"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γυναίκα: Δυο μύθοι

(“Χ.Ν.”, απόσπασμα, 5-3-12, Στ.Γ.Κ.)

Η ΓΥΝΑΙΚΑ «γιορτάζει» κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον άντρα! Κι ας λένε χαιρέκακα οι γυναίκες πως οι άντρες «γιορτάζουν όλο το χρόνο»! Η γυναίκα ωριμάζει, όταν γίνει πρώτα ερωμένη, μετά σύζυγος, έπειτα μητέρα ∙ οπότε αναλαμβάνει και τις περισσότερες φροντίδες του σπιτιού! Επειδή δε η φύση της «δώρισε» περισσότερα καθήκοντα από το «ισχυρό» φύλο, ο Θεός την προίκισε με απεριόριστες ευαισθησίες, αλλά και ψυχοσωματικές αντοχές. Οι άντρες το αγνοούν αυτό, ή καμώνονται πως το αγνοούν.
ΑΛΛΑ, γιατί ο Θεός έπλασε πιο «δυνατή» τη γυναίκα; Το λέει ένας μύθος: «Ένα παιδί βλέποντας μια μέρα τη μητέρα του να κλαίει τη ρώτησε: «Γιατί κλαις;». Αυτή του είπε: «Γιατί είμαι γυναίκα!». «Δεν καταλαβαίνω!», είπε το παιδί. Η μητέρα το αγκάλιασε λέγοντάς του: «Ποτέ δεν θα καταλάβεις!»… Λίγο μετά, το αγόρι ρώτησε τον πατέρα του: «Γιατί η μαμά κλαίει, χωρίς λόγο;» «Όλες οι γυναίκες κλαίνε, χωρίς λόγο», απάντησε λακωνικά ο πατέρας. Το παιδί μεγάλωσε, έγινε άντρας και πάντα αναρωτιόταν γιατί οι γυναίκες κλαίνε τόσο εύκολα. Τελικά μη βρίσκοντας απάντηση απευθύνθηκε στο Θεό: «Κύριε, γιατί οι γυναίκες κλαίνε τόσο εύκολα;» ρώτησε. Ο Θεός τού απάντησε: «Όταν έφτιαξα τη γυναίκα, έπρεπε να είναι ένα πλάσμα ιδιαίτερο σε όλα. Της έβαλα δυνατούς ώμους, για να σηκώνει τα βάρη του κόσμου, αλλά και αρκετά τρυφερούς για να αποτελούν το αποκούμπι των άλλων! Της έδωσα δύναμη για να αντέχει τις γέννες και τις αποβολές των παιδιών της. Της έδωσα τη μοναδική ικανότητα να συνεχίζει με πείσμα έναν αγώνα, όταν όλοι οι άλλοι τον έχουν εγκαταλείψει. Να φροντίζει την οικογένειά της, κόντρα σε αρρώστιες και κούραση. [Κόντρα σε οικονομικές κρίσεις, ανεργίες, απογοητεύσεις, φτώχειες, κοινωνικές ταραχές]. Και μάλιστα αγόγγυστα. Την προίκισα με την ευαισθησία να υπεραγαπά τα παιδιά της, κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση. Έστω κι αν αυτά την έχουν πληγώσει πολύ βαριά. Της χάρισα τη δύναμη να υπομένει τα ελαττώματα του αντρός της (…) Τελικά της χάρισα τα δάκρυα. Να τα χρησιμοποιεί όπως κι όταν αυτή κρίνει και αποφασίζει. Βλέπεις, λοιπόν; Η ομορφιά μιας γυναίκας δεν είναι στα ρούχα που φοράει, ούτε στο πρόσωπο που δείχνει ή στην κόμμωσή της. Η ομορφιά μιας γυναίκας πρέπει να βρίσκεται στα μάτια της, γιατί αυτά είναι η είσοδος για την καρδιά της. Και στην καρδιά της εδρεύει η αγάπη.»
***
ΟΣΟ ήμασταν παιδιά, ονειρευόμασταν το ιδανικό μας ταίρι, μέσα από διηγήσεις, παραμύθια, μυθιστορήματα, κινηματογραφικές ταινίες. Σήμερα το όνειρο μπλέκεται στα λεγόμενα «δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης» που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν… επικοινωνία! Άλλο όμως, η εικονική πραγματικότητα, η φαντασία (και η φαντασίωση), κι άλλο η ζωή… Όταν με τα χρόνια αντιλαμβανόμαστε σε ποιον κόσμο καλούμαστε να ζήσουμε, τότε κάνουμε «εκπτώσεις» στις αρχικές αναζητήσεις μας. Ή, αν επιμένουμε ακόμη σ΄ αυτές, αρχίζουν τα δράματα με τις προσωπικές μιζέριες.
… ΛΕΓΕΤΑΙ ότι κάποτε ρώτησαν το φιλόσοφο Αντισθένη (444-370 π.Χ.) ποια γυναίκα να παντρευόμαστε, να η απάντησή του: «Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή!»… Η αντίληψη αυτή δεν άλλαξε και πολύ στις μέρες μας. Όμως, πάντα θα υπάρχουν κι οι περιπτώσεις αναζήτησης του άπιαστου ονείρου, του ανεκπλήρωτου ιδανικού. Της αναζήτησης, δηλαδή, του τέλειου άντρα ή της τέλειας γυναίκας: «Κάποιος άντρας-λέει ο δεύτερος μύθος- έψαχνε να βρει τη γυναίκα της ζωής του! Μετά από δέκα χρόνια άκαρπης αναζήτησης, επέστρεψε σπίτι. Εκεί συναντήθηκε με τον καλύτερο φίλο του που τον ρώτησε: «-Λοιπόν, τη βρήκες επιτέλους την τέλεια γυναίκα;». Εκείνος του απάντησε: «-Κοίταξε να δεις, έψαξα πολύ. Προς τις νότιες περιοχές της χώρας βρήκα την πιο όμορφη που είδα ποτέ μου. Είχε μάτια λαμπερά, χρυσαφιά μαλλιά κι ένα θεσπέσιο κορμί, σχεδόν θεϊκό». Κι ο φίλος του περιχαρής: «-Διάολε! Και γιατί δεν την παντρεύτηκες;» «-Δυστυχώς, δεν ήταν η τέλεια γυναίκα: ήταν πάμπτωχη!». Συνεχίζοντας την αφήγησή του, είπε πως πήγε και προς τα βόρεια όπου βρήκε την πιο πλούσια από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου! Τόσο πλούσια που δεν ήξερε ούτε η ίδια το μέγεθος της περιουσίας της! «-Άρα, αυτή ήταν η τέλεια γυναίκα που γύρευες, έ;», είπε ο φίλος του. «-Όχι», του απάντησε προσθέτοντας: «-Ξέρεις…, ήταν το πιο άσχημο πλάσμα που είδα ποτέ στη ζωή μου!» Τελικά, συνεχίζοντας είπε πως πήγε ανατολικά όπου γνώρισε μια όμορφη, πλούσια και έξυπνη κοπέλα. Ναι, αυτή θα πρέπει να ήταν η τέλεια γυναίκα, η γυναίκα που γύρευε. «-Και γιατί δεν την παντρεύτηκες;», τον ρώτησε πάλι ο φίλος του. «-Έ, δεν την πήρα, γιατί και η ίδια έψαχνε τον τέλειο άνδρα!» (…) (stcloris@yahoo.gr)
——————————————–
απολαύστε τις Femmes με τον Fausto Papetti:


Σχολιάστε