"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δημοσκοπήσεις -2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
• «Οι πολιτικοί είναι σαν τα άλογα: δεν μπορούν να βαδίσουν μπροστά, χωρίς παρωπίδες» (Anatole France, 1844-1924. Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος)

ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ ο χορός των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης με πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων να μιλούν για 8κομματικές ή 9κομματικές κυβερνήσεις! Το γεγονός είναι ένα: όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η Βουλή, αλλά και οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν εφεξής, δεν θα έχουν καμιά σχέση με ό,τι συνέβαινε προηγούμενα. Δηλαδή, με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των λεγόμενων κομμάτων «εξουσίας», που έφεραν τον τόπο σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση…

ΟΣΟ κι αν δεν πιστεύει κανείς στις δημοσκοπήσεις που, ειδικά σε περιόδους οξυτάτων κρίσεων όπως αυτή που περνάει η χώρα, είναι πολύ ρευστές, όμως αυτές αποτελούν ένα μικρό δείκτη για το που πάει το εκλογικό σώμα. Για μας τίποτε δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. διατηρεί ένα προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην 3η ή 4η θέση των προτιμήσεων. Εκείνο που θα μετρήσει θα είναι το ποσοστό αποχής του κόσμου από τη διαδικασία των εκλογών. Όταν ένα 78% των ερωτηθέντων πολιτών επιθυμεί τη δημιουργία νέων κομμάτων, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή, με όλα τα υπάρχοντα κόμματα, είναι τελείως αναξιόπιστη για να συνεχίσει το έργο της… σωτηρίας μας!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ πολιτικό σύστημα είναι φανερό ότι αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πρέπει να εκλείψει. Ήδη πνέει τα λοίσθια. Αντί για καλό μάλλον κακό έχει προσφέρει μέχρι τώρα, όταν εδώ και 2½ περίπου χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, αυτό το ίδιο σύστημα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ακκίζεται ότι «ε, μπόρα είναι, θα περάσει!». Και πως μια επιστροφή στην προηγούμενη «χαρισάμενη» ζωή είναι ζήτημα χρόνου! Πώς; Μα, με τις εκλογές και με την όποια πύρρεια νίκη του κ. Σαμαρά ως επόμενου πρωθυπουργού/εθνοσωτήρα!

ΤΑ ΑΛΛΟΤΕ κόμματα εξουσίας προσπερνούν το γεγονός ότι ο δικομματισμός πέθανε με το πρώτο Μνημόνιο. Και πως η υπογραφή του δεύτερου -με τη διαγραφή των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» σ΄ αυτό- σήμανε απλά και το τέλος των προσωποπαγών κομμάτων. Αγνοούν επίσης ότι, τουλάχιστον ένας (1) στους τρεις (3) πολίτες, παραμένει αναποφάσιστος. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες αδημονούν για κάτι το καινούργιο, κάτι που θα είναι «το κάτι άλλο» για να αποφασίσουν. Κάτι υγιέστερο στο πολιτικό προσκήνιο, δηλαδή, που και όραμα ελπίδας για το έθνος θα έχει και τη δύναμη να συγκρουσθεί με δυνάμεις αντίθετες προς το συμφέρον και την προοπτική της χώρας.
(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr, stcloris@yahoo.gr)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην αγορά μόνο ελληνικών προϊόντων («Αγοράζω ελληνικά») νομίζουμε ότι όχι μόνο θα τόνωνε την ελληνική οικονομία, αλλά θα άλλαζε και τον τρόπο σκέψης μας. Αρκεί βέβαια και τα ελληνικά προϊόντα, ιδίως τα αγροτικά, να είναι προσιτά στις τιμές, τυποποιημένα και καλύτερα… Για παράδειγμα, δεν μπορεί να πληρώνει κανείς στη λαϊκή αγορά μισό λίτρο ξύδι ένα ευρώ! Δηλαδή, όσο το 1 λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης! Κάπου πάσχει το σύστημα…

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, αν κάθε Έλληνας, όπως υπολόγισαν διαδικτυακοί φίλοι, καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, αντί για ξένα, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ! Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια ευρώ και για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δισεκατομ. ευρώ το χρόνο στον «κορβανά» στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας κ.λπ.;

ΜΙΑ επιστροφή στον τόπο μας, στην παραδοσιακή παραγωγή (τροφή, ρούχο, παπούτσι κ.λπ.) με εμπιστοσύνη στους Έλληνες παραγωγούς, είναι όχι μόνο αίτημα των καιρών, αλλά και επείγουσα ανάγκη. Αρκεί φυσικά να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι με τις ιδέες τους, αλλά και να υπάρξουν οι ανάλογες υποδομές για τη λειτουργία της αυτάρκειάς μας. Συμπέρασμα: Σε πολύπλοκα προβλήματα χρειάζονται απλές, εφαρμόσιμες και αποδοτικές λύσεις. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε