποθέσουν πως πολύ σύντομα θα έχουμε «μια από τα ίδια»;

Η ΜΟΝΗ για μας ειλικρινής αποστροφή του κ. Βενιζέλου ήταν όταν, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τον ευχαρίστησε «για τις θυσίες, την προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή του». Κυρίως όμως, για τη θαρραλέα κίνησή του να ζητήσει από το λαό «με απόλυτη ειλικρίνεια» μια μεγάλη «συγγνώμη, για τα μεγάλα λάθη που βαρύνουν και την παράταξή μας»! Κάτι είναι κι αυτό! Αν και με «συγγνώμες» ποτέ δεν διορθώθηκε μια ολοκληρωτική πολιτική καταστροφή, όπως αυτή που έγινε με τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

ΕΛΛΑΣ, Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΗΣΤΕΙΩΝ!
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι η αύξηση- που φτάνει ακόμα και το 300%- στις ληστείες και στις κλοπές/διαρρήξεις, κυρίως σπιτιών και καταστημάτων, που καταγράφηκε το 2011 σε σχέση με το 2010. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άκρως ανησυχητικά για τον απλό πολίτη που βλέπει ότι εκτός από την οικονομική του απογύμνωση έχει και το άγχος της ανασφάλειας.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο συνολικός αριθμός των ληστειών και των κλοπών/διαρρήξεων ξεπέρασε τις 100.000 σε όλη τη χώρα! Μία ληστεία/διάρηξη ανά ώρα, δηλαδή! Ποιο Σικάγο να μας συναγωνιστεί στο έγκλημα; Τα καλάσνικοφ είναι στην ημερήσια διάταξη και ο φόβος πια είναι σύντροφος σε κάθε έξοδό μας. Στο στόχαστρο των ληστών/διαρρηκτών μπαίνουν κυρίως τα σπίτια, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι κακοποιοί χρησιμοποίησαν τα όπλα τους για να αρπάξουν ακόμα και μικρά χρηματικά ποσά.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρωτιά, λέει, στο «κούρεμα του χρέους. Κούρεμα της εγκληματικότητας πότε θα έχουμε;

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!
«ΑΥΤΗ είναι η Ελλάδα!», έλεγε μετά το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» ο τότε πρωθυπουργός της χώρας κ. Κ. Σημίτης (2000). Για μια Ελλάδα που βυθιζόταν κυριολεκτικά στην κομματική διαφθορά, στην ανομία, στις καταχρήσεις και στη διαπλοκή. Δεν μπορεί να μη γνώριζε κι ο ίδιος την κατάσταση. Αλλού είχε στραμμένο το ενδιαφέρον του, ενώ θα έπρεπε να πατάξει τη διαφθορά παντού. Άλλο ότι δεν μπόρεσε αυτός, όπως κι ο κατοπινός πρωθυπουργός (2004), ο επαγγελλόμενος την … επανίδρυση του κράτους Κ. Καραμανλής ο μικρός, να αλλάξουν κάτι από την Ελλάδα που οδηγούνταν στην καταστροφή.
ΣΗΜΕΡΑ (12-3-12, Τα Νέα) αποκαλύπτεται η «βαθιά» Ελλάδα των κομμάτων που μας κυβέρνησαν: κάθε μέρα δημοσιοποιούνται «νέοι καρποί… της φαιδράς πορτοκαλέας» του ελληνικού παλαιοπολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Μαθαίνουμε για απίθανα «επιδόματα» που δίδονταν από το 2003: επιδόματα για πέντε παιδιά σε άτεκνο (!), επιδόματα τοκετού σε άτεκνους (!), ή επίδομα λουτροθεραπείας σε ασφαλισμένο που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο! Τέτοια ωραία βρίσκονται ανάμεσα στις περιπτώσεις των επιδομάτων που εισπράττονταν-μόνο;- από το ΙΚΑ Καλλιθέας. Η διοίκηση του ιδρύματος κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη απάτη που έγινε σε ασφαλιστικό ταμείο και μάλιστα επί μία δεκαετία. Ο δε αριθμός των εμπλεκομένων στο κύκλωμα αγγίζει τα 500 άτομα!

… ΑΙΩΝΙΑ η απορία μας: Θα τιμωρηθεί κανείς τους; Όχι μόνο οι εισπράξαντες το επίδομα. Αλλά, κυρίως, αυτοί που υπέγραφαν τέτοια χαριστικά ρουσφέτια εις βάρος ημών των λοιπών φορολογουμένων. Τα υψηλά κλιμάκια του ΙΚΑ… αγνοούσαν, άραγε, τι συνέβαινε στις πληρωμές και στις εγκρίσεις των «επιδομάτων»; Μας είναι αδιανόητο… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε