"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η λογοκλοπή

Χαρήκαμε ιδιαίτερα που 315 επιστήμονες με επιστολή τους στον κ. Πανάρετο, Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, του εφιστούν την προσοχή στο θέμα της λογοκλοπής. Της παρουσίασης, δηλαδή, ως δικών τους εργασιών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών, άλλων “ξεσηκωμένων” από το διαδίκτυο ή γραμμένων από ειδικά προς τούτο γραφείων!

Λένε μεταξύ άλλων:

«Η λογοκλοπή δηλαδή η ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, είναι πράξη ηθικά ανεπίτρεπτη και παράνομη στις σύγχρονες πολιτισμένες και ευνομούμενες κοινωνίες» αναφέρουν από την πλευρά τους οι 315 πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο κατά της λογοκλοπής στα ΑΕΙ. «Με θλίψη και αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούμε τη διάδοση και εξέλιξη της λογοκλοπής σε απαράδεκτα ευρεία κλίμακα μέσα στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και πανεπιστημιακών δασκάλων» συνεχίζουν. «Η αντιμετώπιση των καταγγελιών για λογοκλοπή από τα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ δεν είναι η ενδεδειγμένη. Σπάνια επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, τόσο για την πράξη αυτή καθαυτή όσο και για την ιδιοποίηση ξένου επιστημονικού έργου με σκοπό την προσωπική πανεπιστημιακή ανέλιξη» αναφέρουν.

«Η πλημμελής αντιμετώπιση της λογοκλοπής στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ενθαρρύνει τη διάδοσή της, καταρρακώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αμαυρώνει την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου στα μάτια της κοινής γνώμης, αποθαρρύνει άξιους επιστήμονες από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων, εξωθεί τους θιγομένους στην αναζήτηση της δικαίωσής τους εκτός ΑΕΙ και συντηρεί την εικόνα της διαφθοράς του χώρου μας στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγουν οι πανεπιστημιακοί.”

Είναι σημάδι παρήγορο ότι 315 επιστήμονες άρχισαν επιτέλους να συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση με τα Πανεπιστήμια, δεν είναι μόνο υπόθεση του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και των ίδιων των καθηγητών και του κατεστημένου που δημιούργησαν μεταπολιτευτικά.

Καιρός να ξυπνήσουμε κι εμείς μη επιτρέποντας τέτοιες καταστάσεις να διαιωνίζονται, χωρίς να καταγγέλλονται!

Διότι σε λίγο και η ζωή μας θα καταντήσει να είναι c-l-opy right άλλων ζωών.

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε