"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γυναίκες και οικονομική κρίση

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ οικονομική κρίση, με τη βαθιά ύφεση, τη μεγάλη ανεργία και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, επιτείνεται. Με τις συνεχείς δε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις βιαιότητες και την εγκληματικότητα, αλλά και τα χαράτσια, η κρίση βρίσκει την Ελληνίδα να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα με την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνει…

Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ δύναμη της ελληνικής οικογένειας-το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»- είναι σε κατακόρυφη πτώση. Έτσι τα ψώνια- που συνήθως κάνουν οι γυναίκες- έχουν περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η Ελληνίδα εργαζόμενη πληρώνεται κατά περίπου 30% λιγότερο από τους άνδρες (μ.ο. στις χώρες της Ε.Ε.), έστω κι αν διαθέτει πολλές φορές περισσότερα τυπικά προσόντα από το «ισχυρό» φύλο. Έστω κι αν συμβαίνει να είναι το μόνο εργαζόμενο μέλος μιας οικογένειας. Η ανισότητα των δυο φύλων «καλά κρατεί» σε μια Ευρώπη … ισονομίας και δικαιοσύνης. Όσο για την Ελλάδα της κρίσης, ας μη μιλάμε καθόλου, για το φαινόμενο «εργασία».

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, από τη φύση τους (θυμάμαι πάντα την πεθερά μου) βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων μελών της οικογένειας («η καλύτερη μπουκιά πρώτα στα παιδιά», έπειτα στον άντρα, κι ό,τι περίσσευε δικό τους). Πόσο μάλλον στην εποχή μας, που και το τελευταίο ευρώ έχει την αξία του για αγορά φαγητού ή άλλων ειδών.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ειδικά οι μανάδες) είναι σήμερα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα στο σπίτι: ένδεια, ανεργία, αγωνιστικότητα, ηθικό των μελών της οικογένειας. Έξοδα για τη μόρφωση των παιδιών, για τα φάρμακα, την ιατρική περίθαλψη, τα απρόβλεπτα της καθημερινότητας…

ΚΙ ΑΝ καλοπροσέξει κανείς τα κινήματα αλληλεγγύης που δημιουργούνται στις κοινωνίες μας, θα διαπιστώσει ότι οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σ΄ αυτά. Πρώτες στον εθελοντισμό για την ανακούφιση των ανθρώπων που η κρίση τους έβαλε στο περιθώριο. Πρώτες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις… Πρώτες σε κοινωνικές ευαισθησίες. Να είναι πάντα καλά… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)
————————————————————————————–

La femme en France et ailleurs:

http://www.youtube.com/v/TGaVpQAbYaY&fs=1&source=uds&autoplay=1


Σχολιάστε