"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Άλλη ματιά

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ (από “Χ.Ν.”, 9-3-12, Στ.Γ.Κ.)

ΕΙΝΑΙ αξιοπρόσεκτη η άποψη και γίνεται σημαντικότερη μια και και προέρχεται από τον Γκαζμέντ Καπλάνι (ιστολόγιο http://gazikapllani.blogspot.com/), ένα σπουδαίο και μορφωμένο δημοσιογράφο (Αλβανό/Έλληνα) που γράφει (23-2-12) σε άπταιστα ελληνικά:

«…Ζούμε ξανά σε ένα σταυροδρόμι όπου ο πλούτος μετακινείται από τη Δύση στην Ανατολή. Μπροστά σε αυτό το σταυροδρόμι τα κουρασμένα κράτη της Ευρώπης εάν συνεχίσουν να ταξιδεύουν χωριστά -με τη φιλοσοφία «ο καθένας να κοιτάξει το ταμείο του»- αναπόφευκτα θα χαθούν. Τα πιο αδύναμα, όπως η Ελλάδα, θα περιπλανηθούν σε εφιαλτικούς δρόμους και θα κάνουν μάλλον δεκαετίες να ξαναβρούν τον προσανατολισμό τους. Μόνο μια πραγματική Ενωμένη Ευρώπη που θα ξεπεράσει τα παλιά έθνη-κράτη, που θα επενδύει στο καινούργιο, στην εναλλακτική ενέργεια, στη γνώση και την έρευνα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στον πολιτισμό μπορεί να δημιουργήσει ένα δεύτερο ημίχρονο για να παίξουμε και να παλέψουμε μαζί, Έλληνες και Ιταλοί, Ισπανοί και Φιλανδοί. Αυτό, εκτός από χρήματα, απαιτεί την ανάδειξη κοινωνικών ομάδων που σπρώχνονται σήμερα στο περιθώριο: των μεταναστών, χωρίς τους οποίους το κοινωνικό κράτος είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Των καθηγητών και των ερευνητών, που σήμερα απαξιώνονται. Της γενιάς της «ελαστικής εργασίας», που γεμάτη πτυχία και γνώσεις αντί να δημιουργεί αναλώνεται στην απελπισία».

ΒΕΒΑΙΑ, η κρίση θα μας κάνει, θέλουμε δεν θέλουμε, να αναστοχαστούμε τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά και τη μοίρα μας σ΄αυτόν τον κόσμο. Ας ελπίσουμε πως το «δεύτερο ημίχρονο» θα μας βρει πιο αλληλέγγυους-πρώτα μεταξύ μας εδώ στην Ελλάδα- πιο δίκαιους απέναντι κυρίως στη νεολαία και πιο υπεύθυνους απέναντι σ΄αυτό που λέγεται κράτος και συμπολίτης. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε