"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα καρτέλ της ακρίβειας

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ * ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ (σχόλια, Στ.Γ.Κ., “Χ.Ν.”, 7-2-12)

ΕΝΩ οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και οι συντάξεις, ελαττώνονται δραματικά, ταυτόχρονα η ακρίβεια στην αγορά «καλά κρατεί». Ακόμη και τώρα σε καιρό εκπτώσεων που υποτίθεται ότι οι τιμές είναι πιο λογικές, ουσιαστικά τίποτε δε χαμηλώνει, αφού η ποιότητα των προσφερομένων δεν είναι η ίδια…
ΤΟ ΠΙΟ εξοργιστικό είναι αυτό που συμβαίνει στα σουπερμάρκετ με τις πολυεθνικές και τα προϊόντα τους. Η διατήρηση της ακρίβειας, παρ΄ όλη τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από πλευράς καταναλωτών, είναι ευεξήγητη: οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες προμηθεύουν τους αντιπροσώπους τους σε άλλες χώρες τα ίδια προϊόντα, αλλά σε πολύ φθηνότερες τιμές! Μικρό παράδειγμα η Κόκα-Κόλα που είναι ακριβότερη στην Ελλάδα από ότι στη Γαλλία ή Γερμανία! Στην Ελλάδα που καταρρέει τους ενδιαφέρει το ευρώ ποντάροντας στην ανάγκη των καταναλωτών λόγω εθισμού. Έτσι αρπάζουν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν!
ΘΑ ΕΧΕΤΕ προσέξει πως, ενώ η χώρα μας έχει βυθισθεί σε μια βαθιά ύφεση και οι μισθοί πια συναγωνίζονται προς τα κάτω αυτούς των τριτοκοσμικών χωρών, καμιά από τις πολυεθνικές δεν λέει να μετακομίσει. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Σαν τις βδέλλες παραμένουν εδώ, ώσπου να «ρουφήξουν» και την τελευταία δεκάρα μας. Βέβαια σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό που αυτές απασχολούν, ακολουθούν το «δίκαιο» της χώρας μας περικόπτοντας γενναία μισθούς και μπόνους.
ΦΤΑΙΜΕ φυσικά κι εμείς ως καταναλωτές για το φαινόμενο της ακρίβειας. Ακόμη και τώρα καταφεύγουμε στα σουπερμάρκετ των πολυεθνικών, για να προμηθευτούμε αυτά που κάλλιστα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον φταίμε για τη διατήρηση της ακρίβειας, αφού δεν κάνουμε «έρευνα αγοράς» πριν αγοράσουμε κάτι, ώστε να βρούμε το φθηνότερο προϊόν που μας ενδιαφέρει. Το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε σαμποτάζ στην ακρίβεια των πολυεθνικών-που πουλούν μέσω των σουπερμάρκετ-επιτρέποντας έτσι σ΄ αυτές να μας έχουν ακόμη «του χεριού» τους. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)
——————————————–
*Καρτέλ ονομάζεται κάθε ρητή συμφωνία (“κυρίων») ανάμεσα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις (εταιρίες) με θυγατρικές παρουσίες σε όλες τις χώρες. Πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο παραγωγής (εδώ τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλού τα πετρελαιοειδή ή τα ναρκωτικά κ.λπ.). Όντας ανταγωνιστικές μεταξύ τους, για να μην αλληλοφαγωθούν, προβαίνουν σε κοινή διαμόρφωση ενιαίας τιμής των προσφερομένων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή στην ανάγκη με πολύ μικρές μεταξύ τους αποκλίσεις: οπότε μιλάμε για «προσφορές»! Ο σχηματισμός καρτέλ είναι παράνομος, αφού το διεθνές δίκαιο ανταγωνισμού τον απαγορεύει.


Σχολιάστε