"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γενικοί Γραμματείς… (σχόλια)

OI ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ (“Χ.Ν.”, 23-2-12)

Η ΚΡΙΣΗ που βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια, έχει αναδείξει χρόνιες αδυναμίες και αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους. Οι περισσότερες οφείλονται στην πολιτικάντικη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε εκ συστήματος από όλους τους πολιτικούς, όλων των μεταπολιτευτικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Υπάρχουν μάλιστα μερικά από αυτά τα κόμματα που επιθυμούν-κατά πάγια τακτική τους- να μην αλλάξει τίποτε! Όλα να μείνουν όπως πρώτα: με τις κραυγαλέες κοινωνικές διαφορές, με τους μισθούς ρετιρέ, με τα λεγόμενα ευγενή ταμεία και τους προλετάριους μισθωτούς και συνταξιούχους, με τη «μανδαρινίστικη» γραφειοκρατία, με τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, με τις λαμογιές και τους κουμπάρους…

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SgTHfJxXEno (Grafeiokratia)

Βέβαια, τώρα με τη «δαμόκλεια» σπάθη, την τρόικα, πάνω απ΄ το κεφάλι μας, δεν υπάρχει πια πρωθυπουργός που να λέει, σε «καραμανλικό» ζεμανφουτίστικο ύφος, «Άστο, γι αργότερα!»

ΤΟ ΟΤΙ η παρούσα κυβέρνηση καλείται από την Τρόικα να επιλέξει νέο μόνιμο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη τα έσοδα του κράτους και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, δείχνει το μέγεθος της ανοργανωσιάς μας στο ουσιαστικό θέμα της φοροδιαφυγής. Η επιλογή Γενικού Γραμματέα περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και αποδεικνύει το πόση κομματοκρατία βασίλευε ακόμη και σε βασικότατους τομείς για την ύπαρξη και λειτουργία του κράτους. Ήρκεσε μια κρίση για να βγουν όλα στο προσκήνιο…

… ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ στη χώρα οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων ήταν εξαιρετικοί υπάλληλοι που αξιοκρατικά/ιεραρχικά έφταναν σ΄ αυτή τη θέση, κατόπιν αξιολογήσεων. Γνώριζαν άριστα το αντικείμενό τους και ενημέρωναν σωστά τους προϊσταμένους τους Υπουργούς. Με την επικράτηση του δικομματισμού μεταπολιτευτικά, τα Υπουργεία αποτελούσαν λάφυρο του εκάστοτε επικρατούντος κόμματος, οπότε κάθε νευραλγική θέση του κράτους ήταν και μια… ανταμοιβή σε ημέτερους, γνωστούς και φίλους. Άσχετα αν είχαν κάποια… σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου… Μακάρι, να ξεφύγουμε από τα «δεσμά» της κομματοκρατίας και να αρχίσουμε να βλέπουμε, πέρα από το εγώ μας, και το εμείς… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)
—————————————
ΟΣΟ ΖΩ, ΕΛΠΙΖΩ

«ΟΤΑΝ περπατάς, αντί να κοιτάς τις μύτες των παπουτσιών σου, κοίταξε γύρω σου. Κοίτα τους άνεργους, τους άστεγους, κοίτα τους ανθρώπους που παρακαλάνε για ένα κομμάτι ψωμί! Δες το μέλλον των παιδιών σου, το δικό μας, το δικό σου!

«ΕΜΕΙΣ βλέπουμε τους γονείς μας να αγωνιούν για το μέλλον μας και για το πώς θα βγει ο μήνας. Βλέπουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα να αιμορραγεί, βλέπουμε πράγματα που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένα να χάνονται. Κοινωνικά επιδόματα, συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων, νοσοκομειακή περίθαλψη να καταργούνται, Η παιδεία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ενώ η παραπαιδεία ανθίζει. Κατακτήσεις αιώνων εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μέρες, ώρες, λεπτά… Εμείς ως μαθητές και έφηβοι παίρνουμε πρωτοβουλίες και κινητοποιούμαστε. Εσείς, γιατί ακόμα κάθεστε μπροστά στις τηλεοράσεις σας;»

… Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ νεανική διαμαρτυρία των μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου, λίγο πριν από τη διαδήλωσή τους στην πλατεία Αγοράς την περασμένη εβδομάδα (17/2), είναι άλλη μια χαρακτηριστική απεικόνιση της κακής κατάστασης στην οποία μας έφεραν οι πολιτικές και οι πολιτικοί των τελευταίων 37 χρόνων. Είναι άλλη μια απόδειξη το πνιγηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνει αυτή η γενιά.

ΕΧΟΥΜΕ άλλη μια βίαιη πολιτικοποίηση μιας γενιάς καταδικασμένης κι αυτής -κοντά στις άλλες που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Ή, τις άλλες γενιές που περιμένουν στον προθάλαμο της ανεργίας –θυσία στο Μολώχ της τρόικας των Μνημονίων και των εγκληματικών στενόκαρδων ανεύθυνων και πολιτικάντικων πολιτικών του δικομματισμού…
ΑΛΛΑ ουσιαστικά η κατάσταση συνεχίζεται… Κανείς τους δεν την έχει πληρώσει, κανείς τους δεν έχει μπει φυλακή, κανείς τους δεν έχει λογοδοτήσει. Αλλού, ακόμη και πρόεδροι της Δημοκρατίας τους (Γερμανία) την «πληρώνουν». Εκεί υπάρχει δημοκρατία και ισονομία. Εδώ, εξακολουθούμε να πορευόμαστε, σαν να μη συνέβη τίποτε, σαν να μη συμβαίνει τίποτε… (Στ.Γ.Κ.)

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΑΙΩΝΕΣ τώρα το κεφάλαιο πάντα, σε κρίσιμες περιόδους που το ίδιο δημιουργεί για να ανανεώνεται («οικονομικές κρίσεις», «κραχ» Χρηματιστηρίων ή Τραπεζών) πρώτα κοιτάζει να σώζει το τομάρι του κι έπειτα τα άλλα… Κι ας αφήνει πίσω του «ερείπια», μιζέρια, οικονομικές καταστροφές, αυτοκτονίες, δυστυχία… Όλα αυτά το αφήνουν αδιάφορο!
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ μας το τρίγωνο της διαπλοκής για την προστασία του κεφαλαίου είναι απλό: Η κυβέρνηση που εκλέγεται «με δημοκρατικές διαδικασίες», διορίζει δικούς της ανθρώπους στις κρατικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους δανείζουν τεράστια ποσά στα ΜΜΕ που σε ένδειξη… ευγνωμοσύνης προς την κυβέρνηση (που εγκρίνει τα… δάνεια) την υποστηρίζουν σε ό,τι κι αν κάνει. Το παν είναι η κοινή γνώμη να παραπλανάται με ψευδή στοιχεία τέτοια που να ευνοούν την επανεκλογή της εκάστοτε κυβέρνησης! Σκεφθείτε μόνο πόσοι δημοσιογράφοι είχαν άμεση εξάρτηση (ακόμη και μισθολογική) «διορισμένοι» από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού στα Υπουργεία, ως ρεπόρτερ-διαφημιστές της. Για την… αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, φυσικά.
ΑΓΝΟΟΥΜΕ αν αυτό το απόστημα διαπλοκής και «ροκανίσματος» του δημοσίου χρήματος έχει σπάσει, ή εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε