"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

To κίνημα της πατάτας και τα κόμματα

TO KIΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ (“Χ.Ν.”, 6-3-12)
Ο ΡΟΛΟΣ των μεσαζόντων (άλλα «καρτέλ») στο εμπόριο είναι κατανοητός, όταν οι αποστάσεις είναι τεράστιες και τα προς πώληση προϊόντα δεν παράγονται σε μια περιοχή. Είναι δε ακατανόητος, όταν ένα προϊόν -όπως οι πατάτες που παράγονται σχεδόν παντού- φτάνει στην αγορά σε απείρως μεγαλύτερη τιμή από ένα λογικοφανές κέρδος. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να αγοράζεται η πατάτα 0,10- 0,15 ευρώ το κιλό από το χωράφι και να πωλείται 0,85 ή και 1 ευρώ στον καταναλωτή!

ΟΣΟ κι αν οι τιμές των προϊόντων … διαβαθμίζονται ανάλογα με την ποιότητα ή την προέλευσή τους, τα κέρδη είναι τεράστια ανάμεσα στον παραγωγή και τον πωλητή. Κάπου υπάρχει ανεξέλεγκτη «διαρροή». Δεν νομίζετε όμως ότι είναι άδικο τον μη έλεγχο από το κράτος της «πορείας» ενός προϊόντος να τον ακριβοπληρώνει ο καταναλωτής;

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ τους πατατοπαραγωγούς της Κατερίνης πρώτα και του Νευροκοπίου τώρα (Μακεδονία) που πήραν την υπόθεση της διάθεσης του προϊόντος τους «στα χέρια τους». Σπάζοντας έτσι ένα χρόνιο απόστημα. Παραγκώνισαν τους μεσάζοντες, ενώθηκαν και μέσω διαδικτύου (sms) δέχθηκαν μαζικές παραγγελίες στις οποίες ανταποκρίθηκαν αμέσως. Το παράδειγμά τους το ακολούθησε και το ΑΠΘ («Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης») με τα προϊόντα της Γεωργικής Σχολής του.

ΕΤΣΙ, από τον παραγωγό στον καταναλωτή η τιμή της πατάτας έπεσε στα 0,25/0,28 ευρώ ικανοποιώντας σε εποχές βαριάς οικονομικής κρίσης και τους δυο συναλλασσόμενους. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ την πρώτη εβδομάδα οι παραγωγοί πατάτας του Νευροκοπίου διέθεσαν 25 τόνους, τη δεύτερη η ποσότητα ανέβηκε στους 75 τόνους!

ΦΥΣΙΚΑ, μια τέτοια κίνηση δεν άρεσε σε πολλούς, και μάλιστα σε «λαϊκά» κόμματα που επαγγέλλονται την «κοινοκτημοσύνη»! Είδαν… κόλπα του καπιταλισμού! («Είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών», μάς λένε). Τα κόλπα, βέβαια, είναι αλλού!
Μήπως, λέμε, η αντίδραση αυτή προέρχεται απλά από το γεγονός ότι το κίνημα της πατάτας είναι μια πρώτη απάντηση της ίδιας της κοινωνίας στην ακρίβεια που συντηρείται με την κρίση και τους επιχειρηματίες; Μήπως η αντίδραση πηγάζει από το γεγονός ότι δεν πρόλαβε κανένα κόμμα να το οικειοποιηθεί (να το… καπελώσει, δηλαδή);

ΜΑΚΑΡΙ, να δούμε και άλλους παραγωγούς ή φορείς να σπάζουν τα κυκλώματα που λυμαίνονται κυριολεκτικά τους ήδη μηδαμινούς μισθούς και συντάξεις των καταναλωτών… Μακάρι εμείς οι Έλληνες να βασιστούμε στην παραγωγή του τόπου μας και στις δικές μας δυνάμεις…
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

————————————————

Γελάστε με την ψυχή σας:

Γενόσημες πατάτες Περισσού.
(Του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη)
[06 Μαρ 2012 | tvxsteam tvxs.gr/node/87048]
«Καντάρια από αντικομμουνιστικές πατάτες με καπιταλιστικές ρίζες στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, οι οποίες προέρχονται από τον ιμπεριαλιστικό σπόρο του Νευροκοπίου και διατίθενται από τους γνωστούς – άγνωστους εθελοντές της αντίδρασης, προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό νόημα της πατατοφαγίας!
Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για αμερικανικού τύπου πατάτες, γιατί ως γνωστό η πατάτα έχει αντιδραστικό παρελθόν και την εισήγαγαν στην Ευρώπη προ-ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες.
Επίσης είναι γνωστό ότι η πατάτα στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τον Καποδίστρια, επαίσχυντο πράκτορα του τσαρικού καθεστώτος.
Η πρωτοφανής προδοτική πρωτοβουλία μειοψηφικής ομάδας πολιτών να αυτενεργήσουν δίχως την απαιτούμενη επαναστατική άδεια αυθεντικότητας που εκχωρείται από τον Περισσό, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το κίνημα της πατάτας είναι υποκινούμενο από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές αγορές.
Είναι προφανές επίσης ότι πρόκειται για πατάτες γενόσημες, προβοκάτσια της ξένης και ντόπιας πλουτοκρατίας, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα στομάχια των αγνών προλεταρίων της εργατικής τάξης.
Αυτή η καπιταλιστική φύτρα πατάτας που κυκλοφορεί ελεύθερη δίχως το κομματικό καπέλωμα και το καπέλο του μεσάζοντα, αυτή η πατάτα που αλλοιώνει την αυθεντική γεύση του λαϊκού κινήματος, δεν θα περάσει!
Κάθε πατάτα που δεν διακινείται από το ΠΑΜΕ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του λαού κι είναι μια ακόμα επίθεση της άρχουσας τάξης και των λακέδων της, των μεσαζόντων και των λοιπών παρασίτων του συστήματος ενάντια στις αγνές αγωνιστικές ΠΑΤΑΤΕΣ του Περισσού.
Πηγή: To Ποντίκι


Σχολιάστε